مشکلات گوارشی در دوران سالمندی

[sbu_post_image]

با افزایش سن، عملكرد اعضا و دستگاه‌های بدن دچار تغییراتی می‌شود كه دستگاه گوارش را هم در برمی‌گیرد. مشكلات دندانی، كم‌تحركی، تغییر رژیم غذایی و عوارض داروهایی كه در دوران سالمندی مصرف می‌شوند، ممكن است مشکلات گوارشی را تشدید كنند. در این نوشته، نگاهی می‌اندازیم به شایع‌ترین تغییرات و مشکلات گوارشی در دوران سالمندی و راه های پیشگیری و روش های درمان آنها.
سرطان‌های مری، معده، لوزالمعده و روده بزرگ با افزایش سن شیوع بیشتری پیدا می‌کنند بنابراین همیشه پزشكان باید این آگاهی را داشته باشند كه در سالمندان شیوع سرطان های دستگاه گوارشی از مری تا روده بزرگ و لوزالمعده بیشتر از جوان‌هاست.

سیستم گوارشی انسان را می توان یکی از ضروری ترین و حساس ترین قسمت های بدن به شمار آورد . در زمانی که عملکرد این سیستم دچار اختلال شود ، دیگر قسمت های بدن نیز با مشکل مواجه خواهند شد. یکی از مسائلی که باعث مشکلات گوارشی در دوران سالمندی می شود ، افزایش سن است. سالمندی عبارت است از تغییرهای فیزیولوژیک در اندام ها که در طول زمان ظاهر می شود و باعث می شود به تدریج دگرگونی هایی در ساختمان و عملکرد اعضای بدن فرد ایجاد شود.

تغییرها فقط به اجزای بدن محدود نمی شود بلکه نامتوازن شدن هورمون های ترشحی و اختلال های روانی و اجتماعی نیز قابلیت انطباق فرد سالمند را با شرایط درونی و بیرونی درهم می ریزد.

فهرست مطالب

– یبوست

آنچه بیش از همه گوارش سالمندان را آزار می دهد، مشکل یبوست است چون با افزایش سن، عضلات دیواره لوله گوارش به تدریج ضعیف تر می شوند و قدرت حرکت دادن رو به جلوی محتویات روده کاهش می یابد. این مهم ترین وضعیتی است که در بدن افراد مسن رخ می دهد اما علت یبوست فقط به این امر محدود نمی شود. بسیاری از سالمندان، باید از داروهای ضدفشارخون ادرارآور استفاده کنند. با مصرف چنین داروهایی آب بدن کاهش می یابد و یبوست اتفاق می افتد. مورد دیگر درباره کسانی است که به بیماری دیابت مبتلا هستند. اگر دیابت به خوبی کنترل نشود، روی دستگاه عصبی اثری تخریبی می گذارد و اعصاب پیام آور به روده به درستی پیام را صادر نمی کنند. عامل بعدی به کاهش یا عدم تحرک افراد مسن مربوط می شود. در هر حال همه این موارد دست به دست می دهند و مشکل یبوست را در فرد به وجود می آورند.

– ریفلاکس معده

بیماری های حرکتی مری در افراد سالمند شیوع زیادی دارد و چه بسا مشکلاتی را در بلعشان به وجود آورد. مشکلات التهابی و ریفلاکس (بازگشت محتویات معده به درون مری) که در این گروه سنی دیده می شود، می تواند به دلیل اضطراب یا افسردگی شان باشد ولی آنچه باعث نگرانی ما می شود مشکلات بلعی است که بیمار از آنها شکایت می کند. مصرف بعضی از داروها، زخم ها و سرطان مری باعث می شود فرد نتواند غذا را به راحتی ببلعد. در این مواقع، استفاده از دستگاه آندوسکوپی و با دید مستقیم به تشخیص کمک می کند.

مشکلات معده نیز به وفور دیده می شود. اغلب بیماران ممکن است از داروهای زیادی برای درمان مشکلات گوارشی در دوران سالمندی استفاده کنند. این داروها ممکن است خطر خونریزی معده یا زخم های روده ای را بالا ببرند، بنابراین سالمندان باید توجه داشته باشند برای درمان مشکلات گوارشی خودسرانه و بدون تجویز پزشک دارویی مصرف نکنند.

برای آشنایی با ” تشخیص بیماری های گوارشی ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: راسخون. دکتر سلام

مقالات مرتبط

درمان اسهال

اکثر بیماری ها و مشکلات گوارشی موجب بروز نشانه های کوتاه مدت مانند سوءهاضمه، اسهال و یبوست می شوند ولی گاهی نشانه های دراز مدتی

مطالعه »

ترش کردن معده

شاید بیشتر آدم ها ریفلاکس معده را تجربه می کنند. منظور از ریفلاکس، همان سوزش سردل یا به اصطلاح عامیانه «ترش کردن معده» است. قدیمی‌ها

مطالعه »

ورم معده

یکی از مهم ترین علل ابتلا به ورم معده، استقرار میکروب هلیکوباکترپیلوری در معده است. این میکروب تا آخر عمر فرد در معده باقی می‌

مطالعه »
تماس با ما