انواع عفونت های واژن و روش های پیشگیری
قارچها در نقاط مختلف بدن وجود دارند و تا زمانی که زمینه رشد برایشان فراهم نشود، خدشهای به سلامت شما وارد نمیکنند اما برای بروز کاندیدیاز در ناحیه واژن عوامل متفاوتي زمينهسازي ميكنند. از نظر متخصصان تقریبا همه زنها در طول عمرشان حداقل یکبار دچار عفونت واژن میشوند. به جاي آنكه با ديدن نشانههاي آزاردهنده عفونت نگران سلامتتان شويد، بهتر است موضوع را بهموقع با متخصص درمیان بگذاريد و تنها پس از چند روز استفاده از داروها به انتظار ديدن نشانههاي بهبود بنشينيد. یکی از انواع عفونت های واژن، عفونت قارچی واژن می باشد که در زنان و دختران بالغ رایج می باشد.
عفونت قارچی واژن چیست؟
التهاب و عفونت واژن می تواند در اثر باكتریها، انگل تك یاخته ای ” تریكومونادس” و قارچ ها بروز یابد که در این گروه تنها عفونت ناشی از قارچها را می توان توسط داروهایی كه نياز به نسخه پزشك ندارند درمان نمود و ساير مشكلات بايد تحت نظر پزشك درمان شوند. “كاندیدا البیكان ” قارچی است كه در محیط واژن به صورت نرمال وجود دارد مشكلات از آن جایی آغاز می شود كه مقدار اين قارچ در واژن به شدت بیشتر از مقدار طبيعي آن مي شود . در واقع رشد فراينده اين قارچ باعث علامتدار شدن و شكايت افراد می شود. در اكثر موارد اين رشد بيش از حد بعد از مصرف انتي بيوتيك و يا تغيير در مقدار PH ناحيه واژن به دليل استفاده از يك شامپوي بدن يا صابون جديد بوجود مي آيد. اين مشكل هم چنين در افرادی كه بيماری ديابت داشته و يا از لباس زير بسيار تنگ استفاده مي كنند هم بيشتر از ساير افراد ديده می شود.
انواع عفونت واژن
سه نوع عفونت واژن وجود دارد: عفونت قارچی، عفونت باکتریایی و عفونت انگلی. ولی باید گفت از آنجا که محیط مجاری تناسلی بهطور طبیعی دارای شرایطی خاص میباشد، عوامل عفونی زیر در حالت عادی، قادر به رشد و تکثیر در این محیط نیستند، مگر اینکه مشکلی وجود داشته باشد.
در اینجا هر یک از این عفونت ها را برایتان شرح می دهیم.
- عفونت قارچی واژن : درواژن زنان قارچ به مقدار کم به طور طبیعی زندگی می کند، محیط اسیدی واژن مانع از رشد این قارچها می شود. حال اگر به دلیلی از اسیدی بودن محیط واژن کاسته شود قارچها رشد بیشتر خواهند کرد و سبب عفونت قارچی در واژن می شوند. حاملگی، بعضی از آنتی بیوتیکها، مصرف قرصهای جلوگیری از حاملگی، بیماری قند، استفاده از کورتون ، زمان سیکل ماهیانه، روابط جنسی، نیز از عواملی هستند که باعث تغییر محیط طبیعی واژن و افزایش رشد قارچها و در نتیجه باعث عفونت در واژن می شوند. باکتری ها و رعایت نکردن بهداشت در رتبه ی اول عاملان ابتلا قرار دارند. باکتری به نام باکتری لاکتوباسیلوس با نوعی قارچ در واژن باعث رشد قارچ ها می شوند و منجربه ابتلا به این بیماری. انواع دیگری از باکتری ها و قارچ ها از دلایل ابتلا به این مشکل هستند که با آزمایش نوع آنها مشخص می شود. دلیل بعدی استفاده زیاد و طولانی مدت از آنتی بیوتیک هاست.آنتی بیوتیکها باکتری های محافظتی دستگاه تناسلی را از بین می برند. بنابراین ممکن است بعد از مصرف آنتی بیوتیک، دچار این نوع عفونت شوید.
- عفونت باکتریایی واژن : عفونت باکتریال واژن، به حالتی گفته می شود که در طی آن توازن طبیعی باکتریهای واژن به هم ریخته و به جای ان تعدادی از باکتریهای مشخص رشد بیش از اندازه پیدا می کنند. این عارضه شایعترین عفونت واژن در خانمهای سنین باروری است. افزایش ترشحات واژن همراه با بویی ناخوشایند، نشانه این بیماری است. در برخی از زنان این ترشحات بویی شبیه به بوی ماهی پیدا می کند. بویژه پس از آمیزش. زیرا ریختن مایع منی در واژن، موجب تغییر PH وازن شده و بویی شبیه به بوی ماهی از واژن متساعد می شود. گاهی بیمار اصلاً علائمی ندارد، گاهی این بیماری سبب افزایش ترشح واژن می شود که اکثراً آبکی است. یا گاهی رنگ زرد کمرنگ یا پررنگ تر دارد. گاهی بودار می شود که به اصطلاح Fishy Smell خوانده می شود که بیماران این بو را اکثراً پس از نزدیکی با همسر احساس می کنند، و گاهی بیمار احساس سوزش و خارش دارد. با تمام سادگی این بیماری احتیاج به درمان دارد چراکه اگر درمان نشود عفونت به سمت دهانه رحم، رحم و لوله ها می رود و سبب مشکلات بسیار و بدتری خواهد شد. به ویژه اگر اینکه زن حامله باشد.
- عفونت انگلی واژن : عفونتهای انگلی مجاری تناسلی در بیشتر اوقات به واسطه نوعی انگل تکسلولی ایجاد میشود. این انگل به طور طبیعی در مجاری تناسلی زندگی نمیکند و ابتلا به آن ممکن است از طریق استخر یا حوله آلوده و نیز تماس با فرد آلوده حاصل گردد. این بیماری از طریق تماس جنسی و یا برخی لوازم و محیطهای آلوده وارد مجرای تناسلی شده و ایجاد عفونت میکند. در بسیاری از موارد ممکن است این عفونت فاقد علایم و یا توأم با علایم خفیفی باشد. از بارزترین خصوصیت آن وجود ترشح واژینال بیش از حد است. این ترشح دارای رنگ خاکستری یا سبز رنگ بوده و بوی آن زننده میباشد. روی آن حبابهای هوا مشاهده میشود که باعث ایجاد ظاهری کف مانند میگردد. در افراد باردار ، ابتلا به اين عفونت با پارگي پيش از موعد پرده ها ، زايمان زودرس و هم چنين با تولد نوزادان با وزن كم ارتباط قابل توجهي دارد. در اين نوع عفونت PH واژن بالاي 5/4 است و لذا براي تخفيف علائم از لگن يا دوش واژينال سركه به نسبت هر چهار ليوان آب يك استكان سركه استفاده شود. ولي براي درمان قطعي بايد به پزشك مراجعه نمود و از آن جايي كه اين بيماري شايع ترين عفونت مقاربتي مي باشد لذا در اين نوع عفونت درمان همسر يا شريك جنسي ضروري مي باشد.
چگونه از ابتلا مکرر به این بیماری پیشگیری کنیم؟
به نکات زیر توجه داشته باشید.
- حتماً از شورت های کتانی استفاده کنید.
- تا آنجا که ممکن است از پوشیدن شورت های پلاستیکی و یا بسیار تنگ و چسبان خودداری کنید.
از کاغذهای توالت حاوی مواد معطر و رنگی، Tampon، Pad های معطر و Bubble Bath و یا به طور کلی نشستن در وان حمام پرهیز کنید.
- اگر باز هم گرفتار عفونت مکرر قارچی واژن شدید به پزشک خود حتماً مراجعه کنید به دو دلیل نخست اینکه ممکن است علت بیماریهای سیستمیک بدن باشد و دو م گاهی لازم است که پزشک شما را برای مدت چند ماهی روی درمان بگذارد که از تکرار عفونت جلوگیری شود.
از سري مطالب پزشکي عمومي و غير تخصصي سايت (اطلاعات عمومي و غير تخصصي پزشکي براي افزايش دانش سلامت و اطلاعات عمومي پزشکي بازديدکنندگان)