طبیعتاً پزشک می تواند با توجه به علایم و بدون انجام آزمایش، ریفلاکس اسید معده به مری را تشخیص دهد، خصوصاً اگر چندین سال دچار علایم ریفلاکس اسید معده به مریباشید. از طرف دیگر برای اینکه تشخیص ریفلاکس اسید معده به مری تأیید و یا اینکه خیال فرد راحت شود که مشکل حادی وجود ندارد پزشک می تواند آزمایشاتی را درخواست کند، به خصوص این که اگر فرد علایم زیر را داشته باشد این آزمایشات انجام می شوند.
– سن شما بالای 40 باشد و علایم ریفلاکس اسید معده به مری تغییر کرده باشد.
– سن شما بالای 40 باشد و برای اولین بار دچار علایم ریفلاکس اسید معده به مری شده باشید.
– در بلع دچار اشکال شده باشید.
– درمان اثری در بهبودی علایم ریفلاکس اسید معده به مری نداشته باشد.
شایعترین و مفیدترین آزمایش آندوسکوپی مری می باشد. گاهی اوقات رادیوگرافی با استفاده از باریم (ماده حاجب) نیز مفید است زیرا اسپاسم عضلات مری را نشان می دهد. در موارد نسبتاً نادر که با انجام این آزمایشات نتوان نتایج صحیحی به دست آورد، آزمایشات دیگری را انجام می دهند. این آزمایشات شامل سنجش میزان اسید مری و سنجش فشار مری می باشند. در سنجش فشار مری، وسیله به خصوصی از طریق بینی به داخل آن فرستاده شده تا میزان فشار را ارزیابی کند.
روش درمان ریفلاکس اسید معده به مری
درمان ریفلاکس همانند بیماری های دیگر بر اساس برطرف کردن علل اساسی و ایجاد کننده آن می باشد. ابتدا باید نسبت به تغییر شرایط و کارهایی که منجر به وخیم تر شدن بیماریتان می شود اقدام کنید:
– اگر سیگار می کشید باید سریعاً آن را ترک نمایید، سیگار کشیدن باعث سوزش سر دل می شود و برای سلامت عمومی مضر می باشد.
– در صورت لزوم وزن خود را کاهش دهید. تمرینات منظم ورشی را انجام دهید و رژیم غذایی مناسبی را انتخاب نمایید.
– از خوردن غذاهایی که منجر به وخیم تر شدن علایم می شود اجتناب کنید. هرگز پرخوری نکنید بلکه غذا را به دفعات زیاد اما به مقدار کم بخورید. همیشه هنگام غذا خورن بنشینید و آهسته غذا بخورید و غذا را به خوبی بجوید.
– کمربند تنگ یا لباس زیر تنگ نپوشید.
– قبل از رفتن به رختخواب اقدام به خوردن یا نوشیدن نکنید.
– سر را 15 سانتی متر از سطح بدن بالاتر قرار دهید تا بتوانید به حالت شیب دار بخوابید. ممکن است خوابیدن به سمت چپ برای شما مفید باشد.
– هرگز بعد از خوردن از کمر خم نشوید.
انجام این کارها ممکن است برای بعضی افراد مبتلا به ریفلاکس اسید معده مؤثر باشد و برای دیگران مؤثر واقع نشود. چنانچه انجام این اقدامات منجر به بهبودی علایم شما شود و مانند قبل شما را اذیت نکند، دیگر نیاز به درمان بیشتر خواهید داشت.