مشکلات گوارشی در حاملگی

[sbu_post_image]

اگر باردار هستید، خیلی چیزهای دیگری دارید که به آن ها فکر کنید تا مشکلات گوارشی! با این حال، باردار بودن امکان بروز برخی اختلالات گوارشی خاص را افزایش می دهد و من امیدوارم بتوانم درباره مشکلات گوارشی در حاملگی اطلاعات مفید و مؤثری در اختیارتان بگذارم. شما می توانید برای حل بعضی از مشکلات گوارشی در حاملگی به طور کلی بر تغییر دادن رژیم غذایی و سبک زندگی تمرکز کنید تا مصرف داروهایی که امکان دارد برای شما و فرزند آینده تان مضر باشد. برای برطرف کردن عارضه های دیگر باید حتماً با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید و تحت نظر او و با اجرای دستوراتش داروهایی مصرف کنید که هم برای شما و هم برای جنین تان ایمن باشند.

درمان مشکلات گوارشی در حاملگی پیچیده است چون باید تلاش کرده و اطمینان حاصل کرد که جنین تا جای ممکن از عوارض جانبی داروها یا خطرات بالقوه جراحی در امان است. به همین خاطر هدف پزشک متخصص زنان و زایمان این خواهد بود که تا زمان تولد فرزند شما علایمتان را تاجای ممکن بدون دارو یا با به حداقل رساندن نیاز شما به دارو یا عمل جراحی کنترل کند. البته برخی شرایط اورژانسی مثل آپاندیس نیاز به عمل جراحی دارد ولی ما به این گونه بیماری های حاد نمی پردازیم.

فهرست مطالب

علائم

علایم گوارشی ای که در زیر می خوانید، علایمی هستند که به محض مشاهده آن ها در دوران حاملگی باید بدون معطلی به پزشک مراجعه کنید. چون نیاز به درمان فوری دارند:

– استفراغ شدید به حدی که باعث از دست رفتن آب بدن و کاهش وزن شود.

– اسهال یا یبوستی که با تب، درد شکم، درد گرفتن شکم با لمس و ورم شکم که به بارداری ربطی ندارد همراه است.

– وجود خون در مدفوع

– درد شدید شکم همراه با تب.

خیلی از زنان حامله- نه همه آن ها- در سه ماهه اول بارداری دچار حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی می شوند که عموم به آن بیماری یا ناخوشی صبح هم می گویند (دقت کنید همه زنان باردار دچار این حالت نمی شوند، و اگر دیدید که دچار این حالت ناراحت کننده نیستید، فکر نکنید که حاملگی تان مشکل دارد یا مادر خوبی نخواهید شد!). تقریباً 80 درصد از زنان طی سه ماهه اول دچار این مشکلات گوارشی در حاملگی می شوند و در بعضی زنان، تهوع و استفراغ علامتی است که باعث می شود بارداری آن ها مشخص شود. در پژوهش های متعددی که درباره این حالت انجام شده، خیلی از زنان گفته اند که در تمام روز حالت تهوع و استفراغ دارند وفقط صبح ها دچار این مشکل نیستند. به همین علت، بیماری یا ناخوشی صبحگاهی می تواند عبارت درستی نباشد و خیلی ها را به اشتباه بیندازد.

درمان حالت تهوع و استفراغ در بارداری

اگر آن قدر شدید استفراغ می کنید که آب بدنتان از دست رفته و وزنتان کم شده، فوراً به پزشک مراجعه کنید. در غیر این صورت، توصیه های زیر ممکن است برای برطرف کردن حالت تهوع در حاملگی مفید باشند، ولی همیشه اول با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.

  • از خوردن غذاهای چرب پرهیز کنید چرا که غذاهای چرب و سنگین می توانند سرعت تخلیه معده را کم کنند و همین ممکن است باعث حالت تهوع شود.
  • تعداد دفعات غذا خوردنتان را بیشتر کنید ولی در هر وعده کمتر غذا بخورید. در این وعده ها غذاهایی بخورید که کربوهیدراتهای پیچیده دارند مانند سیب زمینی، برنج، و ماکارونی، ماهی و مرغ. اگر استفراغ شما شدید است.
  • نوشیدنی های خامه دار و لبنی ننوشید چون علایم را بدتر می کنند.
  • همچنین می توانید تحت نظر پزشک متخصص زنان و زایمان خود در مورد مشکلات گوارشی در حاملگی با توصیه او، داروهایی را که می توانند در کاهش تهوع و استفراغ مفید باشند و در عین حال خوردن آن ها در بارداری برای شما و جنینتان بی خطر است مصرف کنید. باز هم تأکید می کنم که هرگز و سرخود سراغ هیچ دارویی حتی ویتامین ها نروید. این نکته برای همه و در همه حال- نه فقط در بارداری- مهم است و در حاملگی بسیار مهم تر. مشورت با پزشک متخصص و تبعیت از توصیه های او را هرگز فراموش نکنید و سرسری نگیرید.

ریفلاکس و سوزش سردل

تقریباً دو سوم از زنان حامله در بارداری دچار ریفلاکس و سوزش سردل می شوند. این علایم در سه ماهه سوم بارداری بیشتر و شدیدتر می شوند که احتمالاً علت ریفلاکس و سوزش سردل در حاملگی بزرگ شدن شکم و افزایش فشاری است که به خاطر رشد جنین به آن وارد می شود. اگر قبل از بارداری دچار این عارضه نبوده اید، امکان دارد که بعد از زایمان از علایم ریفلاکس خلاص شوید. با این وجود بعضی زنان پس از زایمان هم همچنان از علایم ناراحت کننده این مشکلات گوارشی راحت نمی شوند. اگر قبل از حاملگی سابقه ریفلاکس داشته اید، امکان اینکه این مشکل در بارداری ایجاد شود، بیشتر است. عوامل دیگری که می توانند خطر بروز عارضه ریفلاکس را افزایش دهند عبارتند از: بارداری چند قلو و سن شما. اگر سنتان کمتر از 40 سال باشد، احتمال اینکه در بارداری دچار ریفلاکس شوید بیشتر است.

برای آشنایی با ” درمان ریفلاکس در بارداری ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: کتاب درمان بیماری های معده

مقالات مرتبط

بیماری رفلاکس معده

[sbu_post_image] بیماری رفلاکس معده به آسیب مخاطی ناشی از رفلاکس (برگشت) غیر عادی محتویات معده (مواد اسیدی) به درون مری گفته می شود. مری یک

مطالعه »
تماس با ما