علت سیروز کبدی

[sbu_post_image]

هپاتیت Aو E در بروز علت سیروز کبدی نقشی ندارند، ولی در صورتی که فرد مبتلا به بیماری مزمن کبدی B وC دچار هپاتیت A و E شود، بیماری تشدید می یابد. به همین دلیل پزشک شما آزمایش نوع هپاتیت را درخواست می کند.

فهرست مطالب

علت

بیشتر علت بیماری سیروز کبدی در اروپا، مصرف بیش از حد و طولانی مدت الکل است. در ایران شایعترین علت این بیماری ابتلا به هپاتیت مزمن بی است. باید توجه داشت که از هر 100 نفر بیمار مبتلا به هپاتیت بی از نوع حاد، 2 یا 4 نفر به هپاتیت مزمن مبتلا می شوند و در صورت عدم درمان و پیشرفت بیماری ممکن است بیماری آنها به سیروز کبدی تبدیل شود.

بافت ایجاد شده در ناحیه زخم ترمیمی یا بافت جوشگاهی (فیبروزه) در کبد، بافت کلاژن است. بافت فیبروز از کلاژن تشکیل شده و کلاژن مجموعه ای از پروتئین های خارج سلولی است که در پاسخ به التهاب در کبد در محل های آسیب دیده ایجاد می شود. سلول های ایتو (Ito) در حالت عادی در کبد غیر فعال هستند و پس از فعال شدن به علل مختلف نظیر التهاب مواد کلاژن تولید می کنند.

علائم سیروز کبدی

بروز علائم سیروز کبدی به دو علت نارسایی کارکرد کبد و افزایش فشار خون در ورید پورت است. این علائم عبارتند از: ضعف، خستگی، بی حالی، اسهال چرب، تورم شکم، تجمع آب در شکم، برجسته شدن عروق مری (واریس مری)، چماقی شدن انگشتان، کوچک شدن کبد، ضعف و سستی عضلانی، کاهش وزن، تیره شدن پوست، بروز لکه های خونمردگی در پوست (به دلیل کاهش پلاکت های خون)، کاهش میل جنسی، کاهش توانایی جنسی در آقایان، ورم پاها و شکم، خونریزی از بینی و لثه، استشمام بوی نامطبوع از بیمار که به آن فتورهپاتیکوس گفته می شود.

باید توجه داشت که برای تشخیص بیماری سیروز کبدی وجود یا عدم وجود علائم فوق ضروری نیست.

خارش

در داخل کبد، مجاری ریز صفراوی وجود دارند که از طریق آنها صفرا حرکت کرده و وارد مجاری صفراوی، کیسه ی صفرا و سپس روده ها می شود. از مواد اصلی صفرا، نمک های صفراوی است. تجمع این نمک های صفراوی به دلیل اختلال در این مجاری منجر به خارش در سیروز کبدی می شود. البته امروزه علل دیگری نیز برای خارش در سیروز کبدی مطرح شده است که اساس درمان را تغییر داده است. برای کاهش خارش توصیه می شود مصرف گوشت قرمز کاهش یافته و مواد غذایی حساسیت زا مثل بادمجان و گوجه فرنگی از غذا حذف شوند. در صورت نیاز از داروهای ضد خارش مثل پودر کلستیرامین و اورزوداکسی کولیک اسید طبق دستور پزشک استفاده شود.

تب

به طور طبیعی کبد عاری از هر نوع میکروب است. در بیماران مبتلا به سیروز کبدی به دلیل اختلال در سیستم ایمنی بدن میکروب های مختلف وارد گردش خون می شوند. این بیماران بیشتر در معرض عفونت بوده و در این شرایط انجام اقدامات تشخیصی و درمانی جنبه اورژانسی دارد. باید توجه داشت که در سیروز کبدی با علت مصرف زیاد الکل، احتمال بروز عفونت بیشتر است. گاهی اوقات علت تب تغییر در میزان پروتئین غذا می باشد.

بوی بد دهان

تنفس بیماران مبتلا به سیروز کبدی، بوی نامطبوع دارد که اصطلاحاً به آن Sweetish گفته می شود. این امر به دلیل نارسایی کبد بوده و احتمالاً منشأ آن روده ای است. معمولاً با مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی شدت بوی بد دهان در سیروز کبدی کم می شود. ممکن است علت این امر تولید ماده متیل مرکاپتان باشد که از سوخت و ساز اسید آمینه ی متیونین ایجاد می شود.

کبودی

به علت کمبود تولید عوامل و فاکتورهای انعقادی در کبد و در نتیجه طولانی شدن زمان انعقاد (PT)، ممکن است کبودی های خود بخودی در بیماران مبتلا به سیروز کبدی ایجاد شود.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان سیروز کبدی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سیروز کبدی مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب سیروز کبدی

مقالات مرتبط

کبد سالم

[sbu_post_image] وقتی که کبد به طور مؤثر کار کند به طور عمده چربی را می سوزاند و قادر است چربی اضافی را از طریق صفرا

مطالعه »
تماس با ما