تماً شنیدهاید که اضطراب و استرس تاثیر مخربی بر بافتها و دستگاههای مختلف بدن دارند. استرس و فشارهای روحی – عصبی میتوانند زمینهساز بسیاری از بیماری ها از جمله بیماریهای قلبی، فشارخون بالا، ناراحتیهای گوارشی و عصبی شوند.
از طرف دیگر فشارهای عصبی باعث سردرگمی و خستگی ذهنی میشوند. در این شرایط خوب برنامهریزی نمیکنیم. کارها را خوب انجام نمیدهیم و روز به روز کلافهتر میشویم. پیری زودرس از دیگر عوارض فشارهای عصبی است که تاثیر خود را در موها و صورت نیز نشان میدهد. اضطراب و استرس با چاقی و اضافه وزن نیز ارتباط محکمی دارند و از راههای مختلف موجب افزایش وزن در افراد مستعد میشود.
پژوهشهای موجود به طور کاملاً واضح تاکید میکنند که اضافه وزن بر احتمال مرگ و میر میافزاید و احتمال مشکلات ناشی از سایر بیماریها را هم افزایش میدهد و در مقابل کاهش وزن مانند سدی، از تاثیر عوامل خطرزای بیماریهای مهم جلوگیری میکند.
در بزرگسالان چاقی و بزرگی شکم دو عاملی هستند که جدا از هم خطر آفرین هستند. پژوهشها نشان میدهد همین طور که شاخص توده بدن از 25 بیشتر میشود، احتمال مرگ و میر هم افزایش مییابد. با فراتر رفتن این شاخص از مرز 30 ، سیر صعودی احتمال مرگ شتاب بیشتری میگیرد.
این در حالی است که متأسفانه نه تنها بیماران، بلکه گاهی پزشکان هم درباره چاقی بحثی را پیش نمیکشند و افراد در معرض چاقی را به درمان و پیشگیری تشویق نمیکنند.
بدیهی است که توجه به عادات غذایی و میزان و نحوه فعالیت بدنی فرد از اهمیت زیادی برخوردار است. باید بیمار مبتلا به چاقی، آن دسته از رفتارهایی را که سلامت وی را به مخاطرهانداختهاند، بشناسد تا بتواند از آنها دوری کند.
درمان اضافه وزن در واقع باید قبل از ۲ سالگی شروع شود اما به علت رشد و تکامل سریع که در این سال ها رخ می دهد نمی توان بر کاهش وزن تاکید کرد. درمان در بزرگسالان شامل رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی است اما در کودکان باید سن ،شدت چاقی و وجود سایر عوامل خطرآفرین در کودك را نیز مد نظر قرار داد .نقش والدین و مربیان کودکان در حمایت از برنامه هاي کاهش وزن و یا جلوگیري از افزایش وزن بسیار مهم است.
برای افرادی که روش های کنترل وزن مثل رژیم کاهش کالری، ورزش و داروها موثر نیست استفاده می شود. بالون معده از جنس سیکلون نرم است از طریق اندوسکوپی از راه دهان بدون بیهوشی به صورت سرپایی در معده قرار داده می شود که پس از 6 ماه به وسیله آندوسکوپی خارج می شود که با ایجاد سیری کاذب باعث کاهش وزن می شود.
منبع: ویستا. دانشکده تغذیه. تناسب