بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD )

بیماری GERD که مخفف عبارت Gastro-Esophageal Reflux Disease می باشد، در 44 درصد مردم عادی دیده می شود، این در حالی است که تنها 10 تا 15% آنها علامت دار هستند. مرد ها بیشتر از زنها مبتلا می شوند و نیمی از آنها باید برای مدت طولانی درمان بشوند. علت بیماری، نقص عملکرد اسفنگتر تحتانی مری خصوصاً در زمان پر بودن معده است.

فهرست مطالب

علائم بیماری ریفلاکس معده به مری

– سوزش یا درد پشت جناغ ( Retrosternal Burn or Pain)

– برگشت محتویات اسیدی با غذای خورده شده به سمت حلق و حتی خروج آن از بینی و دهان ( Regurgitation ) بویژه درهنگام خواب

– اختلالات تنفسی بعلت ورود محتویات اسیدی معده به داخل مجاری تنفسی همراه با سرفه شبانه

– سوزش ودرد اپیگاستر ( ناحیه فوقانی شکم)

– احساس خراش و گیر كردن غذا در زمان بلع خصوصاً در قسمت پایین مر

38

تشخیص بیماری ریفلاکس معده به مری

آندوسکوپی: در آندوسکوپی از مری و معده مواجه با سوختگی مری در قسمت تحتانی آن درست در بالای دریچه و اسفنگتر تحتانی مری می شویم که بصورت قرمزی، اریتم منتشر و گاهی در موارد شدید خونریزی های سطحی همراه با زخم های متعدد سطحی در این ناحیه می باشد.گاهی همراه با این تابلو، فتق هیاتال یعنی گشادی سوراخ محل عبور مری دردیافراگم، نیز ممکن است دیده شود.-  بلع باریوم: در عكسبرداری در حین بلع ماده حاجب (باریوم) که در وضعیت سرازیر کردن بیمار گرفته می شود ممکن است فتق هیاتال در مجاورت اسفنگتر تحتانی مری دیده شود.

مانومتری و PH متری مری: با اندازه گیری فشار استراحت و فشار بلع در نواحی مختلف مری خصوصاً در ناحیه اسفنگتر تحتانی مری، اختلال عملکرد این اسفنگتر مشخص می شود. PH متری نیز در نقاط مختلف مری حاکی از افزایش اسیدیته مری به ویژه در نواحی تحتانی آن است که در حالت نرمال، PH مری در تمام نواحی باید غیر اسیدی باشد.

41

درمان طبی بیماری ریفلاکس معده به مری

بیمارانی که مبتلا به GERD هستند در ابتدا تحت درمان طبی و دارویی قرار می گیرند. ترکیبات مهارکننده پمپ پروتون نظیر اومپرازول یا پنتاپرازول با دوز 20 تا 40 میلی گرم روزی دو مرتبه قبل از غذا (صبح و شب) و به مدت 8 هفته می تواند به میزان قابل ملاحظه ای علائم بیماری را برطرف نماید.بیماران همچنین باید از مصرف سیر و پیاز خام، قهوه، شکلات، فلفل و ادویه سوسیس و کالباس، خوردنی ها و میوه های ترش، غذا های حجیم و سنگین مانند آش، آبگوشت و امثال اینها اکیداً اجتناب کنند. هر گونه عاملی که باعث افزایش فشار داخل شکمی شود مانند کمربند یا گن تنگ و نشستن طولانی در وضعیت چمباتمه، ونیز خوابیدن بلافاصله پس از صرف غذا، منجر به بروز ریفلاکس و پس زدن اسید و محتویات معده به داخل مری می گردد. لذا بیماران بایستی تا 2 ساعت پس از صرف غذا از خوابیدن اجتناب ورزند، مصرف آب همراه با غذا نیز باعث بروز علائم ریفلاکس می شود.

42

مقالات مرتبط

زخم دستگاه گوارشی

[sbu_post_image] حدود 20 میلیون آمریکایی در طول زندگی خود به دلیل داشتن زخم دستگاه گوارشی مشکلات زیادی را تحمل کرده اند. دوازدهه(قسمت ابتدایی روده کوچک)

مطالعه »

اندوسکوپی و رادیوگرافی

[sbu_post_image] امروزه رادیوگرافی با استفاده از ماده حاجب کمتر از گذشته استفاده می شود، زیرا در بیشتر موارد با استفاده از اندوسکوپی می توان اطلاعات

مطالعه »
تماس با ما