رژیم غذایی سیروز کبدی

[sbu_post_image]

یکی از مهمترین مسائل در رابطه با بیماران مبتلا به سیروز کبدی، رژیم غذایی است و نشان داده شده است که یک رژیم غذایی مناسب در بسیاری از موارد باعث تحول شدیدی در بیماری و حال شخص می شود. رژیم غذایی بیماران مبتلا به سیروز کبدی، بستگی به شدت و وضعیت بیماران دارد اما اصول کلی همه در این بیماری یکی است. در ابتدا به این مسأله می پردازیم و سپس یک نمونه از رژیم غذایی بیمار مبتلا به سیروز کبدی را ذکر می کنیم (لطفاً مطلب زیر را با دقت مطالعه نمایید.)

عناصر تشکیل دهنده مواد غذایی بیماران مبتلا به سیروز کبدی عبارتند از: کربوهیدارت ها (مواد نشاسته ای)، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و فیبرهای غذایی.

فهرست مطالب

کربوهیدارت ها

در بیشتر نقاط جهان (از جمله آسیا و کشور ایران)، غلات 70 درصد انرژی مورد نیاز بدن و مواد غذایی روزانه را تأمین می کنند. از جمله غلات، می توان گندم (که در نان و شیرینی و… مصرف می شود)، برنج، جو، ماکارونی، بلغور، سیب زمینی و… را نام برد. مصرف این گروه از مواد غذایی در افراد مبتلا به سیروز کبدی بلامانع است. بیشتر غلات دارای ترکیب شیمیایی مشابه و آهن و برخی از ویتامین های گروه B هستند. سیب زمینی (به دلیل داشتن پتاسیم بالا و هضم آسان آن) ماده غذایی خوبی برای افراد ناتوان و بیمار از جمله بیماران مبتلا به سیروز کبدی است و توصیه می شود. در رژیم غذایی روزانه خود مقداری سیب زمینی مصرف کنید (یک سیب زمینی کوچک). از کربوهیدرات های دیگر می توان از همین قند معمولی، شکر، عسل و خرما نام برد. عسل به دلیل داشتن مواد غذایی ضدعفونی کننده (مثل اسید فرنیک)، از رشد بیش از حد باکتری ها در روده جلوگیری می کند. عسل، همچنین دارای مقدار زیادی پتاسیم و برخی از ویتامین ها است. به بیماران مبتلا به سیروز کبدی توصیه می شود که در صورت میل داشتن روزانه یک تا چند قاشق مربا خوری عسل بخورند. خرما نیز به دلیل داشتن مواد معدنی مناسب و فیبرهای غذایی و انرژی بالا و قابل هضم، ماده غذایی خوبی است و می توان روزانه 1 تا 2 عدد مصرف نمود. اگر مبتلا به مرض قند (دیابت) هستید، باید رژیم غذایی خاص آن را رعایت نمایید، در این مورد با پزشک معالج مشورت کنید.

پروتئین ها

پروتئین مهمترین جزء مواد غذایی را در مبتلایان به سیروز کبدی تشکیل می دهد. اما از آنجا که پروتئین موجود در گوشت قرمز حیوانی، آمونیاک بیشتری تولید می کند، لذا باید به جای آن بیشتر از گوشت سفید (ماهی و مرغ) و پروتئین های گیاهی نظیر غلات، سیب زمینی و سویا استفاده نمود. ما توصیه می کنیم بیش از 2 بار در هفته (و آن هم کمتر از حد معمول) گوشت قرمز مصرف نکنید. توصیه می شود در رژیم غذایی سیروز کبدی هر روز یا یک روز در میان، مقداری ماهی (از نوع گوشت سفید) مصرف کنید. اولاً باید ماهی کباب شده و یا آبپز باشد و ثانیاً پوست آن را نخورید.

چربی ها

چربی یا روغن از زمره مواد غذایی با قدرت انرژی زایی بالا است. چربی ها ممکن است منشأ گیاهی یا حیوانی داشته باشند. روغن های گیاهی نظیر روغن نارگیل، دانه پنبه، بادام زمینی، زیتون و آفتابگردان از چربی های بسیار مناسب در بیماران مبتلا به سیروز کبدی می باشند. توصیه می شود بیماران از خوردن چربی های حیوانی و به اصطلاح اشباع شده (نظیر کره، روغن حیوانی و خامه) خودداری نمایند و به جای آنها از چربی های سبک گیاهی و به اصطلاح اشباع نشده ، نظیر مارگارین (کره نباتی)، روغن زیتون، روغن ماهی، و روغن آفتابگردان استفاده نمایید.

مواد معدنی

مواد معدنی نظیر کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، منیزیم و غیره نیز از اجزای اصلی و لازم برای بدن می باشند و رژیم غذایی بیماران مبتلا به سیروز کبدی باید در حد معمول و کمی هم بیشتر آنها را دریافت کنند. این مواد در سبزیجات و میوه ها و بسیاری از غلات به وفور یافت می شوند و محدودیتی برای بیماران سیروز کبدی وجود ندارد.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان سیروز کبدی ” و ” علایم سیروز کبدی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سیروز کبدی مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب سیروز کبدی

مقالات مرتبط

جراحی سرطان روده

روده بخش مهمی از دستگاه گوارش است که از دوازدهه (اثنی‌عشر) تا مقعد را تشکیل می‌دهد. روده در انسان و بسیاری از پستانداران به دو

مطالعه »

تشخیص ویروس هپاتیت بی

[sbu_post_image] طبق آخرین گزارشات سازمان بهداشت جهانی (WHO) حدود 400 میلیون نفر در سراسر جهان حامل ویروس هپاتیت بی هستند و این بیماری پس از

مطالعه »
تماس با ما