[sbu_post_image]
بیماری رفلاکس معده به آسیب مخاطی ناشی از رفلاکس (برگشت) غیر عادی محتویات معده (مواد اسیدی) به درون مری گفته می شود. مری یک لوله عضلانی بطول 25 سانتی متر میباشد، که از دهان تا معده کشیده شده است. غذا از میان مری به واسطه حرکات دودی شکل که یک سری انقباضات غیر ارادی عضلانی متوالی و موجی شکل میباشند ، به سمت پایین و معده رانده میگردد. نقطه اتصال مری به معده کاردیا و یا اسفنکتر تحتانی مری نامیده میگردد.
در درمان ریفلاکس معده به مری ابتدا لازم است، تغییراتی در شیوه زندگی و عادات غذایی بیماران با توصیههای انجام شده، داده شود. در بسیاری از بیماران تنها با انجام همان نکات کوچک و بدون هیچ درمان دیگری میتوان سوزش معده را کنترل کرد. درمان دارویی ریفلاکس اسید معده مرحله دوم درمان است. مسلماً توأم کردن درمان دارویی و شیوه مناسب زندگی و غذایی بهترین نتیجه را خواهد داشت. داروهای مصرفی عمدتاً داروهای کاهنده ترشح اسید معده و نیز داروهای افزایش دهنده حرکات رو به جلوی دستگاه گوارش است. در مورد مدت زمان مصرف دارو توسط بیمار، مقدار و زمان مشخصی وجود ندارد. همه بیماران حداقل باید 6- 3 ماه دارو مصرف کنند، به عبارتی در اکثر بیماران لازم است، دارو برای مدت نامشخصی به دستور پزشک متخصص سوزش معده و براساس شرایط بیمار ادامه یابد.
سوزش سر دل یك عارضهی شایع است كه لزوما مربوط به قلب نیست، بلكه هنگامی رخ میدهد كه فرد دچار رفلاكس میشود. رفلاكس معده به این معناست كه اسید معده، مخلوط با مواد غذایی و مایعات غذای هضمشده، به سمت گلو و مری حركت میكند و باعث سوزش میشود.
اگرچه ابتلا به بیماری رفلاکس معده و سوزش معده معمولا موجب نگرانی نیست، بروز آن در درازمدت میتواند به اختلال در دستگاه گوارش منجر شود. صرفنظر از تعداد دفعات آن، راههای طبیعیای برای رهایییافتن از این وضعیت وجود دارد كه از آن جمله است:
- جویدن آدامس: هنگامیكه آدامس جویده میشود، بزاق بیشتری تولید میشود. این بزاق قلیایی است و میتواند به خنثی كردن اسیدی كه وارد مری میشود كمك نماید و در نتیجه موجب كاهش سوزش شود.
- نوشیدن یك لیوان آب: مطالعات جدید نشان میدهد كه نوشیدن یك لیوان آب در هنگام سوزش سرمعده، راه بهبودی است بسیار سریعتر از بسیاری از درمانهای دارویی؛ آب به افزایش سطح PHدر بدن كمك میكند و علائم سوزش سردل را كاهش میدهد.
- قرارگرفتن مناسب بدن: قرارگرفتن بدن در وضعیتی كه به معده فشار وارد شود و فضای آن كاهش یابد به افزایش سوزش سردل منجر میشود، لذا باید طرز قرارگرفتن بدن در شرایط مختلف از جمله موقع خواب به گونهای باشد كه فشار به معده به حداقل برسد و مثلا بهجای خوابیدن روی شكم به پهلو بخوابید.
- نفس عمیق: تنفس عمیق راهی مفید برای آرامش اعصاب است. همچنین دركاهش ورود هوا به معده نیز موثر است. علاوه براین عمیق تنفس كردن میتواند به تقویت ماهیچههای پایین مری كه اسفكنتر نامیده میشوند نیز كمك نماید و از این طریق منجر به كاهش علائم و نشانههای رفلاكس اسید شود. این روش آسان و سریع است و در هر زمان و مكانی میتوان آنرا انجام داد.
- تغییر رژیم غذایی: برخی غذاها هستند كه بیشتر موجب سوزش سردل میشوند و لذا پرهیز از مصرف آنها میتواند این عارضه را كاهش دهد. برخی از این موادغذایی عبارتند از: گوشت، قهوه، شكلات، محصولات لبنی، غذاهای اسیدی یا ادویهدار و نوشابه.
- خوردن غذاهای با پروتئین بالا: غذاهای با سطح پروتئین بالا میتواند منجر به افزایش فشار بر اسفنكتر شود و مقاومت آنرا دربرابر رفلكس اسید افزایش دهد، درحالی كه غذاهای چرب اثری برعكس دارد و احتمال سوزش را افزایش میدهد. با این تغییرات ساده در عادات روزانهای مانند غذاخوردن، خوابیدن، نفسكشیدن و… میتوان موجبات كاهش سوزش سر دل و عوارض بعدی آنرا فراهم آورد.
آشنایی با درمان ریفلاکس معده به مری (کلیک کنید)
منبع: آفرینش. تکنیک سلامتی