[sbu_post_image]
کبد چرب و جمع شدن چربی در کبد با افزایش سن سیر صعودی مییابد ، شیوع این بیماری در آقایان دو برابر خانم های میباشد که با افزایش سن میزان شیوع در خانم ها به آقایان نزدیک میشود ، به ویژه پس از یائسگی ؛ بیماری کبد چرب در خانم ها سیرفزایندهای دارد.
مهمترین عوامل بروز بیماری کبد چرب به ترتیب عبارتنداز:
1-عادات بد غذائی ( مصرف غذاهای دارای مواد نگهدارنده و عدم رعایت موازین بهداشتی در غذا خوردن )
2- استرس (اضطراب یا افسردگی )
3-عدم تحرک کافی (نداشتن فعالیت بدنی مناسب همانند ورزش روزانه )
از آنجایی که بیماری کبد چرب سیرپیش رونده دارد میتواند در مراحله اولیه بدون علامت باشد که با پیشرفت بیماری و درگیری بیشتر کبد تأثیرات منفی برعملکرد کبد بصورت احساس ضعف خستگی و کاهش وزن بروز میکند. در30 درصد موارد افراد مبتلا به کبد چرب دچار التهاب دربافت کبد(NASH) میشوند که 15درصد ازاین افراد دچار سیروز کبدی(sirros)شده و منجر به از کارافتادن کبد میشود.
درمان کبد چرب
بطور کلی هیچ درمان اختصاصی برای بیماری کبد چرب وجود ندارد اما درمان بیماری زمینه ای مانند دیابت ضروریست. همچنین شما می توانید گام های دیگری را برای بهبود شرایط بردارید.
اگر کبد چرب شما الکلی است و شما الکل مصرف می کنید، مهمترین کاری که باید انجام دهید ترک مصرف الکل است. می توانید برای این کار از مراکز درمانی، پزشک و یا حتی از دوستان و آشنایانتان تقاضای حمایت بکنید. اگر افراد مبتلا به ALD استفاده از الکل را ادامه دهند ممکن است به بیماری های خطرناک تری از جمله هپاتیت الکلی و سیروز مبتلا شوند. به یاد داشته باشید که مصرف الکل به طور کلی برای سلامت شما مضر است.
اگر شما اضافه وزن دارید و یا از چاقی رنج میبرید، به تدریج از وزنتان کم کنید. به یاد داشته باشید که بیش از 0.5 تا 1 کیلوگرم کاهش وزن در هفته می تواند خطرناک باشد. یک مطالعه نشان داده است که کاهش وزن به اندازه 9% از وزن بدن در طول یک دوره یک ماهه می تواند به بهبود NASH کمک کند. حتی کاهش وزن های کمتر از این مقدار نیز می تواند به کم شدن میزان تجمع چربی در کبد کمک کند.
رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید و فعالیت های بدنی خود را افزایش دهید. علاوه بر محدود کردن میزان کالری مصرفی به مقادیر مجاز، از رژیم غذایی با مقادیر بالای مواد اصلاح شده و کربوهیدرات های زود هضم اجتناب کنید. این مواد خوراکی میتوانند شامل برخی از نان ها، بلغور، برنج، سیب زمینی، ذرت و شکر های موجود در نوشابه و آب میوه ها شوند.
اجتناب از برخی از دارو های غیر ضروری نیز می تواند به کاهش سرعت پیشرفت بیماری کبد چرب و جمع شدن چربی در کبد یا حتی بهبود آن کمک کند. یک آنتی اکسیدان خاص و همچنین برخی از داروهای جدید دیابت می توانند به درمان کبد چرب کمک کنند.
توجه داشته باشید که مصرف مواد معدنی و ویتامین ها ممکن است به مشکلات جسمی منجر شود لذا بهترین راه برای دریافت این مواد استفاده از منابع غذایی حاوی این مواد است.
یافته های جدید در مورد نقش باکتری ها در بروز بیماری کبد چرب ممکن است منجر به ایجاد روش های درمانی جدیدی از جمله استفاده از پروبیوتیک ها شود. این مکمل های غذایی حاوی باکتری های زنده سالم و مخمر ها می باشند.
اگر سیروز شدید شود ممکن است نیاز به عمل جراحی الزامی باشد. جراح، کبد آسیب دیده را با یک کبد سالم جایگزین می کند.
آشنایی با درمان قطعی کبد چرب (کلیک کنید)
منبع: شفاجو. رهپویان