[sbu_post_image]
زخم مقعد دو نوع حاد و مزمن دارد . در نوع حاد ، زخم سطحی است و با درمان دارویی بهبود حاصل می شود . افراد مبتلا به انواع زخم یا شقاق مزمن مقعد سابقه چندین مرتبه درد های مشابه دارند و زخم آنها عمقی است و با برجستگی در مجاور مقعد همراه است. درمان این گروه افراد مشكل تر است و به جراحی نیاز پیدا می كنند
علت زخم مقعد، ایجاد خراشیدگی در پوست مقعد به دنبال اسهال طولانی مدت یا یبوست است . این خراشیدگی باعث انقباض عضله داخلی مقعد می شود واین انقباض باعث ایجاد درد شدید می گردد.
فهرست مطالب
علائم زخم مقعد
افراد مبتلا به زخم مقعد معمولا” با درد هنگام اجابت مزاج مراجعه می كنند و گاهی نیز از خروج چند قطره خون همزمان با اجابت مزاج شاكی هستند . بعضی از بیماران از درد شدیدی كه چند ساعت پس ازاجابت مزاج تداوم دارد شاكی هستند . البته باید بیماران بدانند كه علیرغم درد شدید و همراهی با خونریزی ، زخم مقعد بیماری خطرناكی نمی باشد .
روش های درمان زخم مقعد
جهت درمان زخم یا شقاق مقعد باید سیکل درد، اسپاسم و ایسکمی شکسته شود. اولین قدم درمانی تجویز ملین هایی است که مدفوع را حجیم و شل می کنند و همراه با آن نشستن در لگن آبگرم را توصیه می کنیم. در این مرحله تجویز پماد آنتی هموروئید (حاوی مواد بیحس کننده ، کورتون و مواد نرم کننده می باشد) و یا ژل لیدوکائین می تواند کمک کننده باشد. اغلب موارد شقاق حاد با چنین درمانی بهبود می یابند. در صورتیکه پاسخ درمانی کافی گرفته نشد، و یا شقاق از نوع مزمن بود، می توان از داروهای دیگری استفاده کرد.
نیتروگلیسیرین با همان مکانیسمی که عضلات صاف عروق کرونر را شل می کند می تواند عضله اسفنکتر داخلی را هم شل کرده و از اسپاسم خارج کند. پماد %0.2 (دو دهم درصد) آن برای درمان شقاق مقعد استفاده میشود و معتقدند یک اسفنکتروتومی شیمیایی موقت ایجاد می کند. علاوه بر آن خونرسانی آنودرم را نیز افزایش می دهد. از معایب آن ایجاد سر درد است و بهتر است در حالت خوابیده استفاده شود. در ایران گاهی به اشتباه به بیمار پماد%2 (دو درصد) داده میشود که سردرد بسیار شدیدی ایجاد میکند. پماد ایزوسورباید و یا دیلتیازم موضعی و خوراکی نیز می توانند با مکانیسم مشابه به بهبود شقاق کمک کنند و سر درد هم ایجاد نمی کنند. درمان دارویی شقاق مزمن در حدود 60% موارد موثر است.
برای درمان زخم (شقاق) مقعد هرچه زودتر اقدام شود موفقیت بیشتری در پی خواهد داشت لذا توصیه میشود به محض اینكه دچار درد و سوزش در این ناحیه شدید ، این اقدامات را انجام دهید:
1- عامل اصلی ایجاد زخم مقعد یعنی یبوست را از بین ببرید، خوردن سبزیها و میوه های فراوان و یك تا دو قاشق روغن زیتون در روز، و خوردن یك لیوان شیر یا آب ولرم در ابتدای روز میتواند برای رفع یبوست به شما كمك كند.
2-روزی 2 باربه مدت 10 دقیقه در لگن آب گرم بنشینید ، آبی كه به این منظور استفاده میكنید باید تمیز و گرم باشد ( در حدی كه باعث سوختگی نشود) اما نیاز به ماده ضد عفونی یا جوشاندن آب نیست. پس از بلند شدن از لگن به آرامی خود را خشك نموده و از پمادی كه پزشك تجویز مینماید به مقدار كم فقط در ناحیه ابتدای مقعد(نه داخل آن) استفاده نمایید.( معمولاَ پماد تریامسینولون یا هیدروكورتیزون برای این مورد توصیه میشود.)
3-از یك مسكن مانند استامینوفن برای كاهش درد استفاده كنید زیرا درد شدید باعث گرفتگی عضلهی مقعد و تشدید زخم میشود.
4- از خوردن غذاهای محرك مانند فلفل، ادویه جات، چائی غلیظ ، نسكافه و كاكائو خود داری نمایید.
5- در صورتیكه درد و یا خونریزی با این اقدامات برطرف نشد در اولین فرصت به پزشك متخصص شقاق و زخم مقعد مراجعه كنید تا اقدام لازم صورت پذیرد.
برای آشنایی با ” درمان زخم مقعد ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: دکتر کشوری. دکتر کریمیان. بانوی سالم