[sbu_post_image]
معده گشادترین بخش لوله گوارش است. ظرفیت طبیعی آن حدود یك لیتر می باشد. موقعیت و شكل معده ثابت نیست زیرا تا حد زیادی به حالت بدن، میزان محتویات معده، فشار احشای مجاور و تونوس معدی وابسته است. انتهای بالای معده توسط مری به سمت دیافراگم كشیده میشود وانتهای پایینی آن به علت اتصال به دورازدهه ناحدودی متحرك است.
جلوگیری از خوردن غذای آلوده به باكتری ( روشهای نگهداری بهتراز موادغذایی و دسترسی تمامی طبقات اجتماعی – اقتصادی به یخچال جهت نگهداری غذا باعث كاهش بلع باكتریهای خارجی شده است).
میزان بروز مرگ و میر سرطان معده به دلایل نامشخص درطی 60 سال اخیركاهش یافته اند سرطان معده درطبقات اجتماعی– اقتصادی پایین شایعتراست. مهاجرانی كه از مناطق باشیوع بالا به نواحی با شیوع پایین سفر كرده اند، استعداد ابتلای قبلی را حفظ نموده اند ولی ریسك گرفتاری در فرزندان آنها شبیه جمعیت محل اسكان جدید خواهد بود. این یافته نشان میدهد كه احتمالاً یك عامل محیطی كه از سنین پایین نشان میدهد كه احتمالاً یك عامل محیطی كه از سنین پایین شخص را تحت تاثیر قرار میدهد مسئول ایجاد سرطان معده است وبیش از همه عوامل مستعد كننده سرطان موجود در برنامه غذایی مورد توجه قرارگرفته اند.
وقتی سلولهای قسمتی از بدن شروع به رشد کنترل نشده کند، سرطان معده ایجاد میشود. سلولهای نرمال بهصورت طبیعی رشد میکنند و تقسیم میشوند ولی سلولهای سرطانی اینگونه نیستند. رشد آنها ادامه مییابد و از محدوده توده سلولهای طبیعی، تجاوز میکند. با وجودی که انواع مختلفی سرطان شناسایی شده است ولی تمام آنها در یک ویژگی مشترکند و آن رشد خارج از کنترل سلولهایشان است.
انواع مختلف سرطان معده، به شکلهای متفاوت رفتار میکنند. مثلاً سرطان ریه و سرطان پستان، دو نوع بیماری کاملاً متفاوتند. آنها با سرعتهای مختلف رشد میکنند و بهصورت متفاوتی به درمان پاسخ میدهند.
به همین دلیل است که افراد مبتلا به سرطان معده، نیاز به درمانهایی دارند که بهصورت اختصاصی روی بیماریشان اثر کند. گاهی اوقات، سلولهای سرطانی از غده جدا شده و به سایر قسمتهای بدن از طریق گردش خون و سیستم لنفاوی منتشر میشوند. آنها به محلهای جدیدی منتقل شده و در آنجا مستقر میشوند و غدههای جدیدی تولید میکنند. وقتی این حالت ایجاد شود به آن متاستاز گفته میشود. به سرطانی که به این صورت در بدن پخش شود، سرطان متاستاتیک گفته میشود. حتی اگر سرطان از محل اولیه خود، به یک جای جدید در بدن پخش و انتشار یابد، هنوز با عنوان ارگانی که اولین بار از آنجا شروع شده، نامیده میشود. مثلاً، سرطان پروستاتی که به استخوانها انتشار یافته، همچنان سرطان پروستات نامیده میشود و یا اگر سرطان پستان به ریه انتشار یاید، همچنان، بهعنوان سرطان پستان شناخته میشود. به بازگشت سرطان، در فردی که بهنظر میرسد بعد درمان، علائمش کاملاً برطرف شود، عود بیماری گفته میشود.
پرتودرمانی سرطان معده
پرتودرمانی، اشعههایی هستند با میزان انرژی بالا كه برای کشتن سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار میگیرند. این درمان فقط بر سلولهای موجود در منطقة مورد درمان اثر میگذارد. این اشعه از یک دستگاه بزرگ بیرون از بدن، تابانده میشود. بیشتر بیماران برای این نوع درمان به درمانگاه بیمارستان مراجعه میکنند. معمولاً درمان 5 روز در هفته و به مدت چندین هفته طول میكشد.
عوارض جانبی عمدتاً به میزان تابش اشعه و آن بخش از بدن بیمار که مورد درمان قرار میگیرد، بستگی دارد. پرتودرمانی روی شکم میتواند باعث ایجاد درد در معده یا روده شود. گاهی دچار تهوع یا اسهال میشوید، و یا پوست منطقة مورد درمان، قرمز، خشک و حساس میشود. احتمال دارد در طول پرتودرمانی بهخصوص در هفتههای آخر درمان، خیلی خسته شوید، گرچه استراحت مهم است، اما پزشکان معمولاً از بیماران میخواهند بكوشند تا آنجا که میتوانند فعال باقی بمانند.
عوارض جانبی پرتودرمانی گرچه میتواند ناراحتكننده باشد اما پزشک عموماً آنها را درمان یا مهار میکند و یا پس از پایان درمان خودبهخود ناپدید میشوند.
آشنایی با روش های درمان سرطان معده (کلیک کنید)
منبع: موسسه تحقیقات سرطان. معاونت بهداشتی. دانشگاه علوم پزشکی تهران