آنژیوپلاستی

تغییر نحوه زندگی مردم و ماشینی شدن آن، کاهش تحرک بدنی و افزایش شیوع بیماری‌هایی نظیر دیابت، افزایش چربی خون، افزایش فشار خون و … و همچنین مصرف سیگار باعث شیوع بیشتر بیماری‌های قلبی از نوع تنگی عروق کرونر(قلبی) شده و به تبع آن سکته قلبی و مرگ و میر ناشی از آن نیز افزایش یافته است. عروق کرونر وظیفه خون رسانی به عضلات قلب رابر عهده دارند.
انسداد عروق کرونر قلب موجب دردسینه می شود. درصورتی که این انسداد تدریجی و بواسطه ازایش تدریجی پلاک آترواسکلرو باشد درد سینه فعالیتی ایجاد می شود. پارگی این پلاک و انسداد ناگهانی رگ ، موجب درد سینه ناگهانی در استراحت و سکته قلبی می شود.
آنژیوپلاستی عروق کرونر یا مداخله ی زیرپوستی عروق کرونر(PCI:percutaneous coronary intervention)،روشی است که از آن برای باز کردن شریان های بسته قلب استفاده می شود.در آنژیوپلاستی یک بالون کوچک به صورت موقت در ناحیه بسته شریان جایگذاری می شود تا به عریض نمودن آن کمک کند.
دلیل انجام آنژیوپلاستی
آنژیوپلاستی به منظور درمان نوعی بیماری قلبی به نام آترواسکلروز مورد استفاده قرار می گیرد.

آترواسکلروز در واقع همان شکل گیری تدریجی پلاک های چربی در رگ های خونی قلب است.

هنگامی که درمان دارویی یا تغییر شیوه زندگی برای بهبود سلامت قلب کافی نباشد و یا در صورت وقوع سکته قلبی، درد قفسه سینه وخیم شونده (آنژین صدری) و یا علائم دیگر، پزشک ممکن است آنژیوپلاستی را به عنوان راه درمانی پیشنهاد کند.

آنژیوپلاستی نمی تواند در همه مشکلات قلبی مورد استفاده قرار بگیرد. اگر شریان اصلی تغذیه کننده بخش چپ قلب تنگ شده باشد، یا در صورت ضعیف بودن عضلات قلبی و یا کوچک بودن رگ خونی بسته شده، احتمالا جراحی باز عروق کرونر انتخاب بهتری برای درمان است.

در جراحی باز عروق کرونر، از طریق پیوند رگ از بخش دیگر بدن به بخش مسدود شده، یک مسیر فرعی ایجاد می کنند. به علاوه در صورت ابتلا به دیابت و یا وجود انسدادهای رگی متعدد نیز پزشک جراحی باز قلب را پیشنهاد می کند. تصمیم برای انجام آنژیوپلاستی و یا جراحی باز قلب، به وسعت بیماری قلبی و شرایط کلی سلامتی فرد بستگی دارد.

مراحل آنژیوپلاستی

معمولا كليه مراحل كار حدود نيم ساعت به طول مي‌انجامد و پس از آن بيمار يك شب را در بيمارستان مي‌گذراند اما به این ترتیب وضعیت عروق قلب او مشخص شده که یا انسدادی مشاهده نشده و یا اگر بوده طی آنژِیوپلاستی بر طرف می شود.
پیش از شروع آنژیوپلاستی ، محل (معمولا کشا له ران) به محلول ضدعفونی کننده آغشته و بدن با یک پارچه استریل پوشانده می شود.
سپس یک بی حس کننده موضعی به محل کشاله ران تزریق شده محل بی حس می شود. قرار دادن بالشتک های کوچک الکترود روی قفسه سینه بخش دیگر کار است تا ضربان قلب و ریتم آن را طی عمل نشان دهد.
بیهوشی کلی لازم نیست بنابراین بیمار در طول عمل هشیار است. همچنین از داروهای رقیق کننده خون جهت کاهش انعقاد و داروهای آرامبخش برای اتساع عروق کرونر استفاده می شود.
در این عمل هم مانند آنژیِوگرافی پزشک یک رشته سیم باریک را وارد رگهای خونی می کند تا به لخته ای برسد که باعث ایجاد سکته قلبی شده یا ممکن است بشود.
این سیم بطور مکانیکی لخته را منهدم می کند سپس یک بالن کوچک را وارد رگ می کند تا ناحیه مسدود شده رگ را باز کند و آنگاه لوله کوچک مشبکی (اسنتنت) را در محل انسداد قرار می دهد تا بطور دائم رگ را باز نگه دارد و از باریک شدن مجدد آن در آینده جلوگیری کند.
بنابراين بيماران بايد بدانند آنچه نگران‌كننده است وجود انسداد و گرفتگي عروق قلب است كه مي‌تواند پيامدهاي ناخوشايند و گاه غيرقابل جبراني را به دنبال داشته باشد و آنژيوگرافي این مشکلات را تشخیص می دهد.

 پیشگیری بهتر از درمان

باز هم تاکید می شد این توصیه متخصصان را جدی بگیرید که پیشگیری بهتر از درمان است. با کمی صرف وقت ، آگاهی ازعوامل موثر در ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ، و سپس آشنایی و پیروی از یک شیوه سالم زندگی شامل غذای مناسب ، ورزش و فعالیت بدنی ، پرهیز از دخانیات و اجتناب از استرس می توان تا حد زیادی از بسیاری از بیماری ها از جمله مشکلات قلبی عروقی جلوگیری کرد.

نتایج

در بیشتر افرادی که آنژیوپلاستی کرونر انجام می دهند،جریان خون در شریانی که پیش از آن بسته یا تنگ بود به طور چشمگیری افزایش می یابد.معمولا درد قفسه سینه کاهش می یابد و توانایی انجام تمرینات ورزشی بهتر می شود.

انجام آنژیوپلاستی و استنت گذاری به این معنی نیست که بیماری قلبی کاملا رفع شده است.شما باید عادات و روش زندگی سالمی را ادامه دهید و احتمالا داروهایی را برای اطمینان از پیشگیری از تنگ شدن مجدد شریان مصرف کنید.اگر علائم مانند درد قفسه سینه،تنگی نفس یا علائم مشابه با آنچه پیش از انجام آنژیوپلاستی داشتید عود کرد،با پزشک تماس بگیرید.اگر حتی حین استراحت نیز در قفسه سینه احساس درد داشتید یا نیتروگلیسیرین برای تسکین درد بی اثر بود با 115 تماس بگیرید.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات  عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت  و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما