عوارض سلیاک

[sbu_post_image]

اگر پزشک تشخیص داده که به بیماری سلیاک مبتلا هستید و رژیم غذایی خود را با توجه به آن تغییر داده اید و پس از گذشت چهار هفته از رعایت برنامه غذایی، همچنان علایم این بیماری وجو خواهد داشت زیرا ممکن است به درمان پاسخ نداده باشید و به عوارض ناشی از این بیماری دچار باشید.

فهرست مطالب

علل و عوارض بیماری سلیاک

درمان نشدن سلیاک می تواند علت های متعددی داشته باشد. مانند:

  • گلوتن مخفی

امکان دارد هنوز در رژیم غذایی شما گلوتن وجود دارد؛ یعنی غذاها و داروهایی می خورید که نمی دانید گلوتن در خود دارند. بهترین راه حل مشورت با یک متخصص تغذیه است.

  • صدمه شدید به روده کوچک

در موارد نادری، روده بیمار به قدری آسیب دیده که حتی پس از چندین ماه رعایت رژیم غذایی بیماری سلیاک بدون گلوتن هم بهبود پیدا نمیکند. بدن این بیماران نمی تواند مواد مغذی موجود در غذاها را جذب کند. در چنین مواردی، شاید لازم باشد بیمار به طور مستقیم و از طریق وریدی تغذیه شود.

  • نارسایی پانکراس

نارسایی پانکراس می تواند با بیماری سلیاک همراه باشد. پانکراس (لوزالمعده) به طور طبیعی شیره هایی تولید می کند که به گوارش کمک می کنند. در صورتی که پانکراس نتواند این شیره ها را به مقدار کافی بسازد، امکان دارد اسهال طولانی شود و بیمار دچار کاهش وزن شود. ممکن است پزشک برای درمان نارسایی پانکراس ، مکمل آنزیمهای پانکراس تجویز کند.

  • عدم تحمل لاکتوز

در این بیماری جدار روده کوچک آسیب می بیند و به همین خاطر آنزیم لاکتاز به قدر کافی تولید نمی شود که به هضم لاکتوز کمک کند. لاکتوز قندی است که در شیر و انواع لبنیات به جز ماست و دوغ وجود دارد. مبتلایان به سلیاک که دچار عدم تحمل لاکتوز هم باشند ممکن است در عین اینکه یک رژیم غذایی سفت و سخت بدون گلوتن را رعایت می کنند، از هم نتوانند شیر بنوشند چرا که جدار روده باید ترمیم شود یا حداقل تا حدی به حالت طبیعی برگردد. بهترین راه برای اینکه بدانید آیا شما هم دچار عارضه عدم تحمل لاکتوز هستید یا خیر این است که با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه و تحت نظر آن ها، برنامه غذایی برای درمان سلیاک را دوباره تکرار کنید و این بار روی لبنیات بیشتر تمرکز کنید. یادتان باشد که شما به عنوان کسی که به این بیماری مبتلاست باید مدام با پزشک خود مشورت کنید و همیشه تحت نظر یک متخصص تغذیه باشید. هیچ کس نمی تواند مانند پزشک و متخصص تغذیه به شما کمک کند و مراجعه به آن ها و مشورت با ایشان به خصوص در ابتدای کار بسیار مهم است. به هیچ وجه نباید این کار را پشت گوش بیندازید. باید دستورات آن ها را کاملاً اجرا کرده و از راهنمایی هایشان استفاده کنید. به این ترتیب به تدریج یاد می گیرید که چطور با رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن با بیماری خود کنار بیایید و کیفیت زندگی تان را بهبود بخشید. ممکن است تحمل این تغییرات در ابتدا برای شما سخت باشد ولی اگر صبور باشید و رژیم غذایی صحیح و توصیه های پزشک و متخصص تغذیه را رعایت کنید، خواهید دید که علایمتان برطرف می شوند. آن وقت است که می بینید علی رغم محدودیت غذایی، حالتان بهتر شده و کیفیت زندگی تان بهبود یافته است.

  • کولیت کلاژنی

در این حالت، نمونه برداری نشان می دهد که روده دیگر نمی تواند آب جذب کند که ممکن است به درمان خاصی احتیاج داشته باشد؛ مانند مصرف داروهای کورتیکواستروئید یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی.

  • کولیت میکروسکوپیک

مبتلایان به سلیاک بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری التهابی روده بزرگ هستند که با کولونوسکوپی و نمونه برداری قابل تشخیص است . برای کنترل این عارضه- در عین رعایت یک رژیم غذایی کاملاً بدون گلوتن- نیاز به درمان های اضافی است. این درمان ها شامل درمان با بیسموت و قطع کامل همه داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) است؛ داروهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن. زخم معده کوچک عارضه ای است که در آن در روده کوچک بیماران مبتلا به سلیاک زخم هایی ایجاد می شود که اغلب به رژیم غذایی بدون گلوتن جواب نمی دهد. این عارضه ممکن است نشانه آغازین بیماری لنفوم روده ای باشد.
آنتروپاتی سلول های تی که می تواند به لنفوم منجر شود.
ابتلا به این بیماری ، خطر بروز این عارضه ی پیش بدخیم یا بدخیم را افزایش می دهد. در این حالت باید برای پیشگیری از عوارض سلیاک، بیمار داروهایی که برای درمان بدخیمی های معده ای روده ای به کار می روند، تجویز کرد.

برای آشنایی با ” درمان سلیاک ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: کتاب درمان بیماری های معده

مقالات مرتبط

اشتها و سیری

برای کسانی که فکر می کنند اعتیاد غذایی دارند مهم است که بدانند غذاهایی که بیشترین اعتیاد را می آورند حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات به

مطالعه »

عوامل بروزبواسیر

فهرست مطالب  علت‌ها علت دقیق بواسیر علامت‌دار ناشناخته است. برخی عوامل که احتمال نقش‌آفرینی دارند عبارتند از: روش‌های نامنظم دفع (یبوست یا اسهال)، کمبود تمرینات

مطالعه »

اسکن هسته ای

[sbu_post_image] فهرست مطالب اولتراسوند شکمی اولتراسوند شکمی یک نوع آزمایش تصویربرداری است. اولتراسوند شکمی از امواج صوتی جهت تثبیت تصاویر اعضا و احشاء داخلی شما برروی

مطالعه »

درمان سرطان کبد کودکان

[sbu_post_image] برای سرطان کبد کودکان عمدتاً اتیولوژی‌ها و علل مشخصی به‌طور خاص وجود ندارد اما آن مؤلفه‌هایی که در ایجاد سرطان کبد کودکان مهم است

مطالعه »
تماس با ما