از آنجایی که علایم سوء هاضمه نه تنها با خوردن بعضی غذاها بروز می کنند یا تشدید می شوند بلکه ممکن است با عادات غذایی ناسالم هم خودشان را نشان دهند یا شدت گیرند. برای تهیه برنامه غذایی مناسب درمان سوء هاضمه علاوه بر یادداشت کردن غذاهایی که می خورید و علایم گوارشی بعد از آنها شیوه غذا خوردن خود را هم روی کاغذ بیاورید.
طی هفته ای که باید غذاها یا نوشیدنی های خاصی را حذف کنید بر موارد زیر بیشتر تمرکز کنید:
غذاهای چرب، سنگین و ادویه دار- شیر و بقیه فرآورده های لبنی- نوشیدنی های گازدار- سیگار کشیدن – نوشیدن الکل
اگر سیگار می کشید، اولین قدم ترک سیگار. من به خوبی می فهمم که تصمیم برای ترک همیشگی سیگار کار سختی است ولی باید بدانید که این عادت ناسالم نه فقط برای سلامتی عمومی شما مضر است بلکه از عوامل تشدید کننده سوء هاضمه می باشد. شما مجبور نیستید به تنهایی به جنگ سیگار بروید! با پزشک خود درباره راهکارهای ترک سیگار مشورت و خوب فکر کنید و ببینید که آیا اکنون برای برداشتن اولین گام در جهت ترک سیگار و نجات زندگی خود آماده هستید یا خیر. همچنین روش های خیلی مؤثری برای کمک به افرادی که می خواهند سیگار را ترک کنند وجود دارد.
وقتی مقدار غذا و نوشیدنی هایی که می خورید را به دقت ثبت می کنید، با دقت ببینید آیا وزن تان افزایش یا کاهش می یابد یا خیر؟ این کار دو دلیل مهم دارد.اول اینکه وزن کم کردن ناگهانی ممکن است علامت یک بیماری جدی باشد که باید هر چه زودتر درمان شود. و دوم اینکه نوسان وزن می تواند بر شدت علایم سوء هاضمه تأثیر بگذارد. بالا رفتن وزن حتی به میزان 4/5 کیلو هم می تواند باعث بدتر شدن علایم شما شود.
پزشک می تواند برنامه غذایی مناسب درمان سوء هاضمه پیش پای شما بگذارد که وزنتان به مقدار مناسب بالا برود یا کاهش پیدا کند تا علایمتان کنترل شود و سلامتی عمومی تان نیز بهبود یابد. به طور کلی نباید مقدار وزن شما در اول صبح و مقدار وزنتان قبل از خواب بیش از 1/3 کیلوگرم با هم فرق داشته باشند. علاوه بر اینکه غذاها و نوشیدنی هایی که می خورید را در یادداشت هایتان ثبت می کنید، یادتان باشد که هر دارویی که مصرف می کنید را هم بنویسید. به خصوص اگر داروهایتان از نوع داروهایی است که گفتیم. مقدار و زمان مصرف هر دارو و واکنش بدنتان به آن را با دقت بنویسید و باز هم تأکید می کنیم: (هرگز سر خود و بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ کدام از داروهایی را که می خورید، قطع نکنید. قطع یا کم کردن مقدار مصرف دارو یا تغییر در زمان و شیوه مصرف آن بدون دستور پزشک می تواند بسیار خطرناک باشد!)
فهرست مطالب
شیوه غذا خوردن
طی هفته ی دوم برنامه غذایی مناسب درمان سوء هاضمه، توجه خود را بر شیوه غذا خوردن خود متمرکز کنید که با سوء هاضمه شما ارتباط خاصی دارد. همان طور که برای کنترل مشکلات گوارشی خود تلاش می کنید، خوب حواستان را جمع کنید و ببینید که واقعاً چقدر و چطور غذا می خورید.
جلوگیری از تند خوری و پرخوری
از پرخوری و تند غذا خوردن پرهیز کنید و بعد از فرو دادن هر لقمه، قاشق و چنگالتان را در بشقاب بگذارید و قدری صبر کنید. هر لقمه غذا را خوب بجوید و برای غذا خوردن وقت بگذارید و قبل از جویدن و فرو دادن لقمه ی قبلی، بلافاصله لقمه ی بعدی را در دهانتان جا ندهید. حین غذا خوردن نفس تازه کنید، نفس عمیق بکشید و از بوی غذایی که می خورید لذت ببرید.
یکی دیگر از روش هایی که مؤثر در رفع و پیشگیری از http://rezadoost.ir/?p=5320 با آزمون و خطا ثابت شده این است که حین صرف غذا با دیگران صحبت کنید. البته منظور ما با دهان پر حرف زدن نیست! و در ضمن یادتان باشد که سر سفره غذا با بقیه جر و بحث نکنید و دلخوری هایی را که از هم دارید سرسفره نگویید! بلکه منظور ما صحبت های دوستانه ای است که باعث می شود همه از غذا لذت ببرند و خاطره های خوشی از صرف غذا کنار هم داشته باشند. حتی اگر تنها غذا می خورید، بی وقفه غذا نخورید. پس از خوردن چند لقمه صبر کنید و به یک چیز خوشایند فکر کنید. من توصیه نمی کنم که حین غذا خوردن تلویزیون نگاه کنید ولی گوش دادن به یک موسیقی آرامش بخش می تواند اثر خوبی داشته باشد.
زمان صرف هر وعده غذایی
برای پرهیز از زیاد خوردن و پر کردن سریع معده، غذا و نوشیدنی را با هم نخورید؛ حتماً دیده اید که بعضی ها به سرعت غذا می خورند و سعی می کنند لقمه ای را که کامل نجویده اند به زور آب فرو دهند تا خفه نشوند! این کار باعث سوء هاضمه می شود. من به شما توصیه می کنم که برای صرف هر وعده غذا در برنامه غذایی مناسب درمان سوء هاضمه بین 15 تا 20 دقیقه وقت بگذارید و در هر وعده غذایی بیش از 60 لقمه نخورید. قبل از شروع غذا خوردن، همه مرغ یا گوشتی را که در بشقابتان است به تکه های کوچک تقسیم نکنید. این کار باعث می شود که با عجله و پشت سر هم این تکه های کوچک را ببلعید. در عوض هر بار یک تکه را ببرید و کامل بجوید. این کار باعث می شود که آهسته تر غذا بخورید. اگر از شتاب زده غذا خوردن دست بردارید، میزان غذایی را که می خورید تحت کنترل خواهید داشت و مثل جارو برقی که یکباره همه چیز را می بلعد، غذا نخواهید خورد!
منبع: کتاب درمان بیماری های معده