آپاندیس در کودکان

بچه ها معمولا بيشتر در سنين 9 تا 12 سال ممکن است دچار التهاب و عفونت آپانديس شوند. البته گاهي قبل از 9 سال هم ممکن است اين اتفاق بيفتد. علائم آپانديسيت در آنها هم گاهي معمول و گاهي غيرمعمول است. دکتر رفعتي درباره علائم معمول آپانديسيت مي گويد: درد شکم، اولين علامت معمول اين عارضه است. يعني اگر کودک در سني باشد که بتواند دردش را ابراز کند، از درد شکم شکايت خواهدداشت. اين درد در ناحيه اطراف و بالاي ناف، مبهم و مداوم است. اين متخصص اطفال ادامه مي‌دهد: بتدريج بيمار دچار بي اشتهايي مي شود، حالت تهوع و استفراغ پيدا مي کند و ممکن است يکي دو بار استفراغ کند.
بعد کم کم درد به قسمت پايين و راست شکم منتقل مي شود که محل آپانديس است. او تاکيد مي کند: اگر بچه چنين علائمي داشت بايد او را به پزشک جراح رساند تا با معاينه، تشخيص نهايي را مطرح کند. البته در کودکان کم سن تر که امکان دارد نتوانند خيلي واضح نوع درد و محل آن را بيان کنند، تشخيص آپانديس سخت تر است. دکتر رفعتي درباره علائم غيرمعمول آپانديس که گاهي تشخيص آن را مشکل تر هم مي کند، توضيح مي دهد: آپانديس حالت کرمي دارد و يک سر آن به روده بزرگ متصل است، ولي سر ديگر آن ممکن است در قسمت هاي مختلف شکم باشد. گاهي اين زائده آنقدر بلند است که سر آن مثلا نزديک لوله حالب يا بيضه ها قرار مي گيرد. در اين صورت به جاي اين که درد آن در ناحيه راست شکم احساس شود، در پهلو حس مي‌شود يا بيضه هاي کودک درد مي گيرد. در چنين حالتي درد آپانديس با درد ارگان هاي ديگر اشتباه گرفته مي شود.

فهرست مطالب

تشخيص اصلي آپاندیست با معاينه

اگر بيمار دچار علائم معمول آپانديسيت باشد، معمولا پزشک جراح بلافاصله پس از معاينه و تشخيص نهايي اقدام به جراحي مي کند. دکتر رفعتي مي گويد: البته اگر علائم مبهم باشد، پزشک آزمايش خون درخواست مي کند. چون در خون بيمار دچار آپانديسيت معمولا گلبول هاي سفيد افزايش مي يابد. ممکن است آزمايش ادرار و عکس شکم هم درخواست کند. البته در عکس شکم، يافته اي به نفع آپانديسيت وجود ندارد، ولي براي رد احتمال مشکلات ديگر انجام مي شود. سونوگرافي هم براي تشخيص آپانديسيت مفيد است، اما در واقع راه اصلي تشخيص اين بيماري معاينه و توجه به علائم بيمار است و درخواست آزمايش خون و سونوگرافي براي تائيد تشخيص انجام مي گيرد.

سرعت در جراحي آپاندیس، يک ضرورت است

جراحي بايد بعد از تشخيص آپانديسيت هر چه سريع تر انجام شود و اين که پدر و مادر تعلل کنند يا بخواهند تحقيق و از چند جراح نظرخواهي کنند، کار درستي نيست چون آپانديس بچه ها در زمان کمتري ممکن است پاره و چرک و آلودگي وارد شکم شود و سلامت کودک را به خطر بيندازد.

بيماري هايي با علائم مشابه آپاندیس

بعضي بيماري ها در بچه ها علائم مشابه التهاب آپانديس ايجاد مي کند، بنابراين بايد آنها را حتما در نظر داشته باشيم. يکي از اين بيماري ها، اسهال و استفراغ و ديگري مسموميت غذايي است، بخصوص در تابستان.
تفاوت اسهال و استفراغ و مسموميت با آپانديسيت: بچه مبتلا به اين بيماري ها هم معمولا اسهال، استفراغ شديد و دل درد و تب پيدا مي کند، اما اول تهوع و استفراغ سراغش مي آيد و بعد تب، اسهال و دل درد شروع مي شود در حالي که در التهاب و عفونت آپانديس، اول درد است بعد تهوع و استفراغ. علاوه بر اين، بچه دچار التهاب آپانديس تب خفيفي دارد و تبش خيلي بالا نيست، مگر اين که آپانديسش سوراخ شده باشد.
نکته مهم اين است که گاهي اسهال هم باعث ايجاد آپانديسيت مي شود و حتي گاهي بيمار دچار آپانديسيت با اسهال مراجعه مي کند، بنابراين فقط نمي توانيم روي يافته هاي باليني قضاوت کنيم و هرگاه پدر و مادري در مورد ابتلاي فرزندشان به التهاب آپانديس شک داشتند، حتما بايد به پزشک مراجعه کنند. اين متخصص کودکان مي افزايد: بيماري ديگري که مي تواند با آپانديسيت اشتباه شود، بخصوص در بچه‌هاي کوچک تر، انسداد روده است. بچه هاي دچار اين مشکل هم تهوع، استفراغ و درد شکم دارند، ولي معمولا دفع گاز و اسهال ندارند. گاهي گلودرد چرکي و التهاب غدد لنفاوي روده هم باعث ايجاد علائمي مثل آپانديسيت مي شود و اين نقش مهم پزشک و تشخيص او براساس شرح حال و معاينه را نشان مي دهد.

چه وقت به پزشک مراجعه کنيم؟

والدين بايد توجه داشته باشند آپانديسيت معمولا يکباره شروع نمي شود مگر اين که آپانديس سوراخ شده باشد که معمولا 24 تا 48 ساعت قبل علائمي مثل درد کناره ناف و قسمت راست شکم دارد، بنابراين اگر درد شکم کودک بيش از چهار ساعت طول بکشد و پيشرونده باشد، حتما بايد به پزشک مراجعه کرد. اين متخصص کودکان تاکيد مي کند: اگر کودکي درد شکمي داشت، هرگز نبايد خودسرانه به او مسکن داد. اگر نفخ و دل درد در حد دل پيچه خفيف بود، مي توان يک بار به او مسکن داد، ولي اگر درد ادامه پيدا کرد، بايد حتما به مراکز درماني مراجعه کرد چون مسکن مي تواند درد آپانديسيت را محو و پزشک را در تشخيص سريع دچار مشکل کند که براي بيمار خطرناک است.

اگر آپانديس بترکد…

متاسفانه در بچه ها زماني که آپانديس شروع مي شود تا زماني که بترکد، خيلي کوتاه است و امکان دارد حداکثر يک يا دو روز باشد، اگر به بيمار دير رسيدگي شود و آپانديس سوراخ شود، چرک و عفونت وارد فضاي شکم مي شود و شکم کاملا سفت و درد شديدي ايجاد خواهد شد. از سوي ديگر، کودک ممکن است دچار تب بالا شود و در اين صورت بايد حتما لوله تخليه يا درم در شکم او تعبيه و هفت تا ده روز در بيمارستان بستري شود تا شکمش شست وشو و تخليه شود.
متاسفانه هر التهاب و عفونتي وارد حفره شکم شود، ممکن است چسبندگي هايي در آن به وجود آورد و هر چه ديرتر مراجعه شود، اين چسبندگي بيشتر خواهد بود و بعدها براي بيمار مشکل ايجاد مي کند.

گرما، اوضاع را بدتر يا بهتر نمي کند

برخي معتقدند اگر روي شکم کودک دچار دل درد کيسه آب گرم يا حوله داغ گذاشته شود و بچه دچار التهاب و عفونت آپانديس باشد، حتما باعث ترکيدن آپانديس مي شود، ولي دکتر رفعتي مي گويد اين باورها پايه علمي ندارد، چون آپانديس عضوي در درون شکم است و گرما و سرماي بيروني تاثير چنداني روي آن ندارد.

 

منبع: نمناک ، تبیان

مقالات مرتبط

حرکات دودی روده

حرکات دودی روده (Visible peristaltic waves) همزمان با انقباضات روده ای از نظر قدرت و تکرار افزایش می یابد تا محتویات را از انسداد عبور

مطالعه »
تماس با ما