[sbu_post_image]
تقریبا همه افراد سوزش سردل را تجربه کردهاند و بنا به تجارب خود راهی برای کاهش درد ناشی از آن پیدا کردهاند. این حالت، احساس سوزش در قفسه سینه و گاهی اوقات در حلق است که به علت بازگشت اسید از معده به مری ایجاد میشود. درباره همین مشکل شایع گوارشی با دکتر رضادوست، گفتگو کردیم تا راههای مناسبی برای این مشکل شایع پیدا کنیم.
فهرست مطالب
سوزش دل هنگام غذاخوردن
وقتی غذا میخورید، غذا از مری پایین میرود تا به یک دریچه عضلانی میرسد که در حد فاصل قسمت تحتانی مری و معده قرار گرفته است. در این زمان این دریچه که اسفنگتر تحتانی مری نام دارد، باز شده و به غذا اجازه میدهد به معده وارد شود و سپس دوباره بسته میشود. با این وجود گاهی اوقات این اسفنگتر عضلانی در زمان غیر مناسب شل میشود و محتویات اسیدی معده فرصت مییابند دوباره به مری بازگردند و علایمی را ایجاد کنند که به طور رایج به آنها سوزش سر دل میگوییم. اگر اسید به قسمت فوقانی مری برگردد یک مزه ترش را در دهانتان باقی میگذارد و ممکن است موجب تحریک سرفه شود. بازگشت مداوم اسید، پوشش مری را تحریک کرده و موجب التهاب آن میشود که به این حالت التهاب مری گفته میشود. پس از مدتی این التهاب میتواند موجب تنگی یا خوردگی و متعاقب آن بروز خونریزی، بلع دشوار یا درد قفسه سینه شود.بیماری ریفلاکس نامی است برای بازگشت مزمن اسید که به التهاب مری منجر میشود.
سن افرادبرای ابتلا به بیماری سوزش دل
ـ هر کسی ممکن است به بیماری رفلاکس مبتلا شود حتی کودکان و شیرخوران، با این وجود این بیماری در افراد مسنتر از ۴۰ سال شایعتر است. این حالت در زنان باردار نیز دیده میشود و علت آن تغییرات هورمونی و افزایش فشار داخل شکم در دوران بارداری است.
عامل افزایش دهنده بیماری ریفلاکس معده
چاقی یکی از مهمترین عوامل ابتلا به ریفلاکس است. وزن اضافی، فشار بیشتری را روی معده و دیافراگم اعمال میکند. دیافراگم عضله بزرگی است که قفسه سینه و شکم را از هم جدا میکند. این فشار زیاد موجب باز شدن اسفنگتر تحتانی مری میشود. خوردن وعدههای غذایی بزرگ یا چرب احتمالا آثار مشابهی را ایجاد میکند. سابقه فامیلی از دیگر عوامل موثر در بروز بیماری ریفلاکس است. مصرف سیگار نیز در ایجاد و تشدید بیماری رفلاکس و در نتیجه سوزش سر دل موثر است. دود کردن سیگار تولید اسید را افزایش میدهد و بازگشت اسید را تشدید میکند. ناگفته نماند نوعی بیماری موسوم به فتق هیاتال نیز میتواند موجب سوزش سر دل شود. فتقهیاتال حالتی است که در آن بخشی از معده به قسمت تحتانی قفسه سینه بیرون میزند و دیافراگم دیگر قادر به حمایت از اسفنگتر تحتانی مری نیست.
تشخیص بیماری ریفلاکس معده
در بیشتر موارد توصیف علایم همه آن چیزی است که پزشک برای تشخیص ریفلاکس نیاز دارد. با این وجود در صورت شدید بودن علایم و یا پاسخ ندادن به درمان ممکن است آزمایشهایی از قبیل عکسبرداری با اشعه ایکس از مری و معده پس از بلع باریم یا آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی ضرورت یابد. برای اندازهگیری اسید در بخش فوقانی و تحتانی مری از یک آزمایش سرپایی اسید استفاده میشود.
خطربیماری ریفلاکس معده
احساس سوزش گهگاهی آزاردهنده است اما بهطور معمول خطرناک نیست. با این وجود بیماری ریفلاکس نیازمند درمان است. رها کردن آن بدون درمان میتواند به بروز عوارضی منجر شود.
عوارض رفلاکس
یکی از این عوارض تنگی مری است. این عارضه در حدود ۱۰ درصد از مبتلایان به ریفلاکس را درگیر میکند. آسیب سلولهای واقع در بخش مری تحتانی ناشی از تماس با اسید معده به تشکیل بافت جوشگاهی منجر میشود. این بافت جوشگاهی مسیر عبور غذا را تنگ کرده و موجب دشواری در بلع میشود، لقمه غذا در ناحیه تنگی گیر میافتد.برای درمان تنگی از یک نوع عمل استفاده میشود که در آن بافتها کشیده شده و مری گشادتر میشود. به دنبال آن داروهای سرکوب کننده اسید به منظور پیگیری از بروز تنگی دوباره تجویز میشود. یکی دیگر از عوارض ناشی از ریفلاکس، ظهور زخم است. زخم ممکن است دچار خونریزی شده، درد ایجاد کند یا بلع را دشوار سازد. مصرف دارو و ایجاد تغییر در شیوه زندگی موجب کنترل بازگشت اسید معده میشوند و بادادن فرصت ترمیم به زخم میتوانند آن را به طور کامل درمان کنند.
برای آشنایی بابیماری ریفلاکس معده بروی لینک زیرکلیک کنید.