سوزش معده حاملگی

[sbu_post_image]

یکی از مهم‌ترین تغییرات دوران حاملگی و بارداری، تغییرات متعدد سیستم گوارشی است. افزایش پروژسترون (یکی از هورمون‌های جنسی) عضلات رحم را شل می‌کند تا جنین امکان رشد بهتری داشته باشد، اما همین امر می‌تواند منجر به کاهش حرکت روده‌ها و افزایش بازجذب آب و در نهایت یبوست گردد. علاوه بر آن شل شدن قسمت تحتانی مری (دریچه کاردیا، واقع بین مری و معده) و فشار رحم به معده می‌تواند سبب بازگشت غذا به مری و در آخر سوزش معده یا اصطلاحا سوزش سر دل در بارداری شود. این مکانیسم به رفلاکس معده معروف است.
رفلاکس معدی در اواخر دوران بارداری شایع است و اغلب شب هنگام رخ می‌دهد. اما می‌توان آن را تعدیل یا حتی بر طرف ساخت.
محدود کردن دریافت مواد غذایی قبل از خواب، کم کردن مقدار غذا در هر وعده و تقسیم وعده‌ها به مقدار بیشتر در طول شبانه روز، نوشیدن مایعات در فواصل وعده‌های غذایی و نه در حین غذا، ممکن است این عارضه را بر طرف سازد. اجتناب از پوشیدن لباس‌های تنگ (مخصوصا در ناحیه کمر)، خوردن غذا به آهستگی، نشستن به حالت عمودی بعد از صرف غذا تا حدود ۳ ساعت و بالا بردن سر تختخواب هنگام خواب نیز تاثیرات مثبتی دارند.

به هر حال سوزش سر دل در دوران بارداری قابل پیش‌بینی است اما اقدامات لازم برای کنترل آن، بیشتر جنبه روانی دارد زیرا ثابت نگه داشتن تعادل روحی مادر در این دوران از اهم امور است.

عوامل موثر در تشدید رفلاکس معده در بارداری

رفلاکس معده در هنگام خواب می تواند خطرناک باشد چونکه در هنگام خواب و حالت دارزکش اسید بیشتری در مری میماند و همچنین هنگامی که ما خوابیم میزان کمتری بزاق خنثی کننده اسید قرت میدهید و این باعث می شود که سوزش معده هنگام خواب آسیب بیشتری وارد کند.

بعضی از غذاها با آوردن اسید بیشتر به معده و یا شل کردن اسفنکتر مری می توانند شما را در معرض خطر ریفلاکس قرار دهند، پس از این نوع غذاها دوری کنید. این غذاها بسته به بدن شما متفاوت اند، بعضی از افراد ممکن است با دوری از گوجه فرنگی، سیر، پیاز، شکلات، قرص نعناع، غذاهای چرب و مرکبات از جمله پرتقال و گریپ فروت میزان ابتلا به سوزش معده را کاهش دهند. اگر شما متوجه شدید که غذاهای تند باعث سوزش معده شما می شوند و به این غذاها علاقه دارید لازم نیست آنها را کاملا از رژیم غذایی خود حذف کنید کافی است که این نوع غذاها را با فلفل کمتری میل کنید.

داروی سوزش معده

  • آنتی اسیدها: برای درمان سوزش معده گاه به گاه می توان از آنتی اسیدهای مایع که سریع هم اثر می کنند استفاده کرد، این داروها همانطور که از نامشان پیداست اسید معده را خنثی میکنند و باعث آسودگی موقت می شوند. البته موقع استفاده از آنها حتما به دستورالعملشان توجه کنید چراکه استفاده بیش از حد از آنها می تواند باعث خطرات جدی شود.
  • مسدود کننده های H2: این داروها میزان تولید اسید معده را کاهش میدهند و درصورتیکه نیم ساعت قبل از صرف غذا میل شود می تواند کمک موثری در جلوگیری از رفلاکس باشد.
  • مسدود کننده های اسید(مهارکننده های پروتون پمپ): این نوع داروها هم کارشان کاهش تولید اسید است با این تفاوت که تاثیرشان بیشتر از از مسدودکننده های H2 میباشد.

منبع: راستینه. ویستا

مقالات مرتبط

اندوسکوپی

آندوسکوپ، وسیله‌ای است که توسط آن می‌توان درون مری، معده و اثنی‌عشر را مشاهده نمود. اندوسکوپی با تجهیزات پیشرفته امروزی، بسیار پیشرفته هستند. آنها دارای دوربین‌های ویدیویی

مطالعه »

خونریزی از لثه

در نتیجه اختلالات مربوط به دندان ایجاد می شود. دامنه خونریزی از نشت خفیف تا خونریزی شدید و تهدیدکننده حیات متغیر است. فهرست مطالب تشخیص

مطالعه »
تماس با ما