نکاتی در مورد واکسن هپاتیت ب

[sbu_post_image]

هنوز دلایل علمی دال بر نقش واکسن هپاتیت ب در بروز بیماری ام اس وجود ندارد. بیماری ام اس یک بیماری عصبی پیشرونده بوده که علت آن به درستی مشخص نیست ولی به نظر می رسد که عوامل ژنتیکی در بروز آن دخالت دارند. در مورد ارتباط بین تزریق واکسن هپاتیت ب و تشدید بیماری، از کشور فرانسه گزارشاتی ارائه شده، ولی به نظر می رسد که این همراهی اتفاقی باشد.
استفاده از واکسن هپاتیت ب خطر انتقال ایدز و… را بدنبال ندارد. این واکسن کاملاً بی خطر است.

تزریق واکسن هپاتیت ب به ناقلین بیماری فایده ای ندارد. تزریق واکسن به ناقلین بیماری فایده و یا ضرری ندارد. دانشمندان اخیراً با استفاده از علم ژنتیک و استخراج قسمت هایی از ویروس تلاش می کنند تا نوعی واکسن بدست آورند که با تزریق آن به ناقلین بیماری و تحریک دستگاه ایمنی آنان، با ویروس مقابله کنند. به هر حال استفاده از واکسن موجود در بازار برای ناقلین بیماری توصیه نمی شود.

قبل از تزریق واکسن به افراد خانواده ی ناقلین این بیماری و… انجام آزمایش (HBsAg) ضروری است. متأسفانه برخی از افراد بدون انجام آزمایش واکسن تلقیح کرده و بعد از مدتی به دنبال آزمایش خون متوجه ابتلای خود به این بیماری می شوند و به غلط آن را به واکسن نسبت می دهند.
اگر تزریق نوبت دوم و سوم واکسن هپاتیت ب در زمان مناسب انجام نشود و تأخیر کمتر از یکسال باشد تزریق نوبت های تأخیری کفایت می کند و نیازی به شروع مجدد واکسیناسیون نیست ولی اگر بیشتر از یکسال باشد، باید از ابتدا برنامه ی تزریق واکسن را شروع کرد: یک ماه تا سه ماه پس از اتمام دوره های تزریق واکسن، آنتی بادی ضد ویروس (HBsAb) بررسی شود تا در مورد ایجاد ایمنی اطمینان حاصل شود.

به یک زن باردار که همسرش ناقل هپاتیت ب است، نیز می توان در دوران بارداری واکسن تزریق کرد. تزریق واکسن در دوران بارداری بلامانع است و هیچ اثر سویی بر مادر و جنین ندارد. نباید تزریق آن را به بعد از خاتمه ی دوران بارداری موکول کرد.

استفاده از واکسن نمی تواند مانع ابتلا به این بیماری از نوع آ یا سی شود.

تزریق واکسن به افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند ممنوع نیست. در تهیه واکسن از مخمر و نه از تخم مرغ استفاده می شود.
درصورتی که به دنبال تزریق واکسن هپاتیت ب و درخون آنتی بادی HBs مثبت شود، نباید مراقبت های بهداشتی در برخورد با افراد ناقل بیماری را کنار گذاشت. گرچه واکسن بسیار مؤثر بوده ولی رعایت دستورات بهداشتی ضروری است.

اگر هنگام تزریق آمپول ب- کمپلکس به شخصی که HBsAg مثبت است، سوزن آلوده وارد دستتان شود، توصیه می شود تا هرچه سریعتر (و ترجیحاً در 24 ساعت اول ولی تا 7 روز فرصت باقی است) به پزشک مراجعه کرده و در صورت تجویز او ایمونوگلوبین اختصاصی ضد هپاتیت ب (آمپول HBIG) استفاده کنید و اگر واکسن هپاتیت ب نزده اید نیز سریعاً نسبت به شروع برنامه واکسیناسیون اقدام کنید. در صورت ورود قطره ی خون و یا مایع بدن فرد آلوده به درون چشم فرد سالم باید جهت پیشگیری ایمونوگلوبونین اختصای ضد هپاتیت ب (آمپول HBIG) تزریق شود.
اگر سابقه ی ابتلا به این بیماری در دوران کودکی وجود داشته باشد، می توان در دوران بلوغ واکسن تزریق کرد. پس از انجام آزمایش ویروس هپاتیت ب و در صورت منفی بودن آن تلقیح واکسن بلامانع است. نیازی به واکسن یادآور پس از 5 سال از تلقیح کامل واکسن نیست. در بررسی های جدید مشاهده شده که در اکثر موارد اگر واکسیناسیون به طور کامل انجام شده و آنتی بادی ضد ویروس مثبت شده باشد، تا 10 سال نیازی به (HBsAb) واکسن یادآور نیست. در حال حاضر واکسن یادآور هپاتیت جزو برنامه کشوری واکسیناسیون نیست.

نکات بهداشتی در مورد هپاتیت ب

  • جهت از بین بردن ویروس در لباس و لوازم آلوده به خون فرد ناقل هپاتیت ب، ساده ترین روش جوشاندن لباس و لوازم آلوده پس از پاک کردن خون از آن است. البته در صورت عدم امکان آن می توان از محلول های سفید کننده 0.5 درصد استفاده کرد. در ابتدا این وسایل را به مدت نیم ساعت در این محلول قرار داده و سپس با آب ساده و روش معمولی بشویید. لباس های رنگی را بهتر است در الکل 70 درصد قرار داده و سپس به روش معمول بشوئید. برای تهیه محلول 0.5 درصد آب ژاول، باید 10 قسمت آب (مثلاً 10 لیتر) را با یک قسمت سفید کننده (1 لیتر) مخلوط نمود. محلول های دیگر قابل استفاده جهت شستشوی وسایل و البسه آلوده به خون افراد ناقل هپاتیت عبارت است از: محلول هیپوکلریت سدیم 0.5 درصد (که از رقیق کردن مایع سفید کننده ی 5 درصد بدست می آید.) محلول گلوتارآلدئید 12 درصد با نام تجارتی سایتکس Citex (رقیق شده).
  • تمام سلمانی ها هنگام انجام کار باید تیغ را تعویض نمایند.
  • قابل توجه خانم های ناقل : از شانه زدن مو با برسهایی که سوزنهای نوک تیز دارند و موجب خراشیدگی و احیاناً خونریزی مختصر در سر می شوند خودداری نمایند.
  • هموطن ناقل : چنانچه تمایلی به داشتن فرزند ندارید، در هنگام آمیزش جنسی از کاندوم استفاده کنید.

اخیراً در آلمان واکسن جدیدی ساخته شده که می تواند علیه هپاتیت نوع آ و ب به طور همزمان جلوگیری نماید. نتایج واکسن جدید در آزمایش های اولیه عالی بوده و سازگاری آن با بدن به اثبات رسیده است. در صورت تأیید نهایی مصرف نوع جدید واکسن هپاتیت ب، می توان از آن جهت کودکان (و نه بزرگسالان) استفاده کرد.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” داروی درمان هپاتیت ب ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هپاتیت بی مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب ناقل هپاتیت

مقالات مرتبط

هپاتیت

[sbu_post_image] به التهاب و ورم کبد هپاتیت گفته می شود. عوامل مختلفی از جمله ابتلا به ویروس های هپاتیت ( A، B، C ، D،

مطالعه »
تماس با ما