خونریزی گوارشی

اگر شما به نوعی درگیر بیماریهای معده و خونریزی گوارشی، از جمله سوء هاضمه و سوزش سردل هستید لازم است این نکته را بدانید که شما تنها کسی نیستید که با این مشکل روبه رو است. درحال حاضر نزدیک به 95 میلیون نفر در سراسر آمریکا به نوعی با خونریزی گوارشی و ناراحتی های مربوط به هضم و جذب غذا، دست به گریبانند. از این تعداد سالانه در حدود 10 میلیون نفر به دلیل حاد بودن مشکلاتشان نیاز به بستری شدن در بیمارستان پیدا می کنند و سالانه بالغ بر 40 میلیارد دلار صرف هزینه درمان این افراد می شود و این در حالی است که بسیاری از این مشکلات با بالا رفتن سن در افراد دیده می شود و اینگونه مشکلات و ناراحتی ها در دوران کودکی کمتر به چشم می خورد. به طور کلی همه افراد، صرف نظر از جنس، نژاد و موقعیت اجتماعی یا اقتصادی در معرض ابتلا به خونریزی گوارشی هستند.

فهرست مطالب

کار لوله گوارش

لوله گوارش با عملکرد و کارکرد خوب، مواد خوردنی را به ترکیبات قابل جذب برای بدن تبدیل می کند و با این کار وظیفه تأمین انرژی بدن را به عهده دارد و از طرف دیگر مواد دفعی را که برای بدن مفید نیستند به خارج از بدن هدایت می کند. لوله ی گوارش از دهان شروع می شود که خوردن غذا را به عهده دارد. بعد از دهان، لوله ی گوارش در ادامه به مری می رسد و سپس معده، روده کوچک، روده بزرگ(کولون) و در نهایت به مقعد می رسد. ارگان های دیگری هم در کنار لوله گوارش در کار هضم، جذب و دفع غذا همکاری دارند که از آن جمله می توان کبد، پانکراس و کیسه صفرا را نام برد.

هنگامیکه پزشک شما صحبت از خونریزی دستگاه گوارش می کند، منظور او در بیشتر موارد یک خونریزی گوارشی معمولی از یک زخم ساده نیست که در یکی از بخش های دستگاه گوارش قابل مشاهده باشد، بلکه منظور او بسیار اختصاصی تر است. در واقع یعنی قسمتی از لوله گوارش، هر قسمتی از آن، دچار خونریزی داخلی شده است که این خونریزی گوارشی می تواند بسیار کوچک( که ممکن است زیاد جدی و وخیم نباشد یا باشد) و یا بسیار وسیع( که امکان دارد عواقب بسیار وخیم و جدی در پی داشته باشد)، باشد.

علایم

به دلیل اینکه خونریزی از دستگاه گوارش یک خونریزی داخلی است، امکان دارد فردی که دچار خونریزی از دستگاه گوارش شده، هیچگونه دردی نداشته باشد و حتی خودش هم از خونریزی خود باخبر نشود. به همین دلیل شناخت علایم بسیار مهم است. علایم خونریزی گوارشی بسیار گوناگون است و این علایم با توجه به اینکه خونریزی گوارشی در بخش های فوقانی لوله گوارش(مری، معده و قسمت های فوقانی روده کوچک) و یا بخش های تحتانی ادامه روده کوچک، روده بزرگ و مقعد رخ دهد علایم متفاوت است.

خونریزی بخش های فوقانی لوله گوارش

  • استفراغی که حاوی خون روشن(قرمز روشن) باشد.
  • استفراغ حاوی لکه های تیره یا استفراغ حاوی اجسام coffee ground
  • مدفوع قیری شکل و سیاه رنگ

خونریزی بخش های تحتانی لوله گوارش

  • دفع مدفوع به صورت خون خالص یا همراه با خون و مدفوع
  • وجود خون قرمز روشن و یا قرمز بلوطی در مدفوع.

انواع خونریزی گوارشی

به  طور کلی، 5 بخش از دستگاه گوارش(لوله گوارش) می تواند دچار خونریزی گوارشی شود که در  این خصوص طیف وسیعی  از عوامل میتواند دخیل باشد.

دلایل  احتمالی

نوع خونریزی

جایگاه

زخم ها،واریس ها، بیماری کبد

استفراغ خون  روشن یا حاوی اجسام coffee ground و مدفوع سیاه

مری

زخم ها،گاستریت، واریس ها

استفراغ خون  روشن یا حاوی اجسام coffee ground و مدفوع سیاه

معده

زخمهاAVMS تومورها

خونریزی گوارشی به صورت خون روشن یا خونریزی به رنگ  بلوطی

روده کوچک

سرطان روده  بزرگ، پولیپ ها. کولیت،AVMS ،دیورتیکول

وجود خون در مدفوع

روده بزرگ

هموروئیدها، دیورتیکولوز، تومورها

خونریزی گوارشی به صورت خون روشن

مقعد

منبع: کتاب سوزش سردل و خونریزی گوارشی

مقالات مرتبط

آندوسکوپ چیست؟

[sbu_post_image] یکی از وسایلی است که متخصص گوارش با آن زیاد سر و کار دارند و بیماران مراجعه کننده ما از این خدمت استفاده می

مطالعه »
تماس با ما