هر یک از ما دارای ساختار بدنی خاصی هستیم و در اثر اضافه شدن وزن، چربی در مناطق خاصی از بدن ما انباشته می شود و تنها راه تغییر حجم چربی در یک منطقه خاص مثل ران ها، تغییر عادات غذایی است. با رعایت یک « رژیم لاغری اصولی و علمی» چربی بدن می سوزد. این رژیم لاغری، یک رژیم کلی برای تمام بدن است نه فقط برای یک قسمت از آن.
اگر چربی در منطقه ران جمع شده باشد با اجرای رژیم لاغری به مرور ران ها متناسب می شوند. ولی انجام این امر در یک شب امکان پذیر نیست. پس فردی که رژیم لاغری می گیرد، باید صبر و حوصله فراوانی داشته باشد.
یک رژیم متعادل و مناسب رژیمی است که مقادیر بالایی میوه و سبزی و کربوهیدرات های پیچیده داشته باشد و مقدار چربی آن کم باشد و نیاز پروتئین بدن را تامین کند.
دلیل چاقی ران
دلیل اصلی چاق شدن ران، شکم و هر جای دیگر بدن، نحوه غذا خوردن ما است. به خاطر داشته باشید با پرخوری و عدم فعالیت بدنی، مواد غذایی اضافی به صورت چربی در بدن ما انباشته می شوند و دچار چاقی و اضافه وزن می شویم. پس تنها راه خلاص شدن از این چربی ها اضافی، تغییر عادات غذایی غلط و کمتر خوردن است، مخصوصاً مصرف کمتر چربی .
به این صورت که چربی های اشباع مثل روغن نباتی جامد، کره و چربی گوشت را به مقدار خیلی کم مصرف کنید. از خوردن غذاهای پرچرب و سرخ شده مثل انواع ساندویچ های سوسیس و کالباس سس دار، پیتزا ( مقدار زیادی پنیر پیتزا دارد) خودداری کنید.
همچنین از خوردن تنقلات و مواد غذایی که دارای انرژی بالا و مواد مغذی کم هستند ، پرهیز کنید. در عوض در برنامه غذایی روزانه خود از انواع میوه ها و سبزی ها به مقدار فراوان ، لبنیات کم چرب و مقادیر کافی نان، برنج ، غلات، حبوبات، تخم مرغ و گوشت ( اگر مرغ و ماهی باشد خیلی بهتر است) استفاده کنید. علاوه بر رعایت غذایی، بایستی به طور منظم و مداوم فعالیت بدنی داشته باشید. به طور مثال روزی نیم تا یک ساعت پیاده روی کنید. یا اینکه در یک کلاس ورزشی ثبت نام کرده و یا خودتان در منزل به تنهایی یا همراه با برنامه های ورزشی رادیو و تلویزیون نرمش کنید.
با توجه به عوارض نامطلوب ناشی از اضافه وزن و چاقی به چند روش اساسی براي کنترل و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در زیر اشاره می کنیم.
پیشگیری از چاقی کودکان
راه های کنترل و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان ۲ تا ۵ سال:
توصیه هایی براي اصلاح عادات و رفتارهاي غذایی
- مصرف روزانه صبحانه به عنوان یکی از سه وعده اصلی غذایی.
- مصرف روزانه حداقل دو میان وعده غذایی مناسب مانند: میوه ، نان و پنیر، ……
- صرف غذا به همراه خانواده.
- خودداري از مجبور کردن کودك به خوردن و آشامیدن.
- خودداري از دادن غذا یا تنقلات هنگام تماشاي تلویزیون.
- خودداري از وادار کردن کودك به اتمام غذا.
- ندادن شکلات و شیرینی به عنوان پاداش به کودك.
- محدود کردن مصرف غذاهاي پرچرب، با کالري بالا و شیرین
- محدود کردن مصرف غذاهاي چرب، سرخ شده وتنقلات پرکالري و پر چرب مانند سیب زمینی سرخ شده، چیپس، پفک، شکلات، کیک هاي خامه ایی و شکلاتی، بستنی و …
- نوشیدن آب یا دوغ کم نمک و یا آبمیوه طبیعی و بدون قند به جاي نوشابه.
- مصرف شیر و لبنیات کم چرب براي کودکان بزرگتر از دو سال.
- محدود کردن مصرف کره، سرشیر، خامه و سس مایونز.
- مصرف میوه یا آب میوه تازه و طبیعی به جاي آب میوه آماده و شربت.
- استفاده کافی روزانه از سبزي هاي تازه یا پخته و میوه تازه در برنامه غذایی کودك
- مصرف غذاهاي فیبر دار مانند نان سبوس دار ( نان سنگک ) ، بیسکوئیت سبوس دار ، خشکبار و میوه هاي خشک، میوه ها و سبزي هاي خام (مثل هویج، کاهو ، کرفس، گل کلم …..)
- مصرف آجیل و مغزها به جاي تنقلات بی ارزش (مثل پفک ، چیپس……)
- محدود کردن غذا خوردن در خارج از منزل
- اصلاح عادات غذایی والدین.
منبع: نمناک . دانشکده تغذیه