تاثیر دیابت بر دستگاه گوارش

در حدود 80 درصد از مبتلایان به دیابت یا مشکلات گوارشی دارند یا در آینده این بیماری بر دستگاه گوارش آنها اثر خواهند شد. دیابت درمان نشده می تواند عوارض جدی و ناگواری داشته باشد.

دیابت یا همان مرض قند به خاطر ایجاد اختلال در روند سوخت و ساز بدن بروز می کند. به عبارتی بدن ما باید به روش خاصی از غذاها برای تأمین انرژی مورد نیاز بدن استفاده کند و اگر این روش مشخص و طبیعی تغییر کند و در آن اشکالی ایجاد شود، به بیماری دیابت مبتلا می شویم. بنابراین این بیماری با گوارش ارتباط نزدیک دارد. تقریباً هر چیزی که می خورید در معده و روده های شما شکسته می شوند و قندی به نام گلوکز ساخته می شود که سوخت بدن شماست و به آن احتیاج دارد. هنگام هضم غذا، گلوکز وارد خون می شود. سپس هورمونی به نام انسولین گلوکز را از خون خارج می کند و آن را به تمام سلول های بدن می رساند تا از آن به عنوان سوخت استفاده کنند. به طور طبیعی وقتی شما غذا می خورید، پانکراس (لوزالمعده) تحریک می شود تا به مقدار کافی انسولین تولید کند تا این هورمون گلوکز را از خون خارج کند و به سلول ها برساند.

قبلاً به بیماران دیابتی توصیه می شد هیچ غذایی که شیرین باشد نخورند، ولی الان از شدت این محدودیت ها کاسته شده است و انجمن دیابت آمریکا هم خطوط راهنمای جدیدی برای تغذیه بیماران دیابتی تدوین کرده است ولی در هر حال به خاطر داشته باشید که پزشک و متخصص تغذیه بهترین کسانی هستند که می توانند با توجه به تمام فاکتورها و شرایط خاص هر بیمار بهترین رژیم غذایی را برای پیشگیری از عوارض این بیماری بر دستگاه گوارش تنظیم کنند. مطالعه نتایج تحقیقات جدید و کسب اطلاعات به روز، برای دانستن تاثیر دیابت بر دستگاه گوارش بسیار مفید است ولی نباید فقط با تکیه به آنها و بدون مشورت با پزشک متخصص، برنامه غذایی یا دارویی خود را تغییر دهید.

خوراکی بدون قند یا سوربیتول (یک نوع قند و یک مسهل قوی) اغلب در خوارکی هایی که به بدون قند موسوم هستند وجود دارند و مصرف این نوع خوراکی ها به بیماران دیابتی توصیه می شود. آدامس ها، آب نبات ها، مرباها و بستنی های رژیمی از این دسته خوراکی ها هستند. این غذاها بر خلاف نامشان بدون قند نیستند، بلکه ترکیبات قندی در خود دارند که توسط بدن جذب نمی شوند! بر چسب روی بسته بندی مواد غذایی را به دقت بخوانید و مراقب سوربیتول و قندهایی از این دست باشید. این خوراکی ها انواع دیگری از قند را در خود دارند مثلاً سوربیتول، ایزومالت، مالتیتول، مانیتول و زایلاتول. این نوع قندها می توانند تاثیر دیابت بر دستگاه گوارش به همراه داشته باشند و باعث اسهال شوند چرا که بدن نمی تواند آن ها را جذب کند.

رفع عوارض دیابت در مشکلات گوارشی

بر طرف کردن مشکلات گوارشی با وجود دیابت کمی پیچیده است. فقط آنچه که می خورید مهم نیست، بلکه باید مراقب باشید چاق نشوید- چاقی یکی از عوامل خطرساز بروز دیابت نوع 2 است پس اگر به آن مبتلا هستید هر چه زودتر اقدام به کاهش وزن خود کنید- همچنین باید مرتب و هر روز ورزش کنید. همه این کارها نه تنها به کنترل دیابت کمک می کند بلکه برای ارتقای سلامت عمومی شما هم بسیار مفید است. اگر تحت نظر پزشک متخصص غدد و گوارش باشید و با یک متخصص تغذیه هم مشورت کنید، امکان دارد بتوانید بدون دارو سطح قند خونتان را کنترل کنید و به پیشگیری از تاثیر دیابت بر دستگاه گوارش کمک کنید؛ انرژی بیشتری داشته باشید و از غذا خوردن هم بیشتر لذت ببرید ولی یادتان باشد هرگز و با اتکا به اینکه ورزش می کنید و رژیم غذایی رعایت می کنید، سر خود و بدون دستور پزشک داروهایی که او برای کنترل دیابت شما داده را کم یا قطع نکنید. این کار می تواند عواقب خطرناکی داشته باشد.

منبع: کتاب درمان بیماری های معده

مقالات مرتبط

درمان اسهال مزمن

عوامل بسیاری می توانند بر عملکرد دستگاه گوارش شما تأثیر بگذارند و آن را تغییر دهند. چه مشکل گوارشی شما به خاطر رژیم غذایی تان

مطالعه »

راه سریع لاغری

شکم یک بافت چربی برای بدن و یک انبار انرژی است و بدن مازاد نیاز خود را در آن ذخیره کرده ، در مواقع نیاز،

مطالعه »

علایم سوزش معده

[sbu_post_image] سوزش سردل یا heartburn یک مشکل جدی است. سوزش سر دل به معنای سوزش معده است، زیرا برگشت اسید معده به مری باعث ایجاد درد

مطالعه »
تماس با ما