میکرونیدلینگ(Percutaneous Collagen Induction Therapy) که به درمان تحریک کلاژن سازی یا PCI نیز معروف است نوعی روش تحریک مکانیکال جهت ترمیم آسیب های ساختاری پوست است که منجر به بازسازی بافت آسیب دیده و تغییر یافته می گردد. هدف درماپن ، بهبود ظاهر و عملکرد پوست می‌باشد.
طی فرایند میکرونیدلینگ، با استفاده از سوزن های بسیار ریز، میلیون ها میکروکانال در اپیدرم و درم ایجاد می‌گردد.
وارد کردن سوزن ها به داخل پوست، باعث افزایش انتشار فاکتورهای رشد از فیبروبلاست ها، پلاکت های خونی و بهبود عملکرد فاکتورهای رشد alpha و Beta می‌گردد. این فرایند منجر به افزایش تولید کلاژن و الاستین توسط فیبروبلاست ها می شود. کراتینوسیت ها نیز به محل نیدلینگ در اپیدرم منتقل شده و در آنجا تکثیر می شوند و در نتیجه باعث افزایش ضخامت اپیدرم می گردند.
در این روش نفوذ سوزن به داخل پوست می بایست به حدی باشد که خونریزی های ظریف داخل پوستی ایجاد گردد(pin point bleeding). در میکرونیدلینگ اپیدرم سوراخ می شود اما تخریب نمی شود، بنابراین اپی تلیال در مدت زمان کوتاهی بازسازی شده و در نتیجه دوران نقاهت پس از درمان بسیار کوتاه خواهد بود.

میکرونیدلینگ-5

موارد کاربرد میکرونیدلینگ

مواردی که می توان از طریق میکرونیدلینگ درمان کرد:
1- چین و چروک پوست
با افزایش انتشار فاکتورهای رشد و افزایش تعداد و بازسازی رشته های کلاژن والاستین و ایجاد اثر سفت شدگی در میوفیبریل ها
2- اسکار (جای زخم و جراحت)
با تخریب بافت اسکار و ایجاد فرایند طبیعی بهبود زخم و اسکار(سلول های سازنده ملانین
)3- سوختگی
با تخریب بافت سوختگی و افزایش کلاژن سازی و تحریک فرآیند بهبود زخم
4 – استرچ مارک (ترک های پوستی)
از طریق کلاژن سازی بیشتر و بهبود تراکم اپیدرم
5- ریزش مو
تقویت و تحریک فولیکول های مو با افزایش میزان مواد مغذی و خونرسانی
6- تیرگی و لکه های تیره پوست
از طریق بازسازی کراتینوسیت ها(سلول های سطحی پوست) و متعاقبا افزایش عوامل روشن کننده پوست

روش انجام میکرونیدلینگ

اساس کار به این ترتیب است که ابتدا با دستگاه میکرونیدلینگ سوراخ های ریزی در لایه سطحی پوست ایجاد می شود. سوزن های بسیار ظریف این دستگاه به لایه عمقی تر پوست یا همان درم نفوذ می کنند و این کار می تواند باعث فعال شدن عمل کلاژن سازی شود.
پوست تمیز شده و با استفاده از کرم مخصوص، بی حس می شود. در این روش برای نتیجه بهتر، از محصولاتی که باعث تحریک کلاژن سازی می شود مانند اسید هیالورونیک و سرم ویتامین C و برای رنگ آمیزی بافت از روشن کننده های پوست استفاده می شود. سپس از وسیله ای کوچک به شکل خودکار که دارای 12 سوزن ریز است برای سوراخ کردن پوست استفاده می گردد. این ابزار، دارای سرعت بالا و سوزن های قابل تنظیم است پس می توان سوزن را با زاویه 90 درجه وارد پوست نمود و سرعت جذب محصولات را افزایش داد. پس از درمان جهت مرطوب سازی، درمان و حفاظت از پوست از سرم ویتامین C و اسید هیالورونیک استفاده می شود.

مراقبت های بعد از درمان

 •         نیدلینگ پوست درد بسیار کمی دارد اما ممکن است برخی بیماران پس از انجام میکرونیدلینگ برای مدت چند روز یا حتی بیشتر، بسته به شدت عارضه پوستی که داشته اند و نتیجتاً عمق دخول نیدل ها، خشکی، قرمزی و تورم پوست را تجربه نمایند.
•         توصیه می شود فرد تا چندین هفته پوست خود را در معرض تابش آفتاب قرار ندهد.
•         در مواردی که میکرونیدلینگ به منظور از بین بردن جای جوش به کار می رود، باید قبل از خواب پوست با یک کلینزر ملایم تمیز شود. روز بعد نیز پوست باید مجدداً توسط کلینزر تمیز شود. آرایش و استفاده از لوسیون نیز بلامانع خواهد بود.
•         از آنجایی که حفره های میکرو به سرعت بسته می شوند، احتمال بروز عفونت پس از فرآیند میکرونیدلینگ بسیار کم است.
•         در صورتی که درمانگر لازم بداند، ممکن است برای بیمار آنتی بیوتیک نیز تجویز شود.
•         نوسازی و جوان شدن پوست را می توان بین 2 هفته تا هشت ماه پس از انجام فرآیند میکرونیدلینگ بر روی پوست مشاهده کرد.
•         اسکارهایی که بر اثر سوختگی ایجاد شده اند، خیلی دیر به فرآیند میکرونیدلینگ پاسخ می دهند. ممکن است نتیجه نهایی که جلسه درمان میکرونیدلینگ در این موارد بتوان پس از شش ماه تا یک سال مشاهده گردد.

مزایای استفاده از میکرونیدلینگ در جوان سازی پوست

•  یکی از مهم ترین مزایای میکرونیدلینگ (جوانسازی پوست) این است که در این روش از فرآیند ترمیم طبیعی خود بدن جهت درمان عملکرد و ساختار پوست استفاده می گردد.

• پس از انجام میکرونیدلینگ، ظاهر پوست به سرعت ترمیم شده و فرد به راحتی می تواند به فعالیت های روزمره خود بپردازد
• در روش میکرونیدلینگ بر خلاف اکثر روشهای درمانی اپیدرم پوست تنها بازسازی و ترمیم شده و به هیچ وجه تخریب نمی گردد.

•  میکرونیدلینگ بدون درد و خونریزی بوده و هیچگونه عوارض جانبی در پی ندارد.

• میکرونیدلینگ نسبت به سایر روش های درمانی مقرون به صرفه تر می باشد.

• به دلیل بسته شدن سریع منافذ پوست، امکان عفونت در روش میکرونیدلینگ بسیار نادر می باشد.

• بهبود پوست در مدت زمان کمی پس از درمان با میکرونیدلینگ کاملاً قابل مشاهده بوده و با گذشت زمان به علت کامل تر شدن فرآیند کلاژن سازی،متقاضی حتی نتایج بهتری را نیز مشاهده خواهد نمود.

عوارض جانبی

همانند تمام درمان ها، میکرونیدلینگ نیز ممکن است عوارض جانبی در پی داشته باشد، اما این عوارض معمولاً ۷۲ ساعت پس از درمان رفع خواهند شد.
این عوارض عبارتند از:
•    قرمزی و تورم: در طول روزهای اول پس از درمان ممکن است تورم و قرمزی در پوست ایجاد شود. دلیل این امر آن است که نفوذ سوزن به داخل پوست باعث ایجاد کانال های بسیار ریز در پوست شده که طی فرایند بهبود پس از درمان برطرف خواهند شد. زخم های کوچک ایجاد شده بلافاصله بسته شده و حدود ۳ ساعت پس از درمان می توان از لوازم آرایشی استاندارد استفاده نمود.
•    کلوئید: اگر پوست بیمار مستعد کلوئید سازی باشد، زخم های بسیار ریزی که حین درمان در پوست ایجاد می شود ممکن است منجر به بروز کلوئید در پوست گردد.
•    هایپرپیگمنتیشن: در صورت قرار گرفتن در معرض آفتاب پس از درمان، ممکن است هایپرپیگمنتیشن ایجاد شود، اگرچه احتمال آن بسیار کم است. استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF بالای ۳۰ می تواند از بروز آن جلوگیری کند.
•    تبخال: در صورتی که بیمار سابقه تبخال داشته باشد انجام میکرونیدلینگ ممکن است باعث ایجاد این ضایعه شود. استفاده از داروهای پیشگیری کننده (ضد تبخال) می تواند در جلوگیری از بروز آن مؤثر باشد.
•    هماتوم (کبودی)
•    التهاب
•    خارش و درد خفیف
 از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما