درمان دل درد کودکان

[sbu_post_image]

دل درد های کودکان‏ مقدمه دل درد های مزمن یا مکرر در کودکان و بزرگسالان از جمله علل شایع مراجعه به پزشک میباشد . تشخیص و درمان دل درد کودکان تنها از طریق پزشک باید انجام گیرد و خانواده‌ها باید از دادن داروهای گیاهی، شیمیایی و خود درمانی برای بهبود دل درد کودکانشان جداً خودداری کنند.

فهرست مطالب

انواع دل درد کودکان

آن ‏دسته از دل دردهائی که حداقل سه ماه به درازا بکشد,مزمن و در صورتیکه سه بار یا بیشترو درطول ‏مدت سه ماه اتفاق بیافتد دل درد مکرر نامیده میشوند. در حالت اخیر فرض بر این است که دل دردها ‏موجب کاهش فعالیت کودک شده باشد.
گاه ممکن است این دو اصطلاح با یک دیگر اشتباه شده و یا ‏بجای هم مورد استفاده قرار گیرند.میزان شیوع این دو نوع دل درد در کودکان حدود ۲۰ درصد ‏گزارش گردیده است و پسران در سنین ۵ تا ۶ سالگی و دختران در سنین ۵ تا۶ سال و یا ۹ تا ۱۰ ‏سال بیشترمبتلا میشوند

دل درد کودکان فاجعه نیست، اما مراقب باشید. این علامت بر اثر بیماری های متعددی است که ممکن است خود را به شکل دل درد نشان دهند. بنابراین باید هوشیار بود زیرا فهمیدن تفاوت بین دردهای خفیف و بیماری های خیلی شدید، گاهی اوقات بسیار سخت و دشوار است. بنابراین بسیار مهم است که قبل از هر چیز نسبت به ویژگی های درد و شرایط شروع آن دقت داشته باشید تا با بیان آنها پزشک برای تشخیص به مسیری درستی هدایت شود.

اغلب شکایت ها دربارۀ مرکز شکم است، حتی ممکن است مشکل مربوط به سیستم ادراری یا روانی باشد زیرا کودک روش دیگری برای بیان برخی مشکلات، ریوی، ادراری، قلبی، مفصلی، فتقی و تناسلی ندارد و نمی‌تواند تک تک دردهای متفاوتش را ذکر کند بنابراین با لفظ دل درد از همۀ آنها یاد می‌کند. در این میان دردهای صرفاً شکمی نباید فراموش شوند.

دلایل دل درد کودکان

باید بدانید که درد شکم کودکان ممکن است دلایل متعددی داشته باشد که به ندرت به تنهایی ظاهر می‌شوند، بنابراین یادداشت علائم دیگری که همراه دل درد هستند، بسیار مهم است: تب و لرز (دماسنج در دهان یا زیر بغل حداقل نیم درجه افزایش را نشان دهد)، تهوع یا استفراغ چه فوراً بعد از خوردن غذا چه کمی بعد، اسهال (تعدد دفع و حالت مایع داشتن مدفوع)، یا بالعکس یبوست، سوزش در هنگام ادرار کردن یا تمایل های فوری به ادرار یا ادرار کردن به دفعات متعدد، درد مفاصل، لنگیدن در راه رفتن، نشانه های O.R.L (آب ریزش بینی، گوش درد، گلودرد) و زرد شدن رنگ (زدری) یا زرد شدن سفیدی چشم.

مهم ترین نشانه بر هم خوردن وضعیت کلی بدن است: این نشانه باید بیشتر از یک دل درد ساده نگرانی را برانگیزد. کودک خسته و سست است، حرکت نمی‌کند، گرسنه نیست و رنگ پریده است.

علایم دل درد نوزادان و کودکان

نشانه های دل درد در نوزادان شامل گریه مداوم وکشیدن پاها وکج خلقی و یا کم خوراکی است.البته ‏گریه نوزاد ممکن است به دلایلی دیگری بوده و باعث گمراهی پزشک گردد.در مورد نوزادان بایستی ‏ابتدا فرض را بر بسیار جدی بودن بیماری گذارد مگر آنکه خلاف آن از طریق معاینه و بررسی و ‏مشاهدات ثابت گردد.‏

دل درد در کودکان زیر دوسال معمولا محل مشخص نداشته با گریه های متناوب و کج خلقی همراه است. ‏درد به صورت شدید اما موقتی و متناوب ممکن است بروز نماید .یبوست , بلع مواد خارجی و شوک ‏از جمله علل دل درد کودکان میتواند باشد.

دل درد های شدید و موقتی معمولا در اطفال زیر شش ماه بیشتر ‏مشاهده شده است.‏ بررسی و ارزیابی دل درد‏ در صورتیکه کودک میتواند توضیح دهد بهتر است توصیف درد را از زبان او نیز شنید. ممکن است در ‏غیاب والدین نیز پرسشهائی از کودک صورت گیرد. هم چنین معاینه فیزیکی و بررسی روند رشدو قد و ‏وزن کودک در ارزیابی علل دل درد نقش ارزنده ای دارد.

درمان دل درد در کودکان

معاینه شکم از جهت وجود مایعات یا نفخ , ‏میزان بزرگی اعضاء داخل شکم ,توده های غیر عادی و بروز درد با فشارهای کم و زیاد به شکم , ‏خاصیت تندر نس و تندرنس ریبام شکم وDRE‏ ازجهت وجود خون در مدفوع و معاینه دختران از ‏جهت بیماریهای زنان و بررسی تقدم و تاخر درد و استفراغ و نیزچک کردن نحوه وحالت تنفس بیمار ‏وهمچنین بررسی امکان تشدید دل درد دراثر سرفه یا حرکت و بررسی نحوه باد کردن شکم و فرو ‏بردن آن توسط کودک و پرسش در مورد مصرف احتمالی دارو,زیرا برخی دارو ها ممکن است باعث ‏دل درد  در کودکان شوند ضروری است.
سابقه بستری بیمار و یا جراحی. بررسی اثرات حرکت وسکون طفل بر ‏درد.سرفه و کوتاهی تنفس و درد سینه.اثرات اجابت مزاج یا استفراغ بر درد و سرانجام سابقه درد در ‏فامیل از جمله مواردی است که در ارزیابی و درمان دل درد کودکان مفید میباشند.‏

تستهای آزمایشگاهی بجز موارد مشکوک که در معاینات فیزیکی حاصل شده اند ,معمولا تستهای آزمایشگاهی و ‏عکسبرداری مورد نیاز نمیباشد. در صورت نیاز تست ادارار , مدفوع , آزمایش خون , اندوسکپی, سی ‏تی اسکن و رادیولوژی ممکن است انجام گیرد.

در مورد کودکان بایستی دقت شود که طفل به میزانی ‏متناسب با سنش در معرض اشعه قرارگیرد . در این آزمایش بایستی نوزاد را پنج دقیقه قبل و نیز در ‏حین تابانیدن اشعه سر پا نگه داشت .عکسبرداری بایستی شامل قسمت پائین سینه و دیافراگم و کل ‏شکم تا رکتوم باشد.‏ وقایع نگاری دل درد‏ بررسی هفتگی رکورد های درد در زندگی روز مره کودک در مدون نمودن هنجار و فاکتور های موثر ‏در درمان دل درد کودکان میباشد.

برای آشنایی با ” درمان دل درد ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: پزشکان بدون مرز. سیمرغ

مقالات مرتبط

علل سوزش سردل

[sbu_post_image] سوزش سر دل‌ ربطي‌ به‌ قلب‌ ندارد. اين مشكل مي‌تواند در هر سني‌ رخ‌ دهد، اما در افراد بالاي‌ 60 سال‌ شايع‌تر است و

مطالعه »
تماس با ما