[sbu_post_image]
هموروئید به علت افزایش فشار بر روی وریدهای ناحیه لگن و مقعد ایجاد میشود. شدت علایم و طول مدت ناراحتی بستگی به ناحیه درگیر شده دارد. فشار دایم باعث تضعیف بافتهای حامی وریدها در کانال مقعد میشود و در این حالت بافتها و وریدهای متورم که به سمت کانال مقعد میباشند، متورم وموجب هموروئید داخلی شده و یا زیرپوست اطراف مدخل را برآمده میکنند که این مرحله هموروئید خارجی است. در صورت عدم درمان و توجه به نکتههای قابل اهمیت، خون در وریدها جمع شده، در نهایت ورید ملتهب شده در بافت اطراف ناحیه کشیده شده و هموروئید پیشرفته ایجاد میشود. علل اصلی افزایش فشار، میتواند اسهال یا یبوست پایدار باشد.
عواملی نظیر افزایش وزن، به ویژه در ناحیه لگن و شکم که بر وریدهای لگن فشار میآورد و یا در طول بارداری و زایمان که تغییرات هورمونی باعث افزایش جریان خون و گشاد شدن بافتهای نگهدارنده در لگن میشوند، میتوانند باعث به وجود آمدن هموروئید شوند. از طرف دیگر بیماریهایی مانند: بیماریهای طولانی مدت قلبوعروق و کبد که منجر به جمع شدن وزن در ناحیه شکم و لگن میشوند و نیز تومورهای ناحیه لگن نیز میتوانند باعث ایجاد بواسیر شوند.
در بواسیرداخلی ممکن است بیمار وجود آن را حس نکند به دلیل آنکه فیبرهای عصبی حساس به درد در غشاهای داخلی مقعد وجود ندارند در حالی که معمولاً خونریزی وجود دارد. البته گاهی اوقات هموروئید داخلی از مقعد به خارج از بدن بیرون میزند و تحریک پذیر و دردناک میشود که به آن بواسیر برآمده میگویند. در حالی که در هموروئید خارجی، خون جمع شده و باعث درد شدید و تورم و خارش و التهاب همراه با خونریزی میشود.
بهترین راهکار برای پیشگیری از بواسیر نرم نگهداشتن مدفوع و دوری از یبوست است زیرا این امر باعث کاهش فشار و کشش روده میشود. ورزش (پیادهروی) و افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی به کاهش یبوست و کشش از راه ایجاد مدفوع نرمتر کمک میکند. فیبرهای نامحلول، حجم مدفوع را افزایش میدهند و نوشیدن آب کافی به همراه غذای پرفیبر باعث ایجاد مدفوع حجیمتر و نرمتر میشود، که به راحتی از مجرای گوارشی رد میشود. منابع فیبری شامل: میوه و سبزی، حبوبات و غلات سبوسدار است.
افرادی که به هر دلیل قادر به مصرف منابع غنی فیبر نیستند، بهتر است از مکملهای فیبر استفاده کنند. یکی از این مکملها سبوس پسیلیوم است که طبق نظر پزشک تجویز میشود. گفتنی است گاهی مصرف مکملهای فیبر باعث یبوست و تولید گاز میشود.
برای جلوگیری از این عوارض باید مکملها به تدریج به برنامه غذایی افزوده شده، همراه با آب کافی مصرف شوند. میزان آب باید دستکم 8 لیوان در روز باشد.
مصرف نمک زیاد باعث احتباس مایعات و در نتیجه تورم بافت بواسیر میشود. بنابراین مصرف نمک باید محدود شود. نکته دیگر اینکه مصرف ملینها و داروهایی که حرکات روده را افزایش میدهند نیز مفید نیست، زیرا میتوانند باعث اسهال و تشدید بواسیر شوند.
زمانی که دچار مشکل بواسیر شدهاید برای مدت طولانی نایستید یا ننشینید و اگر مجبور هستید که زیاد بنشینید از بالش استفاده کنید (از بالش گرد استفاده نکنید چون جریان خون را محدود میکند) و هر چند وقت یک بار برای مدت کوتاهی قدم بزنید. حتی نشستن زیاد در توالت هم میتواند باعث افزایش فشار روی وریدهای موجود در مقعد شود. تا حدامکان از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و در صورت اجبار، هنگام بلند کردن بازدم داشته باشید و نفس خود را حبس نکنید.
از دستمال توالت نرم و مرطوب استفاده کنید و در صورتی که باردار هستید به پهلو بخوابید تا فشار کمتری به لگن و عروق آن وارد شود. از لباسهای آزاد که مانع فشار زیاد میشوند استفاده کنید و سعی کنید با دوش گرفتن و استحمام منظم پوست اطراف را با آب گرم تمیز نگه دارید. ضرورت ندارد که از صابون استفاده کنید. خشک کردن ناحیه بعد از استحمام و شستوشو بسیار ضروری است، زیرا رطوبت باعث تشدید مشکل میشود. استفاده از کیسه یخ و نیز خودداری از خارش ناحیه مقعد بسیار مهم است.
گاهی درمانهای پیشنهادی راه به جایی نمیبرند و بایستی جراحی صورت گیرد. این وضعیت در هموروئیدهای داخلی بزرگ که افتادگی شدید دارند و به طور متناوب خونریزی میکنند یا محتوی لختههای خون هستند، پیشنهاد میشود. در اغلب اوقات رعایت نکتههای یاد شده باعث توقف خونریزی پس از 2 یا 3 روز میشود، اما در صورت عدم قطع خونریزی و یا شروع دوباره، بایستی حتمی به پزشک مراجعه کرد.
درمان هموروئید
درمان بيماري هموروئيد داخلي، انواع مختلفي از دلداري دادن ساده به بيمار گرفته تا جراحي هموروئيد كتومي را شامل مي شود. نشانه هاي خفيف آن مي تواند با افزايش ميزان فيبر و مايعات در تغذيه رفع شود. (مانند ميوه ها، سبزي ها، نان و حبوبات)
خودداري از زور زدن شديد مي تواند فشار روي بواسیر را كم كند و از بيرون زدن آن جلوگيري كند.
حمام يا نشستن در آب گرم به مدت ۱۰ دقيقه، مي تواند باعث تسكين بشود.
در موارد شديد درد، ممكن است پزشك شما لازم بداند كه لخته هاي داخل بواسیررا با يك ابزار كوچك خارج كند كه در اين حالت بي حسي موضعي مي تواند درد و ناراحتي آن را كاهش بدهد.
بواسیر شديد ممكن است نياز به درمان هاي به خصوصي داشته باشد كه بيشتر آنها مي تواند غيرتهاجمي باشد.
روش بندينگ:(Rubber Band Ligation) درمان توسط رابر بند از متداول ترين روش ها است و به طور موثر براي درمان بيماري هموروئيد داخلي كه بيرون زدگي قابل بازگشت دارد، به كار مي رود. ذر اين روش يك حلقه لاستيكي كوچك دور بافت بواسیر را مي گيرد و باعث قطع خونرساني به آن مي شود. خود بواسیر و حلقه در طي چند روز مي افتد و جاي آن در طي يك يا دو هفته بهبود مي يابد.
اين روش از جمله روش هاي قابل انجام در مطب و كلينيك است و به دليل سادگي، كم درد بودن و كم هزينه بودن بسيار متداول است.
اخيرا وسيله جديد يكبار مصرفي جهت قرار دادن حلقه لاستيكي روي بافت معرفي شده كه از مزاياي آن، حذف خطر انتقال آلودگي و بيماري هاي عفوني مانند هپاتيت و ايدز است و نسبت به وسايل قبلي با ناراحتي كمتري براي بيمار همراه است.
تزريق و انعقاد: اين روش مي تواند براي هموروئيدهايي كه بيرون زدگي ندارند به كار رود. اين روش ها بدون درد هستند و باعث خشك شدن هموروئيد مي شوند.
جراحي: جراحي در موارد زير لازم است.
۱-وقتي لخته هاي خوني دائما در هموروئيد خارجي به وجود ميآيند.
۲ -روش بندينگ نتوانسته باشد هموروئيد داخلي را درمان كند.
۳-بيرون زدگي هموروئيد،قابل برگشت به داخل نباشد.
۴-خونريزي دائمي وجود داشته باشد.
با جراحي هموروئيد، بافت هاي اضافي كه باعث درد و خونريزي مي شوند برداشته مي شود. اين كار تحت بيهوشي كامل انجام مي شود و بسته به مورد، نياز به بستري و نقاهت دارد. بنابراين تنها در صورتي كه ساير روش ها ناتوان در درمان هموروئيد باشند، جراحي توصيه مي شود.
روش هاي ديگري نيز مانند كرايوتراپي (سرمادرماني) در گذشته براي درمان هموروئيد رايج بوده ولي اغلب باعث ايجاد درد شديد چه در حين عمل و چه بعد از آن براي بيمار مي شد.
برای اشنایی با “راههای موثربرای درمان هموروئید”برروی لینک کلیک کنید.