اگر شما دچار علایم سوء هاضمه باشید اما آزمایشات نشان دهند که معده و اثنی عشر شما کاملاً طبیعی و سالم هستند و اثری از زخم یا ریفلاکس معده به مری وجود ندارد، پزشک سوء هاضمه بدون زخم را تشخیص خواهد داد. آزمایشاتی برای تشخیص سوء هاضمه بدون زخم وجود ندارد، بنابراین قبل از تشخیص این بیماری، باید بیماری های دیگری که دارای علایم شبیه به سوء هاضمه بدون زخم هستند را مورد بررسی قرار داد.
علائم سوء هاضمه بدون زخم
علایم اصلی سوء هاضمه بدون زخم عبارتند از:
سوزش و درد در قسمت مرکزی بالای شکم که معمولاً با خوردن غذا در ارتباط می باشد (خوردن غذا آن را بهتر و یا بدتر می کند) و گاهی اوقات ممکن است باعث استفراغ شود. به علاوه، اکثر افراد از مشکلی که اصطلاحاً به آن معده عصبی می گویند، رنج می برند که در هنگام استرس و عصبانیت این علایم بدتر می شود.
علل ایجاد سوء هاضمه بدون زخم هنوز مشخص نشده است اما احتمالاً علل بسیاری می توانند منجر به بروز آن شوند. بر طبق یک فرضیه معده افراد مبتلا به سوء هاضمه بدون زخم نسبت به تحریکاتی مانند اسید معده و بعضی از غذاها بسیار حساس می باشد. فرضیه دیگر این است که افرادی که دارای معده عصبی هستند، خصوصاً در زمان عصبانیت و استرس عضله دیواره معده شان سفت شده و باعث بدتر شدن علایم در آنها می شود. از لحاظ پزشکی سوء هاضمه بدون زخم هرگز یک بیماری جدی و خطرناک نمی باشد اما می تواند برای بیمار بسیار ناراحت کننده باشد. اطمینان از تشخیص صحیح بیماری بسیار مهم می باشد. خصوصاً این بیمرای به ندرت منجر به کاهش وزن می شود. بنابراین اگر شما دچار سوء هاضمه هستید و در این زمان وزن شما نیز کاهش یافت، پزشک باید علت های جدیتری را برای بروز علایم شما جستجو نماید. اگر از داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی استفاده می کنید، پزشک باید قبل از تشخیص سوءهاضمه بدون زخم وجود زخم معده و اثنی عشر را در شما بررسی و جستجو نماید.
مهمترین مرحله در درمان سوء هاضمه بدون زخم تشخیص صحیح آن است و اینکه پزشک بداند این علایم به علت مشکل وخیم و جدیتری ایجاد نشده باشد. مرحله بعدی سعی در اصلاح جنبه هایی از زندگی که احتمالاً باعث بدتر شدن علایم می شوند، است. به طور کلی مهمترین تغییراتی که شما می توانید انجام دهید تا در طول زندگی سلامتی خود را حفظ نمایید عبارتند از ترک سیگار، کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن و داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل
شایع ترین عللی که باعث بدتر شدن سوء هاضمه می شوند عبارتند از خوردن غذاهای چرب و سرخ کردنی، غذاهای تند و پرادویه، بعضی سبزیجات مانند پیاز و گوجه فرنگی و گاهی اوقات مصرف کافئین به صورت قهوه و چای و نوشابه های کولادار.
اگر شما بفهمید که هر یک از اینها باعث بدتر شدن بیماری شما می شوند باید از مصرف آنها اجتناب کنید. همچنین مقدار غذاهای پرفیبر خود را افزایش دهید. این کار نه تنها باعث می شود تا سوء هاضمه بدون زخم شما بهبود یابد، بلکه شما را در مقابل بیماری های قلبی، فشار خون بالا و سرطان روده محافظت می کند. میوه ها، سبزیجات و نان های سبوس دار دارای مقدار زیادی فیبر می باشند.
منبع: کتاب سوء هاضمه