[sbu_post_image]
فهرست مطالب
علل درد مقعد
افراد اغلب درد ناحیه ی مقعد را به بواسیر(هموروئید) نسبت میدهند در حالی که هر یک از عوامل زیر میتواند منجر به درد مقعد شود:
- شقاق مقعدی: به دلیل ایجاد زخم در بافت پوشش مقعد ناشی از عبور مدفوع خشک و سخت یا اسهال، ایجاد میشود و معمولا با درد بسیار شدید همراه است.
- آبسه ی مقعدی: به دلیل عفونت غدد مترشحه داخل مقعدی در فضا های اطراف مقعد ایجاد میشود و ممکن است با تب و تعریق و درد دائمی اطراف مقعد همراه باشد.
- عفونت قارچی: باعث ایجاد درد دائمی در اطراف مقعد میشود البته درد آن کمتر از آبسه ی مقعدی است.
- سرطان ها یا تومور های مقعدی: در مراحل پیشرفته منجر به درد دائمی در اطراف مقعد میشود.
- اسپاسم(گرفتگی) عضلات کف لگن: منجر به درد ناگهانی و شدید میشود که اغلب سریعا خود به خود برطرف میشود.
- فیستول مقعدی: به دلیل ایجاد یک راه تونل مانند بین روده و پوست اطراف مقعد ایجاد میشودو با خروج چرک از منفذ فیستول همراه است.
- زخم مقعدی: میتواند به دلیل بعضی عفونت ها ایجاد شود.
- بیماری های آمیزش مقعدی:مثل سوزاک-تبخال مقعدی- کلامیدیا
- بیماری های پوستی: مثل سوریازیس یا حساسیت های پوستی که باعث خارش و سوزش میشوند.
شقاق مقعدی اگربیشتر از شش هفته طول بکشد فرم مزمن نامیده می شود . شقاق مقعد مزمن باعث اسپاسم عضله اسفنکترمقعد می شود که علاوه برایجاد درد هنگام دفع کردن به علت تماس با مدفوع ، باعث کندی بهبود شقاق نیز می شود . شقاق مقعد در یک چهارم افراد درطول زندگی ایجاد می شود. شقاق ممکن است با درد ، خونریزی و احساس سوزش بعد از دفع مدفوع باشد . درد ممکن است چند دقیقه تاچند ساعت طول کشیده و علایم بعد از هر بار دفع تکرار شوند . در موارد مزمن خونریزی کم بوده یا متوقف می شود ولی درد ادامه دارد . ممکن است خارش یا سوزش مقعد نیز وجود داشته باشد.
ترمیم کامل زخم شقاق مقعدی پس از جراحی در عرض چند هفته انجام میشود اما درد غالبا چند روز پس از جراحی از بین میرود.
عوارض شقاق مقعدی
شقاق مزمن مقعد باعث سرطان روده ی بزرگ و مقعد نمیشود اما گاهی اوقات شقاق مقعدی بدلیل عفونت محل، تبدیل به یک فیستول مقعدی میشود که در این صورت حتما باید تحتعمل جراحی قرار گیرد.
نکته مهم:
گرچه شایع ترین علل خونریزی از مقعد شقاق و بواسیر است اما گاهی اوقات سرطانهای روده ی بزرگ ومقعد نیز با خونریزی از مقعد نمایان میشود لذا در هربیماری که خونریزی از مقعد دارد بررسی از نظر وجود سرطان های روده و مقعد با انجام کولونوسکوپی الزامی است.
آشنایی با درمان زخم مقعد (کلیک کنید)
منبع: دکتر انارکی. دکتر خشنود