[sbu_post_image]
استفاده از واکسن هپاتیت ب در سه نوبت تا 95 درصد موارد به ایجاد آنتی بادی ضد ویروس HBs (HBsAb) مثبت و در واقع ایمن شدن فرد منجر می شود. ایمنی طولانی مدت در مقابل ابتلا به این بیماری بستگی به میزان پاسخ آنتی بادی در واکسن هپاتیت ب دارد که به دنبال تزریق واکسن ایجاد شده است. توصیه می شود تا آنتی بادی ضد HBs (HBsAb) یک تا سه ماه پس از کامل شدن نوبت های تزریق واکسن اندازه گیری شود. اگر پاسخ آنتی بادی بیش از 100 واحد بین المللی باشد، بهترین پاسخ تلقی و تا سال ها باقی می ماند.
نتایج مطالعات متعدد و از جمله مطالعه ی سال 1999 در هنگ کنگ نشان داد که حداقل تا 12 سال پس از تزریق واکسن و ایجاد آنتی بادی ضد HBs نیازی به دوز یاداور نیست و حتی در صورت کاهش میزان (عیار) آنتی بادی در خون به دنبال تماس با ویروس هپاتیت ب، این عیار سریعاً افزایش یافته و فرد را محافظت می نماید. نیازی به دوز یادآور واکسن نیست مگر با صلاحدید پزشک.
ممکن است پس از سه نوبت تزریق واکسن هپاتیت ب فرد ایمن نشود. در برخی افراد به دلایل نژادی و توارثی و در افراد مسن و کسانی که نقص سیستم ایمنی دارند، پاسخ بدن از نظر تشکیل آنتی بادی ضد HBs به دنبال تزریق واکسن هپاتیت ب مناسب نیست و به همین دلیل یک تا سه ماه پس از تکمیل نوبت های تزریق واکسن اندازه گیری آنتی بادی ضد ویروس (HBsAb) ضرورت دارد. چاقی و استعمال دخانیات تأثیر واکسن هپاتیت ب را کاهش می دهد. برای تأثیر بهتر واکسن، استعمال دخانیات را ترک کنید. چنانچه تاریخ مصرف واکسن گذشته باشد و یا در حین نگهداری منجمد شود تزریق آن تأثیر مطلوب را ندارد. در کسانی که به دنبال تزریق واکسن ، آنتی بادی ضدویروس (HBsAb) تشکیل نشود، از مقادیر بیشتری از واکسن استفاده می شود. تأثیر واکسن هپاتیت ب در جنس مؤنث بیشتر از جنس مذکر است.
تولید واکسن جدید هپاتیت ب
از زمان کشف واکسن مؤثر و بی خطر هپاتیت ب در 1981 که منجر به پیشگیری از بیماری گردید، تحقیقات وسیعی در جهت تهیه انواع واکسن ها شده است. اخیراً نوعی واکسن تهیه شده که به 105 سرباز جوان تزریق شده و تأثیر آن صد در صد گزارش شده است. مصرف این واکنش در دو نوبت کفایت می کند و عوارض جانبی چندانی نیز نداشته است.
در افراد زیر تزریق واکسن هپاتیت ب ضرورت دارد:
1) تمام نوزدان متولد شده.
2) کودکان کوچکتر از 9 سال. کمیته پیشنهاد دهنده واکسن هپاتیت ب در آمریکا (ACIP) پیشنهاد کرده که در افراد جوانتر از 18 سال در واکسن تزریق می شود.
3) کارکنان بهداشتی- درمانی (بیمارستان ها و …) که ممکن است با خون و فرآورده های آن و یا سوزن و یا سایر وسایل آلوده به ویروس هپاتیت ب در تماس باشند. این گروه شامل: پزشکان، جراحان، پرستاران، دندانپزشکان، کمک دندانپزشکان، دندانسازان و دانشجویان گروه های مختلف پزشکی، کارکنان بخش های دیالیز، کارکنان آزمایشگاهها، بانک خون و سازمان انتقال خون و کسانی که در خانه از افراد عقب افتاده مراقبت می کنند. به گروه های فوق افراد پر خطر گفته می شود. تزریق سه نوبت واکسن و بررسی آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت ب (HBsAb) یک تا سه ماه پس از آن ضروری است.
4) همسر، فرزندان، والدین وکلیه کسانی که با فرد ناقل هپاتیت ب زندگی می کنند. در حال حاضر واکسیناسیون گروه های نامبرده فوق جزو برنامه کشوری بوده و تزریق واکسن به نوزدان می تواند تا 90 درصد موارد مانع از انتشار ویروس در جامعه شود. زیرا که مهمترین راه انتقال ویروس این بیماری، از مواردان آلوده به نوزادان است. با توجه به اینکه طبق مطالعات انجام شده در ایران حدود یک سوم جمعیت کشوری در طول زندگی خود با ویروس هپاتیت ب روبرو می شوند و با توجه به شیوع دومیلیونی آن در کشور، در صورت فراهم شدن امکانات کافی، واکسیناسیون هپاتیت ب برای همه توصیه می شود. به هر حال گروه های در معرض خطر در اولویت تزریق واکسن دارند. در صورت تعمیم آن ابتدا باید به سراغ دانش آموزان و دانشجویان رفت.
توصیه می شود برای پیشگیری از بیماری با واکسن: واکسن و ایمونوگلوبین اختصاصی ضد هپاتیت ب (آمپول HBIG) به موقع و در اسرع وقت به نوزدان مادران HBsAg مثبت تزریق شود.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان هپاتیت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هپاتیت بی مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب ناقل هپاتیت