[sbu_post_image]
فرد سالمند بیشتر در معرض خطر اختلال تغذیه قرار دارد. بیماری های لثه و دندان که منجر به فساد و افتادن و دندان می شود در سالمندان شایع است، علت بیماری های گوارشی در سالمندان است زیرا جریان بزاق کاهش می آید و فرد سالمند احساس خشکی در دهان دارد. در اثر کاهش گیرنده های چشایی، سالمندان غذاهای شیرین و شور را ترجیح می دهند. شکایات عمده شامل احساس پری، سوزش سر معده و سوء هاضمه است حرکات معده ممکن است کاهش یابد که منجر به تأخیر در تخلیه محتویات معده می شود. کاهش ترشح اسید پپسین، موجب کاهش جذب آهن، کلسیم، و ویتامین ب یک می شود. به نظر می رسد با بالا رفتن سن، جذب مواد غذایی از روده کوچک نیز کاهش می یابد. فعالیت کبد، کیسه صفرا و پانکراس به طور کلی حفظ می شود، اگر چه در جذب و تحمل چربی نارسایی هایی وجود دارد. میزان بروز سنگ کیسه صفرا و مجاری صفرا نیز با بالا رفتن سن، افزایش می یابد.
یكی دیگر از بیماری های گوارشی و شكمی شایع میان سالمندان سوء تغذیه در این سنین است. به طوری كه طبق آمار، حدود 30 تا 40 درصد از سالمندان بستری شده در بیمارستانها را مبتلایان به سوء تغذیه تشكیل میدهند. عواملی همچون اسید معده و كاهش ترشحات آنزیمی ناحیه سطح روده با افزایش سن، سوءتغذیه را در سالمندان سبب میشود. این عوامل جذب مواد غذایی را كاهش میدهد. به علاوه مشكلات دندانی و افتادن آنها و نیز استفاده از دندان مصنوعی جویدن را برای آنان دشوار میكند.
فهرست مطالب
علت سوء تغذیه در سالمندان
كاهش حس بویایی و چشایی با افزایش سن هم در علاقه و اشتهای فرد سالمند به غذا تاثیر به سزایی دارد. با كم شدن حس چشایی، میزان بزاق كم و دهان خشك شده و در نتیجه عمل بلع دشوار میشود و همین امر باعث یبوست در سالمندان و نیز عدم علاقه فرد به مصرف غذاهای مغذی میشود. سالمندان به خاطر تنهایی، در معرض افسردگی قرار دارند و زیاد تمایلی به پخت غذا و استفاده از غذای خوب و مغذی ندارند. باید سعی كنید برای جلوگیری از بروز سوء تغذیه در آنان، از غذاهای خوشرنگ و چاشنیهای خوشمزه استفاده كنید تا اشتهای آنها را تحریك كرده و به خوردن غذا مشتاق كند. علاوه بر این مصرف آهن، انواع ویتامینها و اسید فولیك برای سالمندان ضروری است.
علت نفخ شکم در سالمندان
نفخ شكم نیز از دیگر بیماری های گوارشی است كه اكثر افراد و بویژه سالمندان با آن دست به گریبان هستند. نفخ حالتی است كه فرد در آن احساس پری و سفت شدگی در شكم پیدا میكند. علت بیماری های گوارشی در سالمندان معمولا مصرف مواد باددار مانند سبزیجات، حبوبات، مصرف زیاد مواد چرب، غذاهای سرخ كرده، افراط در مصرف غذا و نیز بلع هوا هنگام خوردن غذا است و از سویی بر اثر هضم نشدن خوب غذا و تخمیر غذا در معده معمولا حالت گاز در معده ایجاد میكند كه همین گاز موجب ناراحتی فرد میشود. با افزایش سن میزان نیاز به انرژی كاهش مییابد كه میتواند به دلیل كاهش فعالیت جسمی، كاهش توده عضلانی و فعال بدن باشد. در صورت دریافت مازاد بر نیاز انرژی مشكلات و عوارضی مانند چاقی، فشارخون، بیماری های قلبیـعروقی برای سالمند ایجاد میشود. میزان نیاز به انرژی برای هر سالمند متفاوت بوده و براساس وزن، قد، شرایط فیزیكی و سلامتی وی محاسبه میشود.
برای آشنایی با ” بیماریهای گوارشی در افراد مسن ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: پزشکان ایران. ایران صدا. سلام دکتر