سرطان روده بزرگ (کولون)

سرطان کولون (روده ی بزرگ) عبارت است از تشکیل سلول های بدخیم (سرطانی) در بافت های روده بزرگ .

عوامل خطر سرطان کولون عبارتند از:

– سن بالای 50 سال،

– وجود سابقه ی فامیلی سرطان کولون یا رکتوم

– وجود سابقه ی شخصی سرطان کولون، رکتوم، تخمدان، آندومتر (غشای مخاطی مفروش کننده ی رحم)، یا پستان

– سابقه ی ابتلا به پولیپ کولون

– سابقه ی ابتلا به کولیت زخمی یا بیماری کرون.

فهرست مطالب

علائم و نشانه ها

علائم و نشانه های سرطان کولون عبارتند از:

– تغییر در عادات اجابت مزاج

– وجود خون روشن یا خیلی تیره در مدفوع

– اسهال، یبوست، یا احساس عدم تخلیه ی کامل روده پس از اجابت مزاج

– باریک تر شدن مدفوع از حد معمول

– درد، نفخ، احساس پُری شکم یا دل پیچه

– کاهش وزن با علت ناشناخته

– احساس خستگی شدید

– استفراغ.

تشخیص

تشخیص سرطان کولون با استفاده از شرح حال، معاینه ی فیزیکی، آزمایش مدفوع (از نظر وجود خون)، معاینه ی انگشتی رکتوم، رادیوگرافی با تنقیه باریم (barium enema)، سیگموییدوسکوپی، کولونوسکوپی و نمونه برداری (بیوپسی) صورت می گیرد. پیش آگهی (احتمال بهبود) بیماری به مرحله ی سرطان، وجود یا فقدان انسداد روده بزرگ یا سوراخ شدگی آن، مقدار آنتی کارسینوامبریونیک (CEA) خون (آنتی ژنی که قبل از شروع درمان سرطان در خون فرد مبتلا وجود دارد)، عود یا عدم سرطان و وضعیت سلامتی عمومی بیمار بستگی دارد.

درمان

درمان استاندارد سرطان کولون عبارت است از:

– جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی (رادیوتراپی)، درمان سرطان کولون به روش بیوتراپی (زیست درمانی) در دست کارآزمایی بالینی قرار دارد.

درمان جراحی سرطان روده، شایع ترین نوع درمان در تمام مراحل سرطان کولون است و ممکن است به صورت برداشتن موضعی تومور (در مراحل اولیه ی بیمار) یا کولِکتومی نسبی (برداشتن تومور به اضافه مقدار کمی از بافت سالم اطراف آن) یا برداشتن روده ی بزرگ و ایجاد منفذی بر روی شکم به منظور دفع مدفوع از طریق آن انجام شود. [به این کار کولوستومی (colostomy) گفته می شود و پس از انجام آن کیسه ی قابل تعویضی ( به نام کیسه ی کولوستومی یا colostomy bag بر روی منفذ ایجاد شده قرار داده می شود.].

سایر روش های جراحی کولون عبارتند از سوزاندن تومور با استفاده از رادیوفرکانس، و منجمد کردن و از بین بردن تومور (سرما جراحی یا کرایو سرجری، cryosurgery). علی رغم برداشتن تمام تومور به وسیله ی جراحی باید برای از بین بردن تمام سلول های سرطانی، پس از جراحی از شیمی درمانی یا پرتودرمانی (رادیوتراپی) استفاده کرد.

راهنمای پزشکی خانواده، بیماری های دستگاه گوارش

مقالات مرتبط

دارو درمانی یبوست

یبوست به صورت وجود دو یا تعداد بیشتری از شکایات زیر به مدت حداقل 12 ماه در صورت عدم مصرف داروهای ملین تعریف می شود؛

مطالعه »

علت بزرگی طحال

اسپلنومگالی به بزرگی طحال (Splenomegaly) اشاره دارد. این بیماری ممکن است با لمس خفیف در زیر حاشیه دنده ای چپ آشکار شود. طحال به عنوان

مطالعه »

علل هماتوشزی

در بیماری هماتوشزی (Hematochezia) دفع مدفوع خونی. معمولاً به طور ناگهانی پیشرفت کرده و نشانه خونریزی از زیر لیگامان تریتس است. ممکن است موجب کاهش

مطالعه »
تماس با ما