[sbu_post_image]
دو نوع کلى سرطان کبد وجود دارد که عبارتند از: انتقال یافته (متاستاتیک) و اولیه. نوع انتقال یافته در اثر گسترش سرطان از جاى دیگرى از بدن (اغلب از پستان، ریهها و روده بزرگ) به کبد ایجاد مىشود. سرطانهاى اولیه کبد از سلولهاى داخل کبد منشاء مىگیرند. شایعترین آنها (سرطان هپاتوسلولار) اغلب در افراد مبتلا به تشمع کبدى طول کشیده ایجاد مىشود.
علائم سرطان کبد عبارتند از: بىاشتهائی، کاهش وزن، و ضعف عمومى.
تشخیص سرطان کبد غالباً مشکل است. در مراحل اول، بیمار با درد ربع فوقانی راست شکم مراجعه میکند که ممکن است با درد راجعه به شانهٔ راست نیز همراه باشد. کاهش وزن نیز معمولاً وجود دارد و در یکسوم از موارد یرقان بهوضوح دیده میشود.
هپاتومگالی یا توده در بسیاری از بیماران لمس میشود. تب متناوب نیز ممکن است از جمله شکایات بیمار باشد. آسیت یا خونریزی از واریسها نشانهٔ پیشرفتهبودن سرطان کبد است و خونیبودن مایع آسیت همیشه مطرحکنندهٔ هپاتوم خواهد بود.
فهرست مطالب
عوارض سرطان کبد
عوارض سرطان کبد عبارتند از:
- درد همراه یا بدون هپاتومگالی
- بد شدن ناگهانی وضعیت یک بیمار سیروتیک بهدلیل نارسائی کبد، خونریزی از واریسها، یا آسیت
- خونریزی ناگهانی و حجیم داخل صفاقی
- بیماری حاد همراه با تب و درد شکم
- متاستازهای دوردست
- نبود یافتههای بالینی
بیلیروبین سرم در یکسوم از بیماران افزایش مییابد. در ۲۵% بقیه، آلکالن فسفاتاز سرم افزایش پیدا میکند ولی بیلیروبین سرم طبیعی است. حدود ۷۵% از بیماران از لحاظ HbsAg یا هپاتیت C مثبت هستند.
اسکن کبد
CTاسکنها، اولتراسونوگرافی، و اسکنهای MRI در ۸۰% از بیماران ضایعهٔ اصلی را نشان میدهند. اسکنهای MRI بهترین روش نشاندادن تهاجم تومور به وریدهای کبدی هستند. CT پورتوگرافی بر CTاسکنهای معمولی که با ماده حاجب انجام میشوند ارجحیت دارد.
آنژیوگرافى
هپاتومها معمولاً از شریان کبدی خونگیری میکنند و ۸۰% از آنها از لحاظ عروقی از پارانشیم مجاور خود غنیتر هستند. کلانژیوکارسینومها معمولاً عروق کمتری از بافتهای کبدی مجاور دارند.
در فاز وریدی پس از تزریق ماده حاجب بهدرون شریان مزانتریک فوقانی، ممکن است تهاجم و انسداد ورید پورت توسط تومور نشان داده شود.
آشنایی با درمان سرطان کبد (کلیک کنید)
منبع: آفتاب. کلید سلامتی