عوامل ایجاد کننده ویروس هپاتیت

[sbu_post_image]

هپاتیت یعنی التهاب و ورم کبد که به آن یرقان نیز می گویند. مهمترین عوامل ایجاد کننده این بیماری، ویروس ها هستند ولی باکتری ها و سموم گوارشی، بیماری های توارثی و خود ایمنی و مصرف مشروبات الکلی نیز می توانند سبب هپاتیت شوند. ویروس ها موجودات بسیار ریزی هستند که با چشم معمولی دیده نمی شوند و تا بحال حداقل 6 نوع مختلف از ویروس ها مولد لین بیماری شناسایی شده اند و نام گذاری آن ها طبق حروف الفبای انگلیسی صورت گرفته است. ویروس هپاتیت آ، ب، سی، دی، ای، و جی. به دنبال ورود ویروس به بدن فرد سالم وانتقال آن از فرد آلوده به فرد سالم، ویروس خود را به کبد رسانده و در آنجا رشد و تکثیر می یابد و فرد دچار علایم هپاتیت می شود.

علائم هپاتیت

تابلوی هپاتیت کاملاً متغیر است و بروز علائم ابتلاء به ویروس از یک حالت سرماخوردگی و حالت آنفلوانزا، بی اشتهایی، ضعف و بی حالی، احساس کسالت و تیره رنگ شدن ادرار و کم رنگ شدن مدفوع، خارش و سردرد تا یک حالت یرقان شدید متغیر است. به این حالت هپاتیت حاد گفته می شود. این علائم خاص یک نوع هپاتیت نبوده و در همه ی انواع هپاتیت ها دیده می شود. در 95 درصد موارد بیماری حاد، علائم به صورت خود به خودی (وحتی بدون درمان) در مدت 4 تا 6 هفته برطرف می شوند و ویروس نیز از بدن دفع می شود. در 5 درصد از بیماران مبتلا به ویروس در بدن فرد مبتلا باقی مانده و حالت ناقل هپاتیت ایجاد می شود.

در اکثر مواقع خیر. گاهی به دنبال ابتلا به بیماری ضایعات پوستی مثل کهیر بروز می کند که ناشی از رسوب آنتی ژنهای هپاتیت در پوست است. کهیر عارضه ی مزاحمی است که برخی از بیماران به صورت متناوب دچار آن می شوند و در موارد زیادی به رغم انجام آزمایشات مختلف، علت آن پیدا نمی شود. در کشور ما مردم عادت دارند که علت اکثر ناراحتی های پوستی خود را به کبد نسبت دهند. البته مردم عادی بسیار از ناراحتی های دیگر خود مثل سردرد، خستگی، یبوست و تلخی دهان را باز به ناراحتی های کبدی می دهند که صحیح نیست. علل کهیر به علت ویروس هپاتیت عبارتند از: حساسیت به برخی مواد غذایی، داروها، عفونتهای مزمن، مثل سینوزیت، عفونت دندان ها، بیماری های کیسه صفرا، آلودگی های انگلی و…

زردی به زرد رنگ شدن پوست و چشم ها به دلیل ازدیاد بیلی روبین در خون گفته می شود. روزانه به طور طبیعی بدنبال تخریب گلبول های قرمز خون با بیلی روبین تولید می شود که بی روبین توسط کبد و از طریق صفرا از بدن دفع می شود. در صورت بروز اختلال در فعالیت کبد (مثل هپاتیت) و یا انسداد در مسیر خروجی صفرا (مثل سنگ صفراوی) بیلی روبین خون دفع نشده به دلیل تجمع آن در بدن حالت زردی ایجاد می شود. بروز زردی از عوامل ایجاد کننده ویروس نیست و ممکن است علل دیگری داشته باشد. بسیاری از مبتلایان به این بیماری و خصوصاً ناقلین هپاتیت ب سابقه ای از زردی نداشته و در حال حاضر نیز زردی ندارند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان هپاتیت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هپاتیت مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب ناقل هپاتیت

مقالات مرتبط

تماس با ما