علل دل درد

[sbu_post_image]

تمام دردهایی كه در منطقه زیر دنده‌ها تا بالای استخوان پوبیس وجود دارد تحت عنوان دل درد می‌باشد. ( استخوان پوبیس محل اتصال قسمت قدامی استخوان لگن است.)

فهرست مطالب

علل و دلایل دل درد

هر عضوی كه در ناحیه شكم وجود دارد می‌تواند تولید دل درد كند، مثل معده ، روده‌ها، كیسه صفرا، كبد، طحال، آپاندیس ، كلیه‌ها، مثانه، پانكراس ) علاوه بر آن مشكلاتی كه در نخاع، عضلات پشت، عروق خونی بزرگ مثل آئورت و دستگاه تولید مثل تخمدانها وجود دارد نیز می‌تواند درد ناحیه شكم را ایجاد كند. دردهای زمان حاملگی و حاملگی خارج از رحم و گاهی اوقات حمله قلبی می‌تواند موجب دل درد شود.

نفخ، عدم جذب یا سوء جذب یا سوء هاضمه، دردهای هنگام پریود ، التهابات معده و روده شایعترین علتهای دل درد هستند اگر چه انسداد روده یا تومورهای ارگانهای داخل شكم نیز علل دیگر را تشكیل می‌دهد كه جدی‌تر امّا كمتر معمول هستند.

  • دل درد و یبوست

یکی از مهم ترین دلایل شکم درد، یبوست است. یبوست در اثر رژیم های غذایی نامناسب که مایعات و فیبر کمی دارند، ایجاد می شود.

  • دل درد ناشی از عفونت

وقتی که یک ویروس یا باکتری وارد بدن ما می شود، بدن برای خلاصی از آن، شروع به نشان دادن واکنش هایی می کند و واکنش های مربوط به دستگاه گوارش معمولا با اسهال و استفراغ همراه است. عفونت باکتریایی موجب مسمومیت غذایی می شود. برخی از دل دردها در اثر ورود باکتری به بدن ایجاد می شوند؛ مثل گلودرد، سینه پهلو، عفونت دستگاه ادراری و عفونت دستگاه تناسلی. ویروس ها نوع دیگری از عفونت ها هستند که باعث آنفلوآنزای شکم می شوند. هم باکتری ها و هم ویروس ها براحتی از یک فرد به فرد دیگر انتقال می یابند.

  • دل درد ناشی از سوزش و التهاب معده

وقتی یکی از ارگان های داخلی بدن دچار زخم یا ورم می شود، ایجاد دل درد می کند. دردهای ناشی از آپاندیس، زخم معده، سندرم روده حساس و بیماری التهاب روده منجر به دل درد های شدید می شوند که باید مداوا گردند.

  • دل درد ناشی از حساسیت به برخی غذاها

بدن برخی افراد قادر به هضم بعضی غذاها نیست؛ مثلا برخی افراد نمی توانند لاکتوز موجود در شیر را هضم کنند و به همین دلیل باید از خوردن آن و تمامی فرآورده های حاوی لاکتوز پرهیز کنند. اگر شما نیز جزء افرادی هستید که به برخی از غذاها واکنش نشان می دهید و دچار دل درد می شوید، بهتر است با مشورت پزشک آن را از برنامه غذایی خود حذف کرده و جایگزین مناسبی برایش بیابید. بعضی از حساسیت ها شامل حساسیت به برخی غذاها می شود. در این حالت، واکنش دستگاه ایمنی بدن هنگام خوردن آن غذای خاص، به گونه ای است که در او ایجاد درد می کند.

روش درمان دل درد

درمان دل درد به علت آن بستگی دارد و به همین علت دارای طیف وسیعی است از یك مسهل برای درمان یبوست تا جراحی یا رادیوتراپی برای درمان كانسر فرق می‌كند.

دل درد در خیلی موارد زودگذر و بی اهمیت است، اما گاهی ممکن است نشانه ای از بیماری وخیم تری باشد. هر فردی باید نکات زیر را در مورد بیماری های گوارشی وخیمی که ممکن است با دل درد و درد شکم بروز کنند بداند. اگر علائم مداوم گوارشی مانند درد یا ناراحتی در شکم، تهوع، آروغ ، یبوست، اسهال، سوزش سردل یا وجود خون در مدفوع دارید، به دکترتان خبر دهید. از آنجایی که بسیاری از اختلالات گوارشی با آزمایش خون یا تصویربرداری قابل تشخیص نیستند، تشخیص علت دل درد ممکن است مشکل باشد، برای مثال «سندرم روده تحریک پذیر» معمولا با کنار گذاشتن سایر اختلالات، تشخیص داده می شود.

دانستن عادات شما اهمیت دارد، چراکه ممکن است علت علائم شما باشند و تغییردادن آن ها بتواند درمان دل درد باشد. برای مثال درد معده ای که به دنبال مصرف فرآورده های لبنی رخ می دهد، ممکن است بیانگر عدم تحمل به لاکتوز (قند شیر) باشد که با تغییر رژیم غذایی قابل درمان است. همه دل درد ها همانند پانکراس به صورت ناگهانی و حاد بروز نمی کنند. اغلب آنها در طی زمان، خود را نشان می دهند و در برخی افراد به صورت مزمن، آشکار و نهان می شوند. اما درمان کدام دل درد نیاز به فوریت های پزشکی دارد و با آشکار شدن کدامیک باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت بروز آسیب شدید بر اثر تصادف، ضربه یا زخم و همچنین احساس درد شدید در ناحیه سینه و شکم، تماس فوری با مرکز فوریت های پزشکی حیاتی است. (در ایران شماره تلفن ۱۱۵ یا ۱۱۲)

در صورت مشاهده دردهایی شدید در ناحیه شکم به همراه مدفوع خونی، تهوع، زردی پوست و حساسیت در برابر لمس شکم، مراجعه به بیمارستان و معاینه بیمار توسط پزشک ضرورت دارد. در نهایت، در شرایطی که دردهای شکمی معمولی اما دنباله دار و مزمن احساس می کنید، ملاقات مرتب پزشک متخصص جهت کشف علل اصلی درد و پیگیری جهت درمان دل درد، ضروری است. اما علاوه بر مراجعه به پزشک، رعایت مواردی همچون مصرف وعده های غذایی کم حجم، عدم مصرف مُسکن های ضد درد مانند آسپرین، ادویل، ایپوبروفن و داروهای مشابه نیز در درمان دل درد و پیشگیری از بروز دل درد موثر خواهد بود.

منبع: امام رئوف. نیاز روز. سالم زی

مقالات مرتبط

بهبودی قطعی سیروز کبدی

[sbu_post_image] بیماری سیروز یا همان تنبلی کبد درمان قطعی ندارد. باید به علت بیماری توجه داشت، اگر علت سیروز کبدی، بیماری خودایمنی و یا ویلسون باشد،

مطالعه »

اسهال مسافرتی

برخی افراد حین مسافرت یا پس از آن، دچار اسهال می‌شوند. بیماری اسهال مسافرتی با دردهای شکمی ، تهوع، سردرد، تب خفیف و استفراغ همراه است

مطالعه »
تماس با ما