تشخیص و درمان بیماریهای گوارشی

[sbu_post_image]

یکی از مهم ترین مطالبی که امیدوارم شما با هم به آن رسیده باشید این است که بدانید نقش خود شما در درمان و دستیابی به یک گوارش سالم چقدر مهم است. برنامه غذایی برای داشتن گوارش سالم بدون وجود شما به هیچ دردی نمی خورد. بعضی از بیماریهای گوارشی منشأ ژنتیکی دارند یا به خاطر بیماریهای زمینه ای یا مشکلات ساختاری دستگاه گوارش بروز می کنند ولی بسیاری از آنها هم با سبک زندگی شما ارتباط دارند. عواملی مانند چیزهایی که می خورید و می نوشید، شیوه غذا خوردن شما و اینکه چقدر می خورید همگی قابل کنترل هستند و بر سلامت دستگاه گوارشی شما تأثیر بسزایی دارند. البته بدانید که در این راه تنها نیستید. پزشک شما همراه بسیار خوبی است. او همراه شماست به این معنا که هر دو با هم تصمیم می گیرید که برای بهبود علایمتان چه کار باید بکنید. به همین خاطر در این مقاله می خواهم به عنوان پزشکی که هزاران بیمار را دیده و درمان کرده، روش های تشخیص و درمان بیماریهای گوارشی را برایتان بگویم.

فهرست مطالب

شرح حال

مهم ترین کاری که می توانید هنگام ویزیت انجام دهید، این است که اطلاعات در اختیارش بگذارید. معمولاً پزشکان -به خصوص آن هایی که در درمانگاههای دولتی و بیمارستان های آموزشی مشغول به کار هستند- وقت کم دارند و اگر در زمان ویزیت تا جای ممکن درباره تاریخچه ی پزشکی و سبک زندگی تان اطلاعات کلیدی در اختیارش بگذارید، خیلی به خودتان و او کمک می کنید. این کار به خصوص در اولین ویزیت خیلی مهم است. اینجاست که یادداشت های شما درباره هر چه می خورید و می نوشید و علایمی که پس از خوردن هر کدام پیدا می کنید حسابی به درد خواهند خورد.

نه تنها شما اطلاعات مفیدی دارید که به پزشک بگویید بلکه ممکن است خودتان هم الگویی از مشکلتان به دست آورده باشید؛ علایم چه وقت هایی بدتر می شوند؟ چه چیزهایی آن ها را تشدید می کند؟ اگر این یادداشت ها را تنظیم و مرتب کنید، پرونده کامل و مکتوبی در دست خواهید داشت که همه چیزهایی که می خورید و می نوشید در آن ثبت شده و ویتامین ها، داروهایی که مرتب مصرف می کنید، مکمل ها، داروهای گیاهی یا داروهایی که بدون نسخه از داروخانه می خرید هم جزء آن ها هستند. به علاوه اثرات مصرف همه این ها نیز در این یادداشت ها با دقت ثبت شده اند. مثلاً آدامسها و بقیه خوراکی های بدون قند که سوربیتول دارند و مسهل های قوی هستند. همیشه مدتی وقت بگذارید و تاریخچه ی دقیقی از شیوه ی تغذیه و سابقه بیماریهای گوارشی خود و خانواده تان را هم روی کاغذ بیاورید. اگر پزشک شما بداند که پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر و فرزندان شما به چه مشکلات گوارشی ای مبتلا بوده اند یا هستند، ممکن است بتواند زودتر به تشخیص و درمان بیماری شما برسد.

ارتباط بیماریهای روحی با بیماریهای گوارشی

همچنین اگر دچار بیماریهای دیگری نیز هستید حتماً به دکتر بگویید، از گفتن هیچ مشکلی خجالت نکشید. حتی اگر به مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب و مانند این ها دچار هستید، باز هم به او بگویید. اگر برای درمان یا کنترل یک بیماری مزمن، دارو مصرف می کنید اهمیت مطرح کردن آن مشکل بسیار بیشتر می شود. شاید بپرسید افسردگی چه ربطی به اسهال یا یبوست دارد؟ شاید در نگاه اول بی ربط به نظر برسد، ولی جسم و روان با هم ارتباط تنگاتنگ دارند و بیماری هر یک می تواند بر سلامت دیگری تأثیر بگذارد. به علاوه شاید مصرف داروهایی که برای درمان یک مشکل روحی مثلاً افسردگی برای تان تجویز شده، علت بروز بیماریهای گوارشی شما باشد یا آن را تشدید کند.

در ضمن یادتان باشد که درباره عادات غذایی و سبک زندگی تان هم با او صحبت کنید. اگر دیدید که پزشک خودش شرح حال دقیقی از شما نمی گیرد، خودتان این اطلاعات را در اختیارش بگذارید. روش بهتر این است که این مطالب را از قبل یادداشت کنید و اگر سر دکتر شلوغ بود و نتوانست به همه حرف های شما گوش کند، نوشته هایتان را به او بدهید.

در این بین نکته دیگری هم هست که باید به آن توجه کنید. اینترنت اطلاعات بسیار زیادی درباره بیماری های مختلف در خود دارد که شما می توانید با سرزدن به صدها وب سایت، انبوهی از اطلاعات را درباره مشکلات گوارشی تان به دست بیاورید. حتی اگر صددرصد مطمئن هستید که وب سایت هایی که خوانده اید معتبر هستند و اطلاعات آن ها کاملاً صحیح است، هرگز سعی نکنید که خودتان بیماری را تشخیص دهید. تشخیص و درمان بیماری به عهده پزشک است و او برای این کار سالها آموزش دیده است. اگر وقتی برای ویزیت می روید، ادعا کنید که همه چیز را می دانید، خودتان می دانید که مشکلتان چیست و به او بگویید چه بکند و چه نکند، ممکن است رابطه شما و پزشک خدشه دار شود. در عواض از او سؤالاتی بپرسید که جواب هایشان اطلاعات شما را هم بیشتر کند. مثلاً به نظر شما ممکن است اسهال من به سندرم روده تحریک پذیر ربطی داشته باشد و به جواب پزشک خوب گوش کنید.

اشتباه نکنید! این توصیه به معنای این نیست که اصلاً با دکتر تبادل نظر نکنید! در واقع بیشتر پزشکان دوست دارند بیمار از مشکلش آگاه باشد و برای رفع مشکلش تلاش کند و با پزشکش تعاملش مثبت و سازنده داشته باشد. همچنین برای پزشک خیلی مهم است که از مشکلات و ناراحتی های شما و تأثیری که بیماری و درمان روی زندگی و علایم شما گذاشته با خبر شود. هر مریض یک انسان منحصر به فرد است و هیچ دو بیماری مثل هم نیستند. هیچ کس هم نمی تواند دقیقاً مثل شما مشکلات و ناراحتی گوارشی تان و همچنین احساس بهبودی را حس کند و برای دکتر توضیح دهد. بنابراین به پزشکتان کمک کنید تا شما و بیماری تان را بیشتر و بهتر بشناسد.
و آخر اینکه اطلاعاتی که شما در اختیار پزشک می گذارید و همچنین برداشت های شما از توصیه ها و دستورات او همه می توانند تأثیر قابل توجهی بر  تشخیص و درمان بیماریهای گوارشی ونتایج آن بگذارند.

برای آشنایی با ” تشخیص بیماری های گوارشی ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: کتاب درمان بیماری های معده

مقالات مرتبط

تماس با ما