بیماری سلیاک واکنشی ایمنی به خوردن گلوتن، پروتئین موجود در گندم، جو و چاودار است. در صورت ابتلا به بیماری سلیاک، خوردن گلوتن واکنشی ایمنی را در روده کوچک برمیانگیزد؛ به مرور زمان این واکنش موجب التهاب میشود و در نتیجه لایه پوشش دهنده روده کوچک آسیب میبیند و مانع جذب بعضی مواد مغذی (سوءجذب) میشود.
آسیب دیدن روده منجر به کاهش وزن، نفخ و گاهی اوقات اسهال می شود، و در نهایت مواد مغذی حیاتی به مغز، سیستم عصبی، استخوانها، کبد و دیگر اندامها نمیرسد. سوءجذب در کودکان رشد آنان را دچار اختلال میکند. حساسیت و سوزش روده باعث دل درد، به ویژه پس از صرف غذا، میشود. اگر چه هیچ درمانی برای بیماری سلیاک وجود ندارد، اما با رعایت یک رژیم غذایی سختگیرانه و بدون گلوتن میتوان علائم را مدیریت کرد و به الیتام یافتن روده کمک نمود.
علائم
نشانهها و علائم بیماری سلیاک بسیار گوناگون و متنوعاند. البته اسهال و کاهش وزن از علائم رایج این بیماری محسوب میشوند، هر چند اکثر بیماران مبتلا به این بیماری با علائم و نشانههای گوارشی انگشتشمار و یا هیچ گونه علامت و نشانهای مواجه نمیشوند. تنها حدود یک سوم بیماران مبتلا به سلیاک دچار اسهال میشوند و وزن تقریباً نیمی از آنان کاهش مییابد. بسست درصد بیماران نیز از یبوست رنج میبرند و ده درصد چاق می شوند. علاوه بر مشکلات گوارشی، ب%D