سوزش سردل

[sbu_post_image]

احساس سوزش در قسمت تحتانی قفسه سینه همراه با ترش كردن و احساس تلخی در دهان و گلو را “سوزش سر دل” می‌گویند.به این بیماری، “بازگشت اسید معده به مری” یا “رفلاکس معده” نیز گفته می‌شود.سوزش سر دل می‌تواند بعد از خوردن یك غذای سنگین یا در هنگام خواب برای مدت چند دقیقه یا چند ساعت احساس شود.علت این بیماری بسته نشدن دریچه ی بین مری و معده است؛ در نتیجه اسید معده به سمت مری برمی گردد، یعنی همان ” ترش کردن غذا” و این اسید، مری را تحریك می کند و سبب درد و سوزش سر دل می‌شود.

وقتی که غذا بلعیده می شود، از طریق مری پایین آمده و به سمت معده می رود. در محل ورود و خروج معده، ماهیچه‌های حلقوی وجود دارند که به آنها اصطلاحاً اسفنکتر(SPHINCTER) گفته می شود و به عنوان دریچه عمل می کنند. وقتی غذا به معده می رسد، دریچه یا اسفنکتر بالایی معده باز شده و اجازه می دهد که غذا وارد معده شود. سپس این دریچه بسته می شود تا غذا و شیره گوارشی در معده نگهداری شوند. اگر این اسفنکتر خراب شود یا نشتی داشته باشد، شیره گوارشی که حاوی اسید معده نیز می باشد، به سمت بالا رفته و وارد مری می گردد. البته برگشت اسید معده به مری ممكن است به دلیل افزایش اسید معده نیز باشد.

ترش کردن غذا وقتی ایجاد می شود که اسید معده به مری برگردد. این اسید، مری را تحریك می کند و سبب درد و سوزش سر دل می‌شود.اگر سوزش سر دل زیاد طول بكشد ممكن است التهاب مخاط مری را به وجود آورد.در صورت پیشرفت التهاب مخاط مری، مری تنگ ‌شده و امكان دارد دچار خونریزی شود و بلع نیز با مشكل مواجه می شود.سوزش سر دل می‌تواند نشانه‌ای از وجود زخم باشد.

فهرست مطالب

 علایم‌ شایع سوزش سردل ‌

– آروغ‌ زدن‌ یا برگشت‌ مختصر محتویات‌ معده‌ به‌ دهان، كه‌ باعث‌ ترش‌ كردن‌ می‌شود.

– احساس‌ سنگینی، سوزش‌ یا ناراحتی‌ در قفسه‌ سینه‌

– مشكل‌ در بلع‌

– درد خفیف‌ یا احساس‌ نفخ‌

– ندرتاً استفراغ‌

علل سوزش سردل

سوزش‌ سر دل،‌ربطی‌ به‌ قلب‌ ندارد. این‌ حالت‌ به‌ دلیل‌ برگشت‌ اسید از معده‌ به‌ مری‌ رخ‌ می‌دهد. عضلاتی‌ كه‌ قسمت‌ بالایی‌ معده‌ را می‌بندند شل‌ می‌شوند و به‌ این‌ ترتیب‌، مقداری‌ از محتویات‌ معده‌ وارد مری‌ شده‌ و پوشش‌ مخاطی‌ آن‌ را آزرده‌ می‌سازد.

 عوامل‌ افزایش‌ دهنده‌ خطر سوزش سردل

فتق‌ معده‌ (قسمتی‌ از معده‌ به‌ درون‌ قفسه‌ سینه‌ می‌رود)، زخم‌ مری، استرس‌، رژیم‌ غذایی‌ نامناسب‌؛ پرخوری‌، چاقی‌، سیگار كشیدن، مصرف‌ الكل‌ و داروهایی‌ مثل‌ آسپیرین‌، داروهای‌ مورد استفاده‌ در آرتریت‌ (التهاب‌ مفصل‌)، یا كورتیزول‌.

برای پیشگیری باید از پرخوری ، استعمال دخانیات و الكل‌ خودداری شود. مقدار چربی‌ها، غذاهای‌ سرخ‌ شده‌، ادویه‌جات‌، قهوه‌، چای‌، و رب‌ گوجه‌ فرنگی‌ را در رژیم‌ غذایی‌ خود كم‌ كنید. بلافاصله‌ پس‌ از غذاخوردن‌ خم‌ نشوید، دراز نكشید، یا ورزش‌ نكنید. لباس‌ تنگ‌ نپوشید. زیر سرخود را به‌ هنگام‌ خوابیدن‌ بالا ببرید یا پایه‌های‌ سر تخت‌ را حدود 15-10 سانتی‌متر بالا آورید. اگر اضافه‌ وزن‌ دارید، وزن‌ خود را كم‌ كنید. علایم‌ را می‌توان‌ با درمان‌ كنترل‌ نمود اما عود این‌ حالت‌ شایع‌ است‌.

عوارض‌ احتمالی‌ سوزش سردل

معمولاً انتظار نمی‌رود عارضه‌ای‌ رخ‌ دهد. سوزش‌ سر دل‌ كه‌ به‌ طور مكرر و به‌ مدت‌ طولانی‌ رخ‌ دهد ممكن‌ است‌ نشان دهنده‌ سایر بیماری‌ها مثل‌ زخم‌ معده‌ یا دوازدهه‌ باشد. اسید معده‌ ممكن‌ است‌ به‌ مری‌ آسیب‌ وارد كند.

مقالات مرتبط

هپاتیت و التهاب کبد

[sbu_post_image] هپاتیت و التهاب کبد، نوعی آسیب کبدی است که بوسیله ی وجود سلول های التهابی در بافت کبدی مشخص می شود. هِپار (hepar) یا

مطالعه »

تشخیص سیروز کبدی

[sbu_post_image] باید توجه داشت که اعتقاد عمومی بر این است که سیروز کبدی روندی غیر قابل برگشت است. این تصور امروزه صد در صد مورد قبول

مطالعه »

درمان اسهال

اکثر بیماری ها و مشکلات گوارشی موجب بروز نشانه های کوتاه مدت مانند سوءهاضمه، اسهال و یبوست می شوند ولی گاهی نشانه های دراز مدتی

مطالعه »
تماس با ما