[sbu_post_image]
نفخ دلایل متعددی دارد که بخش زیادی از دلایل نفخ شکم به عادتها و رفتارهای غذایی ما برمیگردد. انتخابهای غلط غذایی، خوراکهایی که همراه هم مصرف میشوند، تندتند غذاخوردن و پرخوری همه میتوانند منجر به اختلال در هضم مواد غذایی و در نتیجه اختلال در عملکرد آنزیمهای گوارشی شوند. شرایطی مانند فعالیت بدنی نیز در ایجاد این عارضه موثر است و افراد کمتحرک بیشتر نفخ میکنند. همچنین در افرادی که دچار برخی بیماریهای متابولیک هستند یا کسانی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند، هضم و جذب غذا مشکلتر و احتمال بروز این مشکلات گوارشی بیشتر است.
هر فردی در هر دم و بازدم همراه با اکسیژن و دیاکسید کربن، گازهای متان، هیدروژن و نیتروژن را از طریق مری وارد دستگاه گوارش خود میکند، به طوری که در دستگاه گوارش ما همیشه ۲۰۰ سیسی هوا وجود دارد. حال اگر مقدار این گازها در روده بیش از این اندازه شود، مشکلی به نام نفخ شکم پیش میآید که با سفت شدن احشاء داخل شکم، درد سر دل و احساس ناخوشاند برآمدگی شکم، قارو قور، آروغ زدنهای مکرر، بوی بد دهان و در برخی موارد یبوست همراه است.
فهرست مطالب
عوامل نفخ شکم
– تند غذا خوردن
جدای از آنکه شیوه غذا خوردن و رعایت نکردن روش صحیح بلع غذا یعنی آرام خوردن، جویدن کامل هر لقمه و صحبت نکردن هنگام غذا خوردن به آنمنجر میشود که هوای بیشتری وارد دستگاه گوارش شود، آدامس جویدن زیاد بین هر وعده غذایی و سیگار کشیدن نیز میتواند حجم گازهای داخل روده را افزایش داده و شخص را مستعد بروز نفخ شکم کند.
– آب خوردن بین غذا
آب خوردن در بین غذا اگر به مقدار کم باشد، هیچ اشکالی ندارد. در حالت طبیعی که فرد قبل از غذا خوردن خیلی تشنه نیست و همراه غذا خوردن چند جرعه آب میخورد، پرخوری نمیکند و غذایش را با آرامش میخورد، به هیچوجه آب خوردن نمیتواند موجب نفخ شکم شود، اما اگر فرد عادت داشته باشد با غذا زیاد آب بخورد، یا به خاطر رفتار غلط خیلی تشنه و گرسنه باشد و یک دفعه بخواهد آب و غذای زیادی بخورد، در این صورت آب خوردن میتواند در هضم و جذب غذا مشکل ایجاد کند و مشکلات گوارشی را تشدید کند.
-نوع مواد غذایی
برای بسیاری از افراد نفخ فقط پس از خوردن غذاهای نفاخ اتفاق میافتد که با حذف این مواد میتوان مشکل نفخ شکم در آنان را کنترل کرد، اما علت نفخ در برخی موارد ناشناخته است که در چنین مواردی درمان نفخ نیز بسادگی ممکن نخواهد بود.
ترکیبهای کربوهیدراتی و قندیای وجود دارند که دستگاه گوارش به صورت طبیعی آنزیمی برای شکستن آنها ندارد. مهمترین این ترکیبها قندهایی مانند سلولز، رافینوز، استاکیوز و ورباسکوز هستند که بیشتر در سبزیها، صیفیها و حبوباتی مانند نخود، لوبیا، عدس و ماش وجود دارند. در نتیجه هر چه مقدار مصرف این مواد بیشتر باشد، احتمال تولید گاز و نفخ شکم افزایش پیدا میکند.
برخی افراد برای کاهش نفخ، سبزی و میوه را پخته مصرف میکنند. عمل پختن روی فیبر غذا تاثیر میگذارد و یک مقدار قابلیت هضماش را بیشتر میکند، اما روی قندهای سلولز، رافینوز، استاکیوز و ورباسکوز تاثیری ندارد. به همین دلیل است که سبزی و میوه، حتی اگر پخته شوند، در افراد حساس باز هم باعث نفخ میشوند.
نفخ شکم زمانی مشکل است که بروز آن نه به این علت ها بلکه به علت عفونتهای انگلی و میکروبی داخل معده یا به دنبال بیماریهای التهابی روده، بیماریهای اضطرابی، بیماریهای بدخیم، مصرف برخی داروها و نیز انسداد مجاری روده و معده اتفاق افتاده باشد. در برخی موارد نیز دلایل بروز نفخ را باید ناشی از عملکرد باکتریهای موجود در روده دانست. در تمام این موارد درمان نفخ ممکن است، اما گاهی نفخ بدون داشتن این دلایل نیز بروز میکند که درمان آن براحتی ممکن نیست.
برای آشنایی با ” درمان نفخ شکم ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: جام جم سرا. تبیان