افرادی که موهای تیره و پوست روشن دارند، شرایط ایده آلی برای لیزر موهای زائد بدنشان به طر دائمی دارند و می توانند از تمامی روش های موجود در بازار برای زدودن دائمی موهای زائد بدنشان استفاده کنند. افرادی که پوست تیره تر دارند، (زیتونی، آسیایی یا سیاه) باید بیشتر مراقب باشند، چون همه ی تکنیک ها و ابزارها برای آن ها مناسب نیستند. خوشبختانه چنانچه شما پوست تیره ای دارید و می خواهید از روش لیزر رفع موهای زائد به طور دائمی استفاده کنید، انتخاب بسیار ساده ای دارید.
چرا لیزر موهای زائد بر روی پوست های تیره متفاوت عمل می کند؟
ابتدا باید به این نکته توجه کرد که روش از بین بردن موهای زائد توسط نور به این صورت است که امواج نور، به گرما تبدیل می شوند تا بدون آسیب به پوست، فولیکول مو را بسوزانن. این امواج ملانین (رنگدانه ی پوست) را مورد هدف قرار می دهد. بر خلاف پوست روشن، پوست تیره حاوی ملانین است. به همین دلیل در مورد پوست های تیره، نیاز به دستگاه هایی با دقت بالا داریم که بتواند ملانین موجود در پوست را از ملانین موجود در مو تشخیص دهد. هر چه پوست تیره تر باشد، خطر احتمال ایجاد عوارض جانبی افزایش می یابد. به همین دلیل مهم است که تفاوت های بین دستگاه های مختلف ارائه شده را بشناسیم.
همواره اولین قدم، تعیین فوتوتیپ پوست شما است.
طبقه بندی رنگ پوست
پوست را می توان به 6 نوع فوتوتیپ بر اساس مقیاس فیتزپاتریک که در سال 1973 ارائه کرد، بر اساس رنگ و واکنش پوست به قرار گرفتن در معرض نور خورشید، طبقه بندی کرد. همچنین عوامل دیگری مثل رنگ مو، رنگ چشم و وجود کک و مک نیز وجود دارند.
طبقه بندی پوست بر اساس مقیاس فیتزپاتریک:
- فوتوتیپ 1: پوست بسیار روشن؛ همواره در برابر نور خورشید می سوزد، هرگز برنزه یا تیره نمی شود.
- فوتوتیپ 2: پوست روشن؛ همواره در برابر نور خورشید آفتاب سوخته می شود.
- فوتوتیپ 3: پوست روشن تا کمی زیتونی؛ کمی آفتاب سوخته می شود.
- فوتوتیپ 4: پوست زیتونی؛ به ندرت دچار آفتاب سوختگی می شود، به راحتی برنزه می شود.
- فوتوتیپ 5: پوست قهوه ای تا خیلی تیره؛ خیلی به ندرت دچار آفتاب سوختگی می شود.
- فوتوتیپ 6: پوست سیاه؛ هرگز دچار آفتاب سوختگی نمی شود.
از بین بردن موهای زائد به روش IPL (intense pulsed light)
متخصصین اعتقاد دارند که هرگز نباید از روش IPL برای از بین بردن موهای زائد افرادی با پوست تیره استفاده کرد. به دلیل این که دستگاه های مورد استفاده در این روش دقت کافی ندارند، خطر سوختگی بسیار زیاد است. بر خلاف لیزرها، دستگاه های IPL، امواج غیر منسجم پلی کروماتیک در طیف نوری بین 500تا 1200 نانومتر تابش می کنند. با وجود این که می توان امواج نور را توسط فیلتر تنظیم کرد، طیف نوری، بسیار گسترده است و فطعا این دستگاه ها نمی توانند با همان دقت سیستم های لیزری عمل کنند. هشدارها و دستورالعمل های اجرایی برای استفاده از چنین دستگاه هایی به وضوح نشان می دهد که این دستگاه ها باید بر روی پوست های بسیار روشن، روشن و یا برنزه استفاده شوند و نباید بر روی پوست های قهوه ای، خیلی تیره و یا سیاه به کار روند. عوارض جانبی روش IPL بر روی پوست های تیره ممکن است بسیار شدید و دائمی باشد. (سوختگی در صورتی که نور بسیار قوی باشد؛ خطر ایجاد خطوط سفید دائمی و رشد بیش از حد مو)
روش
روش لیزر موهای زائد، روشی صحیح به منظور استفاده در مورد پوست های تیره است. اصل اولیه ی این روش، “فوتوترمولیز انتخابی” است. توسط دستگاهی که باعث می شود نور، به پرتوهای نوری باریک و منسجم با یک طول موج، همگرا شود به طوری که همه ی این اجزا در یک مسیر حرکت کنند. به همین دلیل، اثر این پرتوها ثابت و قابل اندازه گیری است و انرژی ساتع شده، ثابت می ماند.
به هر حال، همه ی روش های لیزر موهای زائد، به میزان مساوی به منظور از بین بردن موهای زائد افراد دارای پوست تیره، کارایی ندارند.
انواع
-
لیزر روبی
لیزر روبی، قدیمی ترین لیزر موهای زائد است و امروزه به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد. این روش می تواند تنها برای استفاده در مورد افرادی با موی تیره و پوست روشن (فوتوتیپ 1 تا 3) مناسب باشد.
-
لیزر الکساندرایت
این روش لیزر موهای زائد به طور معمول با عنوان “لیزر پوست روشن” (فوتوتیپ های 1 تا 3) شناخته می شود. این نوع از لیزر، طول موجی برابر با 755 نانومتر (صورتی تیره) دارد و برای درمان پوست های آفرقایی- کارائیبی مناسب نیست.
-
لیزر Nd:Yag
این لیزر در اصل به منظور درمان ملانوما، عدم رشد موها و واریس طراحی شد. این لیزر به منظور از بین بردن دائمی موهای زائد بدن مخصوصا در مورد پوست های تیره، نیز از شهرت زیادی برخوردار شد. سازگاری این لیزر برای استفاده بر روی پوست های تیره به این دلیل است که طول موج آن بین 800 و 1064 نانومتر است، که طیفی نزدیک به مادون قرمز است و کمتر توسط ملانین جذب می شود. مزایای این نوع از لیزر موهای زائد این است که می تواند تفاوت بین غلظت ملانین در پوست و مو را تشخیص دهد. این دستگاه برای پوست های تیره، مخصوصا فوتوتیپ های 5 و 6 بسیار مناسب است، اما این روش نسبت به روش های دیگر مثل دیود، به میزان قابل توجهی دردناک تر است.
-
لیزر دیود
مانند لیزر Nd:Yag، لیزر دیود حاوی طول موج حداقل 810 نانومتر یا نزدیک مادون قرمز است. بهترین دیودها، شامل Lightsheer به طور خاص برای تنظیم دقیق پارامترهای مورد نظر براساس فوتوتیپ پوست طراحی شده است. انرژی، فرکانس و زمان پالس را می توان برای هر نوع پوستی ( فوتوتیپ های بین 1 تا 6) تنظیم کرد. از لیزرهای دیود به طور معمول به منظور رفع موهای زائد به طور ایمن از پوست های تیره یا سیاه توسط افزایش زمان به کارگیری انرژی استفاده می شود. در دستگاه هایی مثل Lightsheer، سیستم خنک کننده در قسمت دستی دستگاه طراحی شده است تا گرمای ایجاد شده در سطح پوست را کاهش دهد. طی این روش، مو، بدون ایجاد هیچ گونه عوارض جانبی بر روی پوست، مورد هدف قرار می گیرد. همچنین در این روش لیزر موهای زائد میزان درد به حداقل می رسد.
لیزر دیود همچنین به طور گسترده تری در کلینیک های تخصصی زیبایی مورد استفاده قرار می گیرند و نسبت به لیزرهای Nd:Yag برای عموم افراد در دسترس تر است.
ما هر روز از لیزر دیود Lightsheer به منظور رفع موهای زائد تمام انواع فوتوتیپ های پوست ( 1 تا 6) استفاده می کنیم. نتایج استفاده از این روش بسیار نتیجه بخش هستند. در چند سال اخیر افزایش قابل توجهی در تعداد مراجعینی که پوست تیره دارند، برای استفاده از خدمات ما مشاهده شده است.
نکات ضروری
در مورد افرادی که قصد از بین بردن موهای زائد بدنشان توسط لیزر دارند، موارد خاص زیر باید در نظر گرفته شود:
- لیزر موهای زائد در مورد پوست های تیره نسبت به پوست های روشن دردناک تر است.
- معمولا تعداد جلسات مورد نیاز برای لیزر موهای زائد، در مورد پوست های تیره، بیشتر است.
- برنزه کردن پوست، قبل و بعد از انجام روش لیزر موهای زائد، توصیه نمی شود.
- همه ی دستورالعمل ها و موارد منع مصرف، به طور کامل ارائه خواهند شد.
چنانچه شما دارای پوست تیره هستید، حتما باید برای انجام روش لیزر موهای زائد بدنتان، به یک متخصص با تجربه و قابل اعتماد که از دستگاه های با کیفیت بالا و مناسب برای پوست شما استفاده می کند، مراجعه کنید.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)