درمان زخم معده یا اثنی عشر

[sbu_post_image]

حتی اگر پزشک با توجه به علایم تشخیص دهد که شما دچار زخم معده یا اثنی عشر هستید، برای اطمینان از تشخیص خود آزمایشات بیشتری را درخواست می نماید.در حال حاضر مطمئن ترین و قابل دسترس ترین این آزمایشات اندوسکوپی می باشد. امروزه اندوسکوپی به میزان زیادی جایگزین عکسبرداری با ماده حاجب (باریوم) شده است. همچنین در زمان انجام آندوسکوپی می توان عفونت هلیکوباکترپیلوری را تشخیص داد.

فهرست مطالب

انواع روش های درمان زخم معده و اثنی عشر

در ده سال اخیر درمان زخم معده یا اثنی عشر دچار تغییر و تحول بسیار شده است که این تاغییرات به علت کشف داروهای جدید برای درمان زخم و کشف عفونت هلیکوباکترپیلوری می باشد. گرچه تغییرات در نحوه ی زندگی مانند ترک سیگار بسیار مهم و مفید می باشد اما اینها به تنهایی منجر به بهبود زخم ها نمی شوند. در صورتی که به هنگام تشخیص زخم معده از داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی استفاده شود، درمان زخم ها کمی متفاوت خواهد بود.

درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری

قبل از کشف باکتری هلیکوباکترپیلوری بیماران مبتلا به زخم معده و اثنی عشر با داروهای متوقف کننده اسید معده مانند آنتاگونیست های گیرنده H2 یا مهارکننده های پمپ پروتون درمان می شدند. این داروها شبیه داروهای درمان ریفلاکس معده به مری می باشند. مصرف این داروها به مدت هشت هفته در درمان زخم بسیار مؤثر و مفید می باشد، اما چنانچه علت ایجاد زخم عفونت هلیکوباکترپیلوری باشد، این داروها تأثیری نخواهند داشت. این بدین معنی است که ممکن است این زخم ها در آینده دوباره عود نمایند و بیماران مجبورند به صورت متناوب و برای چندین سال از این داروها استفاده کنند. اگر شما به علت باکتری هلیکوباکترپیلوری دچار زخم معده یا اثنی عشر شده اید باید ابتدا سعی در از بین بردن این باکتری نمایید. این کار نه تنها باعث بهبود زخم می شود، بلکه از عود و برگشت آن نیز جلوگیری می کند. بعد از یک دوره درمان برای از بین بردن عفونت، به مصرف داروهای متوقف کننده اسید معده نیازی نخواهد بود مگر اینکه زخم باعث خونریزی داخلی شده باشد که در چنین مواردی پزشک داروی متوقف کننده اسید معده به مدت هشت هفته تجویز می نماید. درمان های امروزی برای عفونت هلیکوباکترپیلوری شامل مصرف سه نوع دارو به طور همزمان به مدت یک هفته می باشد. دو تا از این داروها آنتی بیوتیک و سومی داروی مهارکننده پمپ پروتون می باشد.

پیشگیری از علل زخم های معده و اثنی عشر

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ممکن است از علل زخم معده و اثنی عشر باشد. این بیماران ممکن است دچار عفونت هلیکوباکترپیلوری نیز باشند اما معمولاً مصرف این داروها فاکتور مهم تری در ایجاد زخم هستند. در صورت امکان این بیماران باید از مصرف داروهای ضدالتهاب خودداری کنند یا به جای آنها از داروهایی با خطرات کمتر مانند استامینوفن یا از داروهای ضدالتهاب جدیدتر که دارای خطرات کمتری هستند استفاده نمایند.

زخم معده یا اثنی عشر را می توان با مصرف داروهای متوقف کننده اسید معده مانند آنتاگونیست گیرنده H2 یا داروهای مهارکننده پمپ پروتون درمان کرد. اگر شما بتوانید مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی را متوقف کنید نیازی به درمان دیگر نخواهید داشت. چنانچه شما نتوانید مصرف این داروها را متوقف نمایید ممکن است پزشک برای شما داروی متوقف کننده اسید معده را تجویز نماید و باید آنرا همزمان با داروهای ضدالتهاب مصرف نمایید، تا زخم معده یا اثنی عشر شما دوباره عود نکند.

گاهی اوقات بیمارانی که از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی استفاده می کنند برای جلوگیری از بروز زخم می توانند به جای مصرف داروهای متوقف کننده اسید معده از داروی میزوپروستل استفاده نمایند. این دارو باعث تقویت دفاع معده و اثنی عشر در مقابل اثرات مضر داروها می شود. این دارو از لحاظ شیمیایی شبیه به پروستاگلاندین طبیعی موجود در مخاط معده می باشد که با مصرف داروهای ضدالتهابی کاهش می یابد. گرچه داروی میزوپروستل بی خطر است اما در بعضی افراد باعث اسهال می شود و در نتیجه اثر مفید دارو را کاهش می دهد. این دارو به خانم ها قبل از سنین یائسگی نمی شود چون باعث سقط جنین می شود.

در حال حاضر پزشکان در درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری در بیمارانی که به علت مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروییدی دچار زخم شده اند، نظر یکسانی ندارند. بعضی از آنها معتقدند که در بیماران دچار زخم، عفونت هلیکوباکترپیلوری باید از بین برود خواه این زخم ها به علت مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی به وجود آمده باشند یا خیر. بر طبق مدارک به دست آمده، از بین بردن عفونت ممکن است هیچ تأثیری در بهبود زخم نداشته باشد و حتی ممکن است آن را بدتر نماید و یا بهبود آن را با مشکل روبه رو سازد. در حال حاضر توصیه می شود که این عفونت نیاز به از بین بردن ندارد. گرچه ممکن است این توصیه در آینده تغییر کند.

آشنایی با علل زخم معده و اثنی عشر (کلیک کنید)

منبع: کتاب سوء هاضمه

مقالات مرتبط

هپاتیت ب

[sbu_post_image] امروزه هپاتیت ب یکی از مشکلات بهداشتی-درمانی عمده جهان است و با توجه به سطح بهداشتی، سنن و عادات اجتماعی و میزان رعایت مسائل اخلاقی

مطالعه »
تماس با ما