[sbu_post_image]
گرچه دوران سالمندی به ۶۰ سال و بالاتر اطلاق می گردد ولی تغییرات سالمندی و سوء تغذیه در سالمندان از سالها قبل آغاز می شود. توجه به تغذیه در این دوران به دلیل تغییر نیازهای تغذیه ای بدن از اهمیت به سزایی برخوردار است. نیاز سالمندان به مواد مغذی متاثر از داروها، بیماریها و پدیده های بیولوژیکی دوران میانسالی و سالمندی بوده و در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است.
مهمترین توصیه تغذیه ای برای این سنین ، تهیه غذاهای ساده و کم حجم است به شکلی که تمامی نیازهای فرد به مواد مغذی تامین گردد و در عین حال متناسب با فرهنگ مصرف او باشد. انتخاب نوع غذا در برنامه غذایی روزانه از اهمیت خاصی برخوردار است. نکته اساسی در برنامه غذایی سالمندان، مصرف مواد غذایی کم چربی و کم کلسترول (مانند شیر ولبنیات کم چرب، کاهش مصرف روغن، کره، خامه و …) ، کم نمک و پر فیبر است.
فهرست مطالب
علل
سالمندان به خاطر بیماریهای مزمن، گذران زندگی با درآمد ثابت، یا برآورده نشدن نیازهای بدنهای در حال پیرشدنشان با ویتامینها و مواد مغذی مناسب، به خصوص مستعد دچار شدن به سوء تغذیه هستند.
مصرف مواد غذایی به مقدار کم، کاهش وزن و یک رژیم غذایی کم خاصیت نشانههای بارزی هستند که از سوء تغذیه خبر میدهند.
بسیاری از افراد پیر به برخی از مشکلات جسمانی دچار میشوند که این موضوع باعث بروز سوء تغذیه در آنها می شود و اشتهای آنها را کم میکند یا سبب میشود غذا خوردنشان با دشواریهایی همراه شود. برای مثال بعضی از امراض مزمن، مصرف دارو، از دست دادن دندانها، ناتوانی در جویدن مواد غذایی، بیماریهای مربوط به دهان و دندان و مشکلات بلع یا جذب مواد غذایی میتواند سبب بروز سوءتغذیه شود. بستری شدن در بیمارستان هم ممکن است با کاهش اشتها یا مشکلات تغذیهای همراه شود. حتی ضعیف شدن حس بویایی و ناتوانی در تشخیص مزه غذاها هم در بی اشتهایی و سوء تغذیه در سالمندان تاثیر دارد.
عوارض سوء تغذیه در سالمندان
سالمندانی که دچار سوء تغذیه میشوند، در معرض این عوارض جانبی بالقوه هستند:
- احساس خستگی.
- از دست دادن وزن بدون اینکه قصد کاهش وزن داشته باشند.
- از دست دادن قدرت عضلانی.
- احساس افسردگی.
- دچار شدن به نقصان حافظه.
- به طور مکرر بیمار شدن.
- دچار شدن به کم خونی.
سوء تغذیه در همه مراحل زندگی از کودکی تا جوانی و البته میانسالی و پیری اهمیت دارد و در صورت بیتوجهی به مصرف مواد غذایی مناسب، پیش میآید. برای تشخیص اینکه یک فرد سالخورده سوء تغذیه دارد یا خیر لازم نیست خیلی خودتان را به دردسر بیندازید چون علائم این مشکل تا حدود زیادی واضح و مشخص هستند.
خوردن غذای مناسب در هر سنی اهمیت دارد، اما در دوره سالمندی به منظور پیشگیری از سوء تغذیه در سالمندان اهمیت بیشتری پیدا میکند.
برای آشنایی با ” درمان بیماری های گوارشی در افراد مسن ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: همشهری. سیمرغ. دانشکده تغذیه و علوم غذایی