ورم معده

یکی از مهم ترین علل ابتلا به ورم معده، استقرار میکروب هلیکوباکترپیلوری در معده است. این میکروب تا آخر عمر فرد در معده باقی می‌ ماند و باعث ورم و التهاب در جدار معده می ‌شود. بسیاری از اوقات، التهاب و ورم، علامتی ندارد اما بعضی مواقع با احساس بزرگی شکم و سنگینی همراه است.

استفاده ی مکرر از مُسکن، استعمال سیگار، الکل و تحمل استرس از جمله عوامل ابتلا به بیماری موسوم به ” ورم معده ” است.

فهرست مطالب

علل

افرادی که استرس و مشغولیت ذهنی زیادی دارند ناخودآگاه همراه غذا، هوا می ‌بلعند، در نتیجه هوا داخل معده می ‌رود و تورم ایجاد می ‌کند. البته به این بیماری از نظر علمی، ورم معده اطلاق نمی ‌شود چون هنگام آندوسکوپی مورد خاصی دیده نمی ‌شود.

عوامل بروز التهاب معده عبارت است از ترشح بیش از حد اسید معده، استفاده بیش از حد مشروبات الكلی، سیگار كشیدن، خوردن بیش از اندازه و خوردن غذا‌های بسیار داغ و ادویه‌دار، استفاده‌ طولانی مدت از داروهای بدون استروئید و ضدالتهابی و یا عفونت حاصل از باكتری «هلیكو باكترپیلوری» است.

گاهى اوقات نیز این بیمارى پس از یك جراحى مهم، آسیب‌هاى شدید، سوختگى‌ها و یا عفونت‌هاى شدید بروز مى‌كند. به علاوه برخى بیماریها از قبیل كم خونى هاى مضر، اختلالات سیستم ایمنى خودكار بدن و رفلكس‌هاى كبدى مى‌توانند موجب بروز گاستریت شوند. گاهى اوقات نیز ورم معده بدون هیچ عاملى بروز مى‌كند.

علائم

از شایعترین علائم این عرضه دردها و گرفتگى‌هاى شكمى و برگشت اسید معده یا به اصطلاح همان ترش كردن است. ممكن است پس از صرف هر وعده غذا بیمار تا 5 ساعت احساس سوزش در ناحیه معده داشته باشد.

ورم معده یکی از شایع ‌ترین مشکلات گوارشی است، که از جنبه‌ های مختلف تعریف متفاوتی دارد. منظور مردم عادی از ورم معده، ‌احساس سنگینی،‌ تورم و نفخ در ناحیه ی بالای شکم است اما از دید یک فوق تخصص گوارش، وجود قرمزی یا زخم های سطحی در جدار معده به وسیله آندوسکوپی نشانه التهاب معده است. البته این تشخیص نیز چندان دقیق نیست بلکه نمونه ‌برداری کوچکی از بافت‌ یا جدار معده، بررسی آن زیر میکروسکوپ و مشاهده سلول های التهابی در دیواره معده دقیق ‌ترین روش تشخیص ورم معده است.

درمان ورم معده

گاستریت یا ورم معده به تنهایی یك بیماری نیست اما موجب التهاب بافت‌های معده شده و زمانی اتفاق می‌افتد كه بافت درون معده تحریك پذیر می‌شود. گاستریت ممكن است در كوتاه‌مدت بروز كند و یا به تدریج و در مدتی نسبتا طولانی فرد را مبتلا كند كه معمولا قابل درمان است.

التهاب معده معمولا با تغییر رژیم غذایى و دارویى قابل بهبود است. درمان این عارضه معمولا شامل مصرف دارو براى كاهش تولید اسید معده است كه از این طریق علائم ورم معده بهبود یافته و به تدریج سلامتى حاصل شود چرا كه اسید معده بافت‌هاى ملتهب معده را تحریك مى‌كند. همچنین، جلوگیرى از مصرف برخى غذاها، نوشیدنى‌ها و داروهاى خاص در این خصوص توصیه مى‌شود. چنانچه عامل گاستریت بیمار عفونى باشد نیز درمان آن امكانپذیر است؛ براى مثال ممكن است پزشك آنتى بیوتیك‌هاى خاصى را براى از بین بردن میكروب هلیكوباكتر تجویز كند.
محققان توصیه مى‌كنند كه پیش از متوقف كردن مصرف هر دارو و یا شروع هر شیوه درمانى حتما باید با پزشك مشورت كرد.
انتخاب نوع روش درمان با در نظر گرفتن فاكتور‌هایى چون سن، سلامت عمومى بدن، تاریخچه‌ پزشكی، گسترش التهاب معده، طاقت بدن در برابر دارو‌ها و روش‌هاى درمانى ویژه و در نهایت انتخاب و ترجیح خود بیمار صورت مى‌گیرد.

منبع: نیک صالحی. تبیان

مقالات مرتبط

علایم سوزش معده

[sbu_post_image] سوزش سردل یا heartburn یک مشکل جدی است. سوزش سر دل به معنای سوزش معده است، زیرا برگشت اسید معده به مری باعث ایجاد درد

مطالعه »

رژیم چاقی شکمی

اساس یک رژیم غذایی صاف کننده شکم، یک الگوی غذایی متناسب که میزان انرژی آن محدود شده است، می باشد. از طرف دیگر، رژیم غذایی

مطالعه »
تماس با ما