شیردهی در هپاتیت

[sbu_post_image]

اگر در یک خانواده ای، پدر و مادر (یا هر دو) از نظر هپاتیت ب (HBsAg) مثبت باشند، خطر انتقال به فرزندان بیشتر می شود. گرچه راه عمده ی انتقال هپاتیت ب از مادران آلوده به نوزادان و هنگام تولد صورت می گیرد، ولی نوزادانی که در این زمان مبتلا نشده اند، ممکن است بعداً و به دنبال تماس نزدیک با مادر و دیگر اعضای خانواده ی آلوده به این بیماری مبتلا شوند و به همین دلیل تزریق واکسن هپاتیت ب به نوزادان به طور جدی توصیه می شود. خوشبختانه در حال حاضر شیردهی در مادران ناقل مانعی ندارد و همه ی نوزدان و افراد خانواده ی ناقلین بیماری در مراکز بهداشتی – درمانی بر علیه بیماری به طور رایگان واکسینه می شوند.

مصرف قرص های ضدبارداری در ناقلین هپاتیت ب بلامانع است و می توانند از قرص ضدبارداری مصرف کنند. تاکنون شواهدی دال بر نقش مصرف قرص ضدبارداری در فعال کردن بیماری در ناقلین مشاهده نشده است. در موارد نادری مصرف قرص ضدبارداری در افراد سالم آدنوم کبدی ایجاد می کند ولی خوشبختانه این اتفاق تنها در 3 نفر از 100 هزار نفر مصرف کننده ی قرص ضدبارداری صورت می گیرد. در نتیجه نباید نگران باشید و می توانید در موارد ضروری با خیال راحت قرص های ضدبارداری را مصرف کنید.

هپاتیت و تغذیه با شیر مادر

شیر مادر یک موهبت الهی برای شیرخوار است. سازمانهای جهانی بهداشتی توصیه می نمایند که برای حفظ سلامتی کودک و برخورداری وی از تمام مزایای تغذیه با شیر مادر، حتماً تا 6 ماه اول پس از تولد شیر مادر به تنهایی و سپس تا سن دوسالگی به همراه سایر غذاهای کمکی، شیرخوار با شیر مادرتغذیه شود. با توجه به اینکه در کشور ما مهمترین راه انتقال هپاتیت ب از مادران ناقل به فرزند تازه متولد شده است. این سؤال مطرح است که آیا تغذیه با شیر مادر در انتقال بیماری هپاتیت ب مؤثر است یا خیر؟

طی مطالعه ای که در کشور تایوان صورت گرفته 92 مادر ناقل هپاتیت نوزادان خود را شیر مادر تغذیه نموده و 55 نوزاد دیگر با شیر مصنوعی تغذیه شدند. در این مطالعه هیچ گونه تفاوتی از نظر میزان ابتلای نوزادان مشاهده نشده است. در مطالعه ی دیگری در انگلستان به 126 مادر ناقل بیماری اجازه شیردهی به نوزادنشان داده شد و هیچ گونه خطر اضافی از نظر ابتلا به هپاتیت در مقایسه با نوزادنی که با شیر خشک تغذیه شدند، مشاهده نگردید. گرچه در شیر مادر آنتی ژن سطحی دیده می شود ولی خطر انتقال بیماری همراه تغذیه با شیر مادر بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی است.

شیردهی مادران ناقل به نوزادان بلامانع است. تزریق ایمونوگلوبولین اختصاصی ضد ویروس (HBIG) در 24 ساعت اول پس از تولد همراه با اولین دوز واکسن، تا 90 درصد موارد می تواند نوزادان را در برابر هپاتیت ب ایمن نماید. اگر واکسن ذر دسترس نباشد بهتر است. از شیردهی نوزادان خودداری شود. در چنین مواقعی نیز می توان با توصیه پزشک از شیر مادر دیگری برای تغذیه نوزاد استفاده نمود. به هر حال این نکته را در نظر داشته باشید که تغذیه نوزاد با شیر انسان به مراتب بهتر از تغذیه با شیر خشک های موجود در بازار است. هر گاه نوک پستان مادران شیرده ناقل هپاتیت ب دچار زخم و ضایعه ای شود، از شیردادن به نوزادان خود به طور موقت خودداری شود. در چنین شرایطی مادر می تواند با استفاده از روش های دوشیدن شیر از کاهش تولید آن جلوگیری به عمل آورد. مادر عزیز بدان که اگر از روی دلسوزی فرزند دلبند خود را از شیر مادر محروم کنی، به او صدمه غیر قابل جبرانی خواهی زد که خطر آن از ابتلاء به هپاتیت بدتر است.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” بارداری و هپاتیت ب ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شیردهی در مادران ناقل هپاتیت مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب ناقل هپاتیت

مقالات مرتبط

جدیدترین درمان چاقی

درمان چاقی با بالن معده جدیدترین درمان اضافه وزن است که امروزه کاربرد دارد و در سالهای اخیر خیلی شایع شده است، روش استفاده از بالن معده

مطالعه »

داروی رفع چاقی

عملکرد سیستم کنترل اشتها و تغییرات هورمونی بعد از سن بلوغ و یائسگی آشکار می شود . چاقی میتواند زمینه ساز ابتلا به بعضی از

مطالعه »
تماس با ما