[sbu_post_image]
امروزه هپاتیت ب یکی از مشکلات بهداشتی-درمانی عمده جهان است و با توجه به سطح بهداشتی، سنن و عادات اجتماعی و میزان رعایت مسائل اخلاقی تفاوتی در شیوع علل و نحوه ی انتقال انواع هپاتیت مشاهده می شود. بشر از دیر باز با این بیماری آشنا بوده و بقراط، حکیم یونانی در این باره مطلبی نوشته است. در جنگهای داخلی امریکا و جنگ جهانی اول هپاتیت ب مشکل بزرگی بود و سبب خارج شدن تعداد زیادی از سربازان از صحنه ی جنگ و صدمات جبران ناپذیر به ارتش گردید. در جنگ جهانی دوم نیز به دلیل مشکلات بهداشتی و… قشر وسیعی از مردم در خاورمیانه و ایتالیا دچار هپاتیت ب شده اند که در گزارشات پزشکی ثبت شده است. طبق آخرین گزارشات سازمان بهداشت جهانی (WHO) حدود 350 میلیون نفر در سراسر جهان حامل ویروس هپاتیت ب هستند. این بیماری پس از بیماری های سل و مالاریا شایع ترین بیماری عفونی و مسری است. سالانه حدود 50 میلیون نفر به تعداد افراد آلوده در دنیا افزوده می شود. بیشتر مبتلایان در کشور پهناور چین و تایوان به سر می برند.
شیوع هپاتیت ب در برخی از نواحی آسیا و آفریقا بسیار بالاست و تعداد آنها حتی به 20 درصد جمعیت این مناطق نیز می رسد. شیوع ناقلین بیماری در جامعه ایرانی حدود 3 درصد افراد جامعه یا قریب به دومیلیون نفر ناقل هپاتیت ب است. البته این آمار در شهرها و روستاهای مختلف کشور متفاوت است.
خلاصه علائم و نشانه های هپاتیت:
- تغییر رنگ پوست و چشم ها به زردی (یرقان)
- پررنگی ادرار (تیره شدن ادرار).
- بی رنگ شدن مدفوع (سفید شدن رنگ مدفوع)
- تهوع، استفراغ
- بی اشتهایی
- خارش بدن
- خستگی، بی حالی و کاهش توانایی در انجام فعالیت های روزانه .
علائم و نشانه های ذکر شده ممکن است در بیماری های دیگر (به غیر از هپاتیت) نیز دیده شوند. تفسیر علایم و نشانه هایاین بیماری بر عهده ی پزشک است. از خود تشخیصی خودداری نمایید.
راههای انتقال هپاتیت ب
یکی از بیماری های بزرگ نسل بشر که به طور گسترده در همه جای دنیا منتشر شده است، عفونت است. حدود 90 درصد ناقلین در جهان سوم و بیش از 75 درصد در آسیا زندگی می کنند. محققین جهان را از نظر درصد انسانهای آلوده به ویروس (ناقل هپاتیت) به سه دسته تقسیم کرده اند:
1) مناطقی با آلودگی کم که میزان ناقلین آن کمتر از دو درصد است و شامل آمریکای شمالی، اروپای غربی، استرالیا و… می باشد.
2) مناطقی با آلودگی متوسط که میزان ناقلین هپاتیت ب آن بین 2 تا 5 درصد است و شامل اروپای جنوبی، اروپای شرقی و خاورمیانه است. در ایران تعداد ناقلین 3 درصد جمعیت گزارش شده است.
3) مناطقی با آلودگی زیاد که میزان ناقلین هپاتیت ب آن 5 تا 20 درصد است و شامل آفریقا، آسیای شرقی، آسیای جنوب شرقی و قسمت هایی از خاورمیانه می باشد. عامل این بیماری در خون و همه ی ترشحات بدن (مانند بزاق، عرق و …) افراد ناقل وجود دارد و تماس با خون این افراد می تواند فرد سالم را نیز مبتلا نماید. البته ویروس هپاتیت ب تا به حال در مدفوع یافت نشده است. بهترین راه پیشگیری از ابتلاء به بیماری، شناخت راه های انتقال آن است. تنها مخزن ویروس بیماری انسان است و انتقال آن از فرد آلوده به فرد سالم می باشد. در محیط خارج از بدن انسان، ویروس هپاتیت ب در برابر حرارت، رطوبت و عوامل شیمیایی بسیار مقاوم است. این ویروس در حرارت 20- درجه تا 15 سال و در حرارت اتاق تا 6 ماه و در یک لیوان خشک تا 4 هفته زنده می ماند، ولی پس از جوشاندن در 100 درجه سانتی گراد به مدت 5 دقیقه از بین می رود. ویروس با گلوتارآلدئید، کلروفروم و فرمالین (1 در 4000) از بین می رود. ویروس هپاتیت ب در مقابل نور خورشید نیز مقاوم است.
ابتلا به هپاتیت ب با مرگ برابر نیست. با توجه به شدت بیماری و نوع آن سیر بیماری متفاوت است. در مورد نوع آ خوشبختانه مرگ و میر بسیار کم است و پس از بهبودی هیچ گونه عارضه ای بر جای نمی گذارد. در مورد هپاتیت ب نیز اکثراً خوب می شوند و در 5 درصد از بیماران ویروس در بدن آنها باقی مانده و احتمالاً با تکثیر خود برای بیماران مشکلاتی را در آینده ایجاد می نماید.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان هپاتیت ب ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هپاتیت بی مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب ناقل هپاتیت