پیشگیری از چاقی

چاق بودن یعنی اینکه شما در بدن خود مقدار زیادی چربی دارید، که باعث به خطر افتادن سلامتی شما می شود. داشتن چربی زیاد در بدن می تواند باعث بیماریهایی از جمله، دیابت نوع 2، بیماری قلبی، فشارخون بالا، آرتروز، سکته و … شود. به همین دلایل حتی اگر شما احساس بدی بخاطر چاقیتان ندارید، اما باز هم باید به فکر کاهش وزن کم باشید. درست است که تغییر عادات غذایی و افزایش تحرک سخت است، اما با برنامه ریزی مناسب شما می توانید این کار را انجام دهید.

چاقی بیماری پیچیده‌ای است که فقط یک دلیل یا یک درمان خاص ندارد. شما زمانی چاق می شوید که بدنتان کالری بیشتری از آنچه میسوزاند، دریافت کند. اما دلایل دیگری از جمله موارد زیر در چاقی و یا میزان کالری ای که دریافت می کنید، تاثیر دارد:

فهرست مطالب

علل چاقی

از جمله علل زمینه ساز چاقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خوردن بیشتر از حد نیاز.
  • سبک زندگی، وسایل جدید از جکله، آسانسور، اتومبیل و حتی کنترل تلویزیون فعالیت بدنی ما را کم کرده است.
  • ژن ها، اگر یکی از والدین شما چاق است شما 3 برابر بیشتر از سایر افراد با والدین متعادل، احتمال چاق شدن دارید.
  • خانواده و دوستان، اگر شما در بین کسانی هستید که زیاد غذا می خورند، میان وعده های زیادی مصرف می کنند و یا کم تحرک هستند، شما هم مانند آنها می شوید.
  • کم ‌کاری تیرویید و چاقی

در این حالت، غده تیرویید که به شکل پروانه در پایین گلو قرار گرفته است، به اندازه کافی هورمون تیروییدی ترشح نمی‌کند. از آنجا که این هورمون نقش کلیدی در تعادلات متابولیکی دارد، تولید کم آن سبب کندی متابولیسم شده و در نتیجه هر چه فرد مصرف می‌کند، به شکل چربی ذخیره شده و به انرژی تبدیل خواهد شد. زنان 6 برابر مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند و به همین دلیل میزان شیوع چاقی در آنها بیشتر است. در صورتی که پزشک شما تشخیص داد مبتلا به کم‌کالری تیرویید هستید، احتمالا برای شما هورمون درمانی را تجویز خواهد کرد.

  • مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری و چاقی

اکثر قرص‌های پیشگیری از بارداری از 2 هورمون پروژسترون و استروژن تشکیل شده‌اند که جلوی تشکیل تخمک را تا 99 درصد می‌گیرد. با این حال مصرف این قرص‌ها تا حد کمی می‌تواند سبب اضافه وزن شود. دلیل آن هم تاثیر استروژن در ذخیره‌سازی چربی توسط ارگان‌ها است که البته یک ضرورت برای بدن زن در حین بارداری است. در صورتی که شما برای پیشگیری از بارداری از قرص استفاده می‌کنید، بهتر است هر چند وقت یک بار روش خود را تغییر داده و از روش‌های دیگر کمک بگیرید.

  • مصرف قرص های ضد افسردگی و چاقی

قرص های ضد افسردگی می‌توانند تعادل ترکیبات شیمیایی مغز را تغییر دهند و فرد را از حالت افسردگی رها کنند. با این حال در اکثر موارد مصرف آنها سبب اضافه وزن جزیی خواهد شد. در صورتی که شما به هر دلیلی از این نوع قرص‌ها مصرف می‌کنید، بهتر است در کنار آن عادات صحیح زندگی را هم به کار ببندید، یعنی یک
رژیم غذایی سالم داشته باشید و به اندازه ورزش کنید.

  • دیابت نوع 2 و چاقی

نوع 2 زمانی به وجود می‌آید که بدن به اندازه کافی انسولین ترشح نکند یا بدن نسبت به آن مقاوم باشد. درمان‌های آنتی‌دیابت یکی که برای این بیماران تجویز می‌شود معمولا سبب بروز اضافه وزن می‌شود. درمان با انسولین یا سایر داروها خواه‌ناخواه کمی اضافه وزن برای بیمار به دنبال دارد، پس در صورتی که به دیابت نوع 2 مبتلا هستید، بهتر است در کنار داروهای آنتی‌دیابت یک داروی متفورمین هم مصرف کنید اما قبل از هر چیز با پزشک خود مشاوره کنید چون این دارو با همه سازگار نیست.

در درمان چاقی خود هیچگاه عجله نداشته باشید، یادتان باشد كه رژیم غذایی با كاهش وزن تدریجی علاوه بر اینكه قابل تحملتر است، عوارضی نداشته، تقریباً غیر قابل بازگشت می‌باشد.

منبع: راستینه. پزشکان ایران. تندرستی

مقالات مرتبط

عوارض کبد چرب

[sbu_post_image] در این مقاله میخواهیم به بعضی از عوارض کبد چرب به تفصیل بیشتری نگاه کنیم. با ما همراه باشید: فهرست مطالب عوارض ناشی از

مطالعه »

بیماری های مری

بیماری مری بارت (Barrett’s disease) ( یا متاپلازی بارت) در اثر تماس طولانی مری با اسید معده ایجاد می شود. در بسیاری از موارد، مری

مطالعه »
تماس با ما