[sbu_post_image]
برای درمان زخم مقعد هرچه زودتر اقدام شود موفقیت بیشتری در پی خواهد داشت، لذا توصیه می شود به محض اینكه دچار درد و سوزش در ناحیه مقعد شدید ، این اقدامات را انجام دهید:
- علت اصلی ایجاد زخم مقعد یعنی یبوست را از بین ببرید، خوردن سبزی ها و میوه های فراوان و یك تا دو قاشق روغن زیتون در روز، و خوردن یك لیوان شیر یا آب ولرم در ابتدای روز می تواند برای رفع یبوست و پیشگیری از زخم مقعد به شما كمك كند.
- روزی 2 باربه مدت 10 دقیقه در لگن آب گرم بنشینید، آبی كه به این منظور استفاده می كنید باید تمیز و گرم باشد ( در حدی كه باعث سوختگی نشود) اما نیاز به ماده ضد عفونی یا جوشاندن آب نیست. پس از بلند شدن از لگن به آرامی خود را خشك نموده و از پمادی كه پزشك تجویز می نماید به مقدار كم فقط در ناحیه ابتدای مقعد(نه داخل آن) استفاده نمایید. ( معمولا پماد تریامسینولون یا هیدروكورتیزون برای این مورد توصیه می شود.)
- از یك مسكن مانند استامینوفن برای كاهش درد زخم مقعد استفاده كنید زیرا درد شدید باعث گرفتگی عضلهی مقعد و تشدید زخم و شقاق مقعد می شود.
- برای پیشگیری از زخم مقعد از خوردن غذاهای محرك مانند فلفل، ادویه جات، چای غلیظ ، نسكافه و كاكائو خودداری نمایید.
- در صورتی كه درد و یا خونریزی زخم مقعد با این اقدامات برطرف نشد در اولین فرصت به پزشک متخصص شقاق مقعد مراجعه كنید تا اقدام لازم صورت پذیرد.
بیماران مبتلا به زخم یا شقاق مقعد، درد را در حین دفع مدفوع تجربه میکنند. درد زخم مقعد ممکن است بعد از اتمام بیرون روی طول کشیده و تا بیرون روی بعدی فروکش نماید. سایر عوارض زخم مقعد میتوانند شامل خونریزی، خارش و ترشح باشند.
فهرست مطالب
روش های درمان زخم یا شقاق مقعد
-
درمان طبی زخم مقعد
شقاق حاد در50% موارد و شقاق مزمن در 10% موارد با درمان داروئی بهبود می آید. بطور کلی در شقاق حاد درمان داروئی و در شقاق مزمن درمان جراحی ارجح تر است.
درمان زخم مقعد چند اصل مهم دارد: درمان یبوست- کنترل درد- لگن آب گرم
-
درمان دارویی زخم مقعد
درمان داروئی زخم مقعد یا شقاق را با استفاده از رژیم پر فیبر آب فراوان و تحرک بیشتر(ورزش بیشتر) درمان کنید و در صورت لزوم از ملین استفاده کنید. درد با استفاده از کرم های بیحس کننده زایلوکائین محتوی ضد التهاب مثل کورتیزون خاصه در زمان دفع تسکین داده می شود.
-
درمان جراحی زخم مقعد
موثرترین روش درمان شقاق مزمن قطع اسفنکتر داخلی است و میزان موفقیت آن 100-95% است.
بطور کلی هر گاه علیرغم درمان طبی درد فیشر بمدت یکماه باقی بماند و یا بعداز بهبود اولیه عود نماید اقدام به جراحی می شود. در صورت درد شدید نیز تصمیم به عمل جراحی زخم مقعد سریعتر انجام می شود.
در عمل جراحی با بیحسی موضعی و بصورت سرپائی در مطب روشهای استاندارد و یا با استفاده از لیزر اقدام به قطع اسفنکتر داخلی در نواحی طرفی می شود و زائده پوستی sentinel pile نیز برداشته می شود. با استفاده از داروهای بیحسی کننده طولانی اثر بیمار می تواند بلافاصله به محل کار خود مراجعه نماید. اکثر بیماران بهبود فوری درد زخم مقعد را تجربه می کنند ولی تا چند روز بعد از آن درد حاصله را می توان با مصرف مسکن کنترل نمود.
برای آشنایی با ” علایم و نشانه های زخم مقعد ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: پرشین پرشیا. سیمرغ. دکتر تاج بخش