مری در قفسۀ سینه است و در حدود 25 سانتی متر طول دارد.این عضو بخشی از دستگاه گوارش است. غذا از طریق مری از دهان به معده منتقل میشود.
مری لولهای ماهیچهای است. دیوارۀ مری چندین لایه دارد :
لایه داخلی یا پوشاننده : این بافت مری مرطوب است، به گونهای که غذا بتواند بهراحتي به معده برود.
زیر مخاط : غدد این لایه مخاط تولید میکنند. مخاط مری را مرطوب نگه میدارد.
لایۀ ماهیچه: ماهیچهها غذا را به سمت معده هل میدهند.
لایۀ بیرونی : لایۀ بیرونی سطح مری را میپوشاند.
فهرست مطالب
سلولهای سرطانی مری
سرطان در سلولها آغاز میشود که تشکیلدهندة بافتها هستند، بافتها هم اعضای بدن را میسازند.سلولهای طبیعی رشد میکنند و هنگامی که بدن به آنها نیاز دارد تقسیم میشوند تا سلولهای جدیدی تشکیل دهند. وقتی سلولهای طبیعی پیر میشوند و یا آسیب میبینند، میمیرند و سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.گاه، این فرآیند اشتباه پیش میرود. سلولهای جدید هنگامیکه بدن به آنها نیازی ندارد تشکیل میشوند و سلولهای پیر و یا آسیبدیده، برخلاف روال طبیعی، از بین نمیروند. ساخت سلولهای اضافه اغلب تشکیل تودهای از بافت را میدهد که به آن تومور میگویند.
تودههاي زائد (تومورها) در دیوارۀ مری خوشخیم (غیرسرطانی) و یا بدخیم (سرطانی) اند. در دیوارۀ نرم داخلی، بخشهای زبر غیرطبیعی، برآمدگیهای کوچک، یا یک تومور، ايجاد ميشود. تومورهای خوشخیم مثل تومورهای بدخیم (سرطانی) مضر و خطرناك نیستند.
تومورهای خوشخیم :
به ندرت تهدیدی برای زندگی به شمار میآیند.
قابل برداشتناند و معمولاً بار دیگر رشد نمیکنند.
به بافتهای اطراف حمله نمیکنند.
به بخشهای دیگر بدن گسترش نمییابند.
سرطان مری در سلولهای لایۀ درونی مری شروع میشود، و به مرور گاهی به طور عمقی به داخل مری و بافتهای اطراف حمله میکند. سلولهای سرطانی میتوانند با جداشدن از تومور اوليه گسترش یابند.سلولهاي سرطاني گاهی وارد رگهای خونی و یا رگهای لنفاوی میشوند که شاخهای به تمام بافتهای بدن هستند. سلولهای سرطانی معمولاً به سایر بافتها میچسبند و رشد میکنند و تشکیل تومورهای جدیدی میدهند و به آن بافتها صدمه وارد میکنند. به پخش سلولهای سرطانی متاستاز میگویند.
انواع سرطان مری
دو نوع مهم از سرطان مری وجود دارد. هردو نوع به شیوۀ مشابهی تشخیص، درمان و مدیریت میشوند. دو نوع از رایجترین انواع سرطان مری را بر اساس شکل میکروسکوپی سلولهای سرطانی نامگذاری میکنند. هر دو نوع در سلولهای بافت داخلی مری شروع به رشد میکنند.
آدنوکارسینوم مری : این نوع معمولاً در قسمت پایین مری نزدیک به معده یافت میشود.
سرطان سلول سنگفرشی مری : این نوع سرطان معمولاً در قسمت بالای مری یافت میشود و در سراسر دنیا رایجترین نوع است.
عوامل بروزسرطان مری
وقتی که سرطان شما مشخص میشود، بسیار طبیعی است که با خود فکر کنید که چه چیزی باعث این بیماری شدهاست.پزشکان به ندرت میتوانند توضیح دهند که چرا یکی به سرطان مری دچار میشود و دیگری دچار نمیشود، بههرحال، ما میدانیم افرادی که عوامل بروز سرطان خاصی دارندبیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به سرطان مری قرار دارند. عامل بروز سرطان به عاملی میگویند که احتمال ابتلا به بیماری را افزایش میدهد.
سن 65 سال یا بالاتر : سن، عامل اصلی سرطان مری است. احتمال ابتلا به بیماری با افزایش سن افزایش مییابد. بیشترین افرادی که بیماری سرطان مری آنها مشخص شده است 65 ساله و یا مسنتر هستند.
مذکر بودن : در ایالات متحده، مردان سه برابر بیشتر از زنان درمعرض ابتلا به سرطان مری هستند.
استعمال دخانیات : افرادی که دخانیات مصرف میکنند بیشتر از افرادی که دخانیات مصرف نمیکنند در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
مصرف زیاد مشروبات الکلی : افرادی که بیش از سه بار در روز مشروبات الکلی مینوشند بیشتر از افراد غیرالکلی درمعرض ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی مری هستند. افراد الکلی که دخانیات هم مصرف میکنند در معرض خطر بسیار بالاتری نسبت به افرادی هستند که دخانیات مصرف نمیکنند. به عبارت دیگر، این دو عامل با کمک هم خطر ابتلا به بیماری را بسیار افزایش میدهند.
برنامۀ غذایی سرطان مری : مطالعات به ما میگویند که پیروی از برنامۀ غذایی که شامل مقدار کمی میوه و سبزی است خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش میدهد. به هرحال، نتایج مطالعات برنامۀ غذایی همیشه همدیگر را تأئید نمیکنند و جهت فهم بهتر اینکه چگونه برنامۀ غذایی بر خطر ابتلا به سرطان مری تأثیر میگذارد مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
چاقی مفرط : چاقی مفرط خطر ابتلا به آدنوکارسینوم مری را افزایش میدهد.
بازگشت (Reflux) اسید معده : بازگشت(Reflux) اسید یک جریان عقبگرد غیرطبیعی اسید معده به داخل مری است. بازگشت(Reflux) بسیار معمول است، علامت آن سوزش سردل است ولی در بعضی از افراد علائم خاصی ندارد. اسید معده معمولاً به بافت مری آسیب میرساند، و بعد از چندین سال، این آسیببافتی در بعضی افراد منجر به سرطان آدنوکارسینوم مری میشود.
Barrett Esophagus (مری بارت) : بازگشت(Reflux) اسید معده معمولاً به مری آسیب میرساند و به مرور باعث شرایطی معروف به مری بارت میشود. در این صورت، سلولهای قسمت پایینی مری غیرطبیعی هستند. بیشتر كساني که مبتلا به مریبارت هستند از آن بیاطلاعاند. وجود مریبارت باعث افزایش خطر ابتلا به آدنوکارسینوم مری میشود. این عامل خطرناکتر از بازگشت(Reflux) اسید به تنهایی است.
بسیاری دیگر از عوامل احتمالی بروز سرطان مری(از قبیل دخانیات بدون دود) نیز بررسی شدهاند. محققان به مطالعه در زمینۀ عوامل احتمالی بروز سرطان ادامه میدهند.
وجود عامل بروز سرطان مری بدین معنی نیست که فرد دچار سرطان مری خواهد شد. بیشتر كساني که عامل بروز سرطان در آنها ديده شده، هرگز دچار سرطان مری نمیشوند.
علائم سرطان مری
سرطان مری در مراحل اولیه معمولاً علائمي از خون نشان نميدهد، اما با رشد بیشتر سرطان، شایعترین علائمی که بروز میکنند عبارتاند از:
غذا در مری گیر میکند و یا گاهی برمیگردد.
درد هنگام بلع غذا.
درد در قفسۀ سینه و ناحیۀ پشت.
کاهش وزن.
سوزش سر دل (یا ترش کردن).
صدای گرفته و یا سرفهای که طی دو هفته رفع نمیشود.
این علائم معمولاً در اثر سرطان مری و یا بيماريهاي ديگر بهوجود میآیند. اگر شما هر يك از این علائم را دارید باید به پزشک خود اطلاع دهید بهگونهای که بيماري مشخص و هر چه زودتر درمان شود.
تشخیص سرطان مری
اگر علائمی از نشانههای سرطان مری در خود ديديد، پزشک باید بفهمد که آیا این علائم واقعاً به علت سرطان بهوجود آمدهاند و یا علت دیگری دارند. پزشک شما را معاینه میکند و دربارۀ تاریخچۀ سلامت شخصی و خانوادگی شما سوالاتی میپرسد. شما باید آزمایش خون بدهید یا یکی از این موارد را انجام دهید:
بلع باریم در سرطان مری :
بعد از اینکه شما محلول باریم را مینوشید، از مری و معدۀ شما با اشعۀ ایکس عکسبرداری میکنند. محلول باریم باعث میشود که مری شما در اشعۀ ایکس واضحتر دیدهشود. این آزمایش همچنین به سری دستگاه گوارش فوقانی معروف است.
آندوسکوپی و سرطان مری:
پزشک از لولهای باریک که مجهز به نور است (آندوسکوپ) برای بررسی مری شما استفاده میکند. پزشک ابتدا با اسپری بیحسی، حلق را بیحس میکند و گاهی هم جهت آرام کردن فرد، به او دارو میدهد. لوله را از دهان و یا بینی به مری میرسانند. پزشک شاید عنوان آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی Upper GI یا EGD و یا ازوفاگوسکوپی (Esophagoscopy) را برای این فرایند به کار ببرد.
نمونهبرداری از سرطان مری:
سرطان معمولاً در لایۀ درونی مری شروع میشود. پزشک از یک آندوسکوپ جهت برداشتن بافت از مری استفاده میکند. آسیبشناس، بافت را به منظور معاینۀ میکروسکوپی سلولهای سرطان بررسی میکند. نمونهبرداری تنها راه مطمئن جهت دانستن این امر است که آیا سلول سرطانی وجود دارد یا نه.