هر کسی می تواند به سوزش معده مبتلا شود اما از عوامل تاثیر گذار در بروز این عارضه در میانسالی می توان به شیوه های زندگی و تاثیر آنها بر روی اسفنگتر(دریچه قدرتمند عضلانی حلقوی شکل، در معده) و میزان اسید تولیدی توسط معده، اشاره کرد. که در این بین افرادی که از اضافه وزن رنج می برند، غذا بیش از حد معمول میل می کنند، از لباس های تنگ استفاده می کنند و یا به سیگار اعتیاد دارند، بیش از سایر افراد در معرض خطر هستند.
اندام ها و ساختارهای دستگاه گوارش دستخوش تغییرات متعدد در افراد مسن تر می شود. در بدو تولد، نوزاد میمکد و تغذیه او به صورت مایع است. با رویش دندان ها و افزایش طول سر، تغییرات رشدی که در دوران کودکی رخ می دهد، حفره دهان میتواند شروع به جویدن و بلع غذاهای جامد بکند. سیستم گوارش خود قادر به هضم هر گونه مواد غذایی در یک فرد بالغ می شود.تغییراتی مانند افزایش وزن و یا چاقی ممکن است کار دستگاه گوارش را تحت تاثیر قراردهد به خصوص شکم چربی، یک الگوی توزیع چربی بدن است که در آن چربی اضافی بدن در شکم جمع میشود. این تجمع می تواند موجب کاهش حرکات روده شود.
اگر پای درد دل پدربزرگها، مادربزرگها و خلاصه سالمندان نشسته باشید این جمله را حتما شنیدهاید: پیری است و هزار درد! البته درست است که پیری با برخی مشکلات و ناراحتیها همراه است ولی با مراقبت از خود میتوان مشکلات گوارشی همچون سوزش معده در میانسالی را به حداقل رساند یا از بین برد.
علل
علاوه بر عوامل دیگر مثل آسم که می توانند از علل سوزش معده باشند، اکثر افراد بعد از خوردن برخی موادغذایی خاص دچار سوزش سر دل می شوند. دراز کشیدن در زمان خوابیدن نیز، ترشح اسید معده به مری را آسان تر می کند. به همین دلیل برای اینکه چنین اجازه ای را به اسید معده ندهید، کافی است که در محل قرار گرفتن سرتان با زمین یا تخت اندکی فاصله ایجاد کنید برای همین منظور 2 بالش را زیر سر قرار دهید تاحداقل 8 تا 12 سانتمیتر، سرتان بالاتر قرار بگیرد و پس از آن سعی کنید که به پهلو بخوابید، جالب است بدانید که خوابیدن بر روی پهلوی چپ به هضم غذا کمک می کند.
یکی از شایعترین بیماری های گوارشی افراد سالمند که با آن دست به گریبان هستند مشکلات شکمی و سوزش معده در پیری است. طی گوارش که فرآیندی بسیار پیچیده محسوب میشود، ساختارهای غذایی پیچیده به مولکولهای ساده و قابل جذب توسط بدن تبدیل شده و بدن از مواد مغذی که مورد نیاز است استفاده میکند. با افزایش سن، این فرآیند گوارش با اختلالاتی مواجه میشود که عدم توجه به آن میتواند منجر به اختلالات تغذیهای و مشکلات جدیتری در سالمندان شده و روی نحوه زندگی آنها تاثیر بگذارد.
درمان سوزش سر دل در سالمندان
همه افراد هر از گاهی به این مشکلات مبتلا می شوند اما اگر سوزش معده در میانسالی خیلی زیاد اتفاق بیفتد میتواند نشانه بیماری رفلکس اسید باشد که اگر درمان نشود می تواند باعث آسیب رساندن به لایه خارجی مری شود. این عارضه زمانی اتفاق می افتد که عضله تنگ کننده مری که شکم را از مری جدا می کند، بسته نمی ماند و باعث می شود مایعات معده (اسید معده) به سمت بالا یعنی مری برگردند.
از آنجا که سوزش معده از بالا رفتن اسید به مری ایجاد می شود، تاثیر خنثی کننده داروهای ضد ترش کردن معده می تواند تسکین موقت برای افراد مینسال مبتلا ایجاد کند. اما اگر به دنبال راهکار طولانی مدت هستید، بلاکر های H2 بااینکه تسکین فوری ایجاد نمی کنند، اما میزان اسید معده شما را محدود می کنند. بیسموت (bismuth) نیز می تواند سوزش معده در میانسالی را تسکین دهد.
منبع: مردمان. دکتر سلام. دانا خبر