[sbu_post_image]
دستگاه گوارش به شکل لوله ای توخالی است که از حفره ی دهان شروع و به مقعد ختم می شود. تمام قسمت های مختلف دستگاه گوارش، موادی را به درون حفره گوارشی ترشح و یا موادی را از درون آن جذب می نمایند. غذا پس از خرد شدن در دهان وارد مری و سپس معده شده و بدنبال انجام فعل و انفعالات مختلف بر روی آن در روده ها جذب می شود. کبد که در قسمت راست و بالای شکم قرار دارد، ترشحات خود را از طریق مجاری صفراوی به درون دوازدهه می ریزد و بدین طریق نقش خود را در هضم مواد غذایی ایفاء می کند. در ادامه مقاله با ساختمان داخلی کبد بیشتر آشنا می شویم.
فهرست مطالب
محل کبد در بدن
کبد بزرگترین اندام داخلی شماست و نقش مهمی در تنظیم پدیده های حیاتی بر عهده دارد. به طور ساده می توان گفت که بدون کبد نمی توان زندگی کرد! کبد در قسمت بالا و راست شکم درست زیر دنده ها قرار دارد. وزن آن در بالغین حدود 1.5 تا 2.5 کیلوگرم است. در بالای کبد عضله دیافراگم قرار دارد. خونرسانی به کبد بسیار زیاد است و به آن جگر سیاه نیز گفته می شود.
نقش کبد در سلامتی
کبد کارخانه ی شیمیایی بدن است و بسیاری از اعمال پیچیده ی شیمیایی را که برای ادامه ی زندگی ارزش حیاتی دارند، انجام می دهد. نقش کبد سالم در حذف مواد و سموم اضافی حاصل از سوخت و ساز مواد غذایی بسیار حیاتی است. پس از عمل بلع، مواد غذایی تحت تأثیر عوامل متعددی در بدن هضم شده و تحت تأثیر ترشحات لوزالمعده و صفرا به اجزاء کوچکتر تجزیه و سپس در روده ی کوچک جذب شده و وارد بدن می شوند، البته این مواد بدون ایجاد تغییرات مناسب قابل استفاده برای سلول های بدن نمی باشند و ایجاد تغییرات مناسب در آن ضرورت دارد. کبد نقش مهمی در سوخت و ساز مواد غذایی جذب شده و آزاد کردن انرژی درون آنها بازی می کند.
ساختمان داخلی کبد، ساختمان ذره بینی بسیار پیچیده ای است که در آن سلول های خاص، دالان های پیچ در پیچ، مجموعه ای از کانال ها و مجاری خونی ویژه ای به نام سینوس یافت می شوند. این قسمت دارای دو قسمت، راست و چپ می باشد و قسمت راست آن بزرگتر از قسمت چپ است. در داخل کبد، لوبول ها که تجمعی از سلول های کبدی و مجاری مخصوص هدایت صفرا و انتقال خون هستند، وجود دارند، خون از یک طرف این مجاری وارد و پس از انجام فعل و انفعالات شیمیایی و فیزیکی از طرف دیگر خارج می شود.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” وظایف کبد ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ساختمان داخلی کبد مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب ناقل هپاتیت