[sbu_post_image]
منظور از ترش کردن معده، همان احساس سوزشی است که هنگام بالا آمدن اسید معده به داخل مری خود احساس می کنید. این موضوع دو دلیل عمده دارد، اول اینکه به علت افزایش پروژسترون در بدن شما عمل هضم کند تر می شود و باعث شل شدن عضله حلقوی میان معده و مری می گردد. عضله حلقوی میان معده و مری از حرکت اسید های معده به سمت بالا جلوگیری می کند. دوم اینکه، با رشد جنین رحم شما نیز بزرگ تر می شود و بر روی معده به سمت بالا فشار می آورد که می تواند اسید معده را به سمت مری حرکت دهد. در این حالات شما سوزشی در پایین قفسه سینه، گلو، عقب دهان و یا در معده احساس خواهید کرد. این وضعیت همراه با بالا آوردن مایعات ترش در دهان است و گاهی اوقات نیز همراه با آروغ زدن، مقداری ماده تلخ بالا می آید که در انتهای گلو زیر استخوان جناغ سینه حس می شود.
معده اسید تولید میکند. مری در محل اتصال به معده دارای عضله حلقوی منقبض کنندهای است که به شکل یک دریچه عمل میکند. این دریچه مانع بازگشت غذا و اسید معده به مری میشود. وقتی این دریچه درست عمل نکند، محتویات معده ممکن است به مری برگشت پیدا کنند. در صورت تکرار این مساله یا بالا بودن مقدار اسید برگشتی، مری آسیب میبیند.
در طی فرآیند معمولی هضم، غذا از مری به سمت معده میرود، در این بین غذا از بخش ماهیچهای در انتهای مری به نام اسنفکتر نیز میگذرد و سپس وارد معده میشود. در واقع اسفنکتر دریچهی ورود غذا به معده است. هنگام غذا خوردن این دریچه باز میشود و غذا میتواند وارد معده شود، پس از آن، اسفنکتر بسته میشود تا اسید معده به سمت مری برگشت نکند. وقتی به سوزش سرمعده یا «ریفلاکس معده» مبتلا میشوید، در واقع اسفنکتر کاملاً بسته نمیشود ومقداری اسید به سمت مری برمیگردد. برگشت اسید ممکن است سبب درد و سوزش در ناحیه قفسه سینه شود. در دوران باردای، هورمونهایی در بدن ترشح میشوند که ممکن است سبب شل شدن ماهیچهی اسفنکتر شوند. در نتیجه مقداری اسید به مری بازمیگردد، به ویژه وقتی غذا زیاد میخورید یا در حالت خوابیده قرارمیگیرید. علاوه بر این، با بزرگ شدن جنین در ماههای هفتم به بعد، رحم فشار بیشتری به معده وارد میکند. همین فشار نیز ممکن است سبب برگشت اسید معده به مری شود.
بعضی مواقع سوزش سر دل به صورت سوءتغذیه، ترش کردن، درد در قسمت بالای شکم یا سینه، برگشت غذا یا مایع به داخل دهان یا افزایش تولید بزاق مشاهده میشود.
در زنان ، معمولا اولین تجربه سوزش سر دل در دوران حاملگی رخ میدهد. این سوزش سر دل، به خاطر هورمونهای حاملگی و فشار جنین در حال رشد به معده است که نشانههای آن بعد از زایمان فروکش میکنند.
آشنایی با درمان ریفلاکس معده یا سوزش سر دل (کلیک کنید)
منبع: پارسی طب. دکتر سلام. فرزند