[sbu_post_image]
خانم های ناقل هپاتیت ب اغلب این سؤال را می پرسند که آیا می توانند حامله شوند؟ ویروس این بیماری چه خطری را برای فرزندان آنان دارد؟ تغذیه شیرخوار با شیر مادر می تواند خطرناک باشد؟ و … مطمئناً پاسخ به این سؤالات می تواند بخش عمده ای از مسائل و مشکلات این گروه را حل می نماید. متأسفانه در برخی موارد ارائه پاسخ های غلط توسط افراد بی اطلاع و ناآگاه در مورد بارداری و هپاتیت ب، سبب نگرانی و اضطراب های بی مورد در خانم های ناقل هپاتیت ب می شود. ما اعتقاد داریم که دانستن اطلاعات صحیح نه فقط سبب اضطراب و تشویش بیماران نمی شود، بلکه موجب همکاری بهتر آنان با پزشک می شود.
ناقل این بیماری نباید به نقل قول ها و شایعات بی اساس و اطلاعات غیر علمی اهمیت داده و سعی کند تا با کسب اطلاعات صحیح با هپاتیت ب مقابله کند.
فهرست مطالب
بارداری در زنان ناقل
زنان ناقل بیماری می توانند باردار شوند. به طور کلی برای بارداری در زنان ناقل هپاتیت ب محدودیتی وجود ندارد. ولی خطر انتقال ویروس هپاتیت از مادران ناقل به نوزدان وجود دارد. گرچه راه های مؤثری جهت پیشگیری از ابتلای نوزدان آنان وجود دارد ولی در صورتی که دارای دو فرزند هستید، توصیه می کنیم که از حاملگی مجدد خودداری کنید. در ایران ( و برخی کشورها مثل چین، تایوان و…) راه عمده ی انتقال بیماری هپاتیت ب از مادران آلوده به نوزادان است و ابتلای نوزدان غالباً در نتیجه ی تماس با خون مادر و یا دیگر مایعات عفونی مادر هنگام زایمان صورت می گیرد. ابتلای جنین در درون رحم بسیار نادر است. پس هنگام زایمان، نوزاد با ویروس هپاتیت ب تماس پیدا می کند و خطر انتقال جدی است ولی می توان با اتخاذ تدابیری مانع از ابتلا شد.
پیشگیری از هپاتیت ب نوزادان
احتمال ابتلای نوزدان مادران ناقل هپاتیت ب وجود دارد ولی میزان انتقال آن به وضعیت عفونت در نزد مادران بستگی دارد . در صورتی که ویروس هپاتیت ب در مادر به صورت فعال و در حال تکثیر باشد (که در این شرایط HBeAg مثبت می باشد) خطر انتقال عفونت به نوزادان 70 تا 90 درصد است ولی وقتی که HBeAg مادر منفی باشد، این احتمال بین 10 تا 40 درصد می باشد. پس همه نوزدان مبتلا نمی شوند. آنچه اهمیت این موضوع را دو چندان می کند این است که در صورت ابتلای نوزدان تا 90 درصد موارد متأسفانه عفونت در خون نوزدان باقی مانده و حالت ناقلی در آنان تداوم می یابد. اما با انجام اقدامهای پیشگیرانه زیر تا حدود زیادی می توان از ابتلای نوزدان جلوگیری کرد.
- تزریق واکسن هپاتیت ب (0.5 میلی لیتر عضلانی) در ظرف 12 ساعت پس از تولد در عضله ی ران و تزریق ایمونوگلوبولین اختصاصی ضد ویروس (آمپول HBIG) به مقدار یک میلی لیتر در همان زمان ولی در عضله ی ران پای مقابل.
- ادامه ی تزریق واکسن یکماه (نوبت دوم) و شش ماه (نوبت سوم) پس از نوبت اول.
نکته:
انجام اقدامات پیشگیرانه در بارداری و هپاتیت ب تا صددرصد موارد نمی تواند مانع ابتلای نوزدان شود و با وجود اجرای تدابیر فوق 5 تا 10 درصد نوزدان دچار این بیماری می شوند.
ایمونوگلوبولین معمولی که در بازار موجود است با ایمونوگلوبولین اختصاصی ضد ویروس تفاوت داشته و ارزشی در پیشگیری از انتقال هپاتیت ب در بارداری ندارد.
تزریق واکسن را باید حداکثر تا روز هفتم پس از تولد نوزاد، در بحث بارداری و هپاتیت ب انجام داد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” ازدواج برای ناقلین هپاتیت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هپاتیت در بارداری مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب ناقل هپاتیت